Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Katka Říhová z rádia si myslí, že má prsa v pohodě

No, nedivte se, přesně tak to řekla, a věřme jí to. A přesto, že jsem je nikdy neviděl, věřím, že existují a jsou pěkná, pomáhám si Bohušovou filmovou hláškou z Dědictví. Jak k takovému soudu v pravidelné ranní rozhlasové šou 

vůbec došlo? Úplně jednoduše, nenásilně, plynule. Na Evropě 2 tomu příznačně říkají Česká volba. Což je jakási sonda názorů českých lidí na cokoli, a bůh ví, jak se k výsledkům dostávají. Posluchači se tak mohli dozvědět třeba to, které jídlo mají Češi k obědu nejraději, o kom si myslíme, že je největším Čechem, který film považujeme za náš nejlepší, a samozřejmě i to, co mají ženy na mužích nejraději, protože jinak by se Katka neukecla, a tento blog nevznikl.

Onoho dne si totiž mezi sebou vytvořili volbu interní, resp. odpovídali, co mají na sobě nejradši. A protože se vyvarovali plytkých fórků, jakože rifle a triko, Katka se bezostyšně přiznala, že prsa. Zahanbit se nenechal ani Patrik, který mi uší vytřel tím, že je spokojený se svým mozkem. No, snad si dělal legraci, takže jsem se pousmál. Co si ohodnotil Leoš, nevím, neboť v 7:45 mi cesta do práce končí a rádio ve voze ponechávám. 

Ke Katce snad jen to, že ji chápu a chválím za bezprostřednost, odvahu i za pochopení, že žena má upozorňovat na své přednosti, ne se zabývat svými nevýraznými stránkami, natož se malostmi litovat.

Patrik byl se svým mozkovým výrokem sice také odvážný, ale nevím, nevím, jestli se nepřecenil. Vysvětlím: Patriku, nemyslíte, že mozek hraje prim spíše pro vědce, lékaře, úspěšné spisovatele, takže veškeré hlavouny, tak jako tvář pro modelky, rychlé nohy a svaly pro sportovce, hbité ruce zedníkům a kapsářům? To spíš jsem očekával fórek, že taky prsa, a všichni bychom se zasmáli, protože by to byla pravda. Ale vás napadl mozek…

Nuž, škoda, že si už nevzpomenu, nad čím vším jsem žasnul, co dělalo této povedené trojici potíže, jakými neznalostmi disponují. Vybavuje se mi už jenom to, že nevěděli, co znamená být „laxní,“ a to, že vůbec neznali pohádku o princi Bajajovi, takže ani to, že byl jakože němý.

Přece nemusí vědět všechno, řeknete si, a já souhlasím, ale přece jenom, jsou neznalosti, za které bychom se stydět měli, ušetřit si trapasy tím, že je nepřiznáme, taktně pomlčíme. Tím spíše v éteru před masou posluchačů! To však není jejich cesta, chtějí být lidoví za každou cenu, a jsou lidoví, a když někoho z trojice zastupuje Kohák, jsou nejlidovější.

Nemůžu se tak zbavit pocitu, že k tomu, aby se někdo stal něčím podobným, je zapotřebí trochu té konexe, ještě míň inteligence, ale zato hromada sebevědomí, schopnost plácat i nesmysly, hlavně však nikdy nezavřít hubu.

Ale abych nebyl zas až tak náročný, jistá pohotovost a snaha o vtip se mezi mikrofonními specialisty někdy i vyskytne. Někdy víc, jindy míň, a ví to i nadřízený této trojice, protože když občas něco Katka ukecne, tak vlastně jenom žbleptne. Nejspíš proto zmiňovaná ranní šou neobsahuje také její jméno. Katko, fandím vám, snažte se, ať se časem i vy v názvu objevíte!

Pravda však může být i taková, že kluky nemůže vystát, že se ze studia na dvacet minut odchází uklidnit, přičemž po příchodu vždycky něco nesměle prohodí, aby zase odešla. Katko, zůstávejte déle, máte zajímavý hlas a vaše hlášky jsou věcně usměrňující.    

Snad bych ze svého přísného metru měl slevit i proto, že mluvit k lidem každý den, starat se o zábavu, je nesmírně náročné, vysilující a deprimující, že úroveň povídání nejde udržet na přijatelné úrovni neustále. I naši aktéři to vědí, a nemám jim za zlé, když invence slábne, že si pomáhají příběhy zlidovělými, které mírně upravují a aplikují do současnosti, do sféry svých kolegů a příbuzných, jakože jejich nedávný příběh.

I tak pořád lepší než poslech sobotního rozhovoru s Hanou Zagorovou na ČR Dvojce, kde snad v každé její větě zaznělo, „jak moc se těší“ na písničky, koncerty, lidi, a zešílel bych, kdybych uslyšel, že se po odeznění koronavirového období na všechno moc a ještě víc těšinkuje, a všechny lidičky pozdravuje. Ustál jsem i pozdější, nudný a zbytečně dlouhý rozhovor s paní doktorkou přes ponožky a boty, jakousi předsedkyní obuvnické asociace. Ale paní doktorka věděla i něco víc než já, protože vysvětlila, co je to bio kůže. Snad nejenom já jsem se domníval, že to je nejspíš kůže z kravičky, dlouhé týdny ohleduplně připravované k laskavému a pozvolnému umírání na nebeských obláčcích za poslechu líbezných, odevzdaně uklidňujících hudebních tónů, což je ale omyl, jedná se o materiál syntetický, takže bio kůže se tomu říká proto, aby to lidi mátlo. Jak výdělečně prosté.

Takové vědomosti byste měli hlásat, milí chlapci a Katko, to bych vás poslouchal i o ten kilometr déle, o který si cestu do práce můžu prodloužit. Takže vás v podstatě můžu, protože pobavíte. Usmívám se, když se vám podaří vyrobit vtípek, a když ne, bavím se vámi. Tím vším mě téměř každodenně ujišťujete v tom, že takovými moderátory se sice může stát každý druhý, ale určitě ne každého by tato práce bavila tak, jako vás. Tedy, snad se nepletu. A když k tomu přidáte nebojácnost prince Bajaji, o další prsnatá, nebo spíše mozková překvapení, nemusí být nouze.   

Autor: Martin Hatala | pátek 19.6.2020 12:33 | karma článku: 18,80 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,55 | Přečteno: 363x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Myšičko myš, pojď ke mně blíž!

„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň

6.11.2023 v 13:51 | Karma: 17,75 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy