Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kamarádsky půjčené peníze - mrtvé peníze

Tím kamarádsky mám na mysli ty, které půjčíte v dobré víře kamarádovi jen tak na slib, na férovku bez jakékoli písemnosti. „Hele vole nemáš volné tágo?“ Tak tímhle to začalo a já jsem napoprvé tupě zíral, cože to po mně vlastně chce. Když dodal, že půjčit tágo, už jsem byl v obraze. Bohužel v hodně špatném obraze, protože pak to několikrát obdobně pokračovalo.

„Si přece věříme, ne?“  Samo sebou že si věříme, a tak jsem kousek po kousku, sponzoroval dál. Moje dobrosrdečnost však skončila s taktní prosbou, že bych peníze už chtěl zpátky.

„Jasně, není problém, po výplatě je máš.“ Výplata však byla bez jeho očekávaných prémií, následující byla úplně normální, další taky normální, pak nešel náhodou kolem automatu, pak zas u sebe nedopatřením neměl kreditku a když jsme se ocitli ve stádiu asi osmého beznadějného vracení, nikdy mi nebylo hůř. A to jsem měl za sebou pouze úvodní fázi, její konečné stádium takzvané cílené zapomnětlivosti.

Druhou bych nazval fází ženskou, protože je jejich oblíbená v případě rozchodů. Typické pro ni je nebrání telefonu a neodepisování na mejly a smsky, takže všem nám známá klasika pánové, že?

Bojím se bojím, že třetí fáze bude definitivně konečná, bez jakékoli naděje, takže by se dala charakterizovat jako se vším pokorně smířená. Anebo možná a přece jenom? Také slyšíte ve slově beznaděj ještě ten malý kousíček naděje? Já ano a doufáním v nemožné se přece nic nezkazí. Neberte mi prosím víru v to, že naděje umírá skutečně až poslední.

Z říše snů však zpátky do reálu. Tak co? Jak poradíte, abych dostal své peníze zpět? Pro upřesnění byste možná měli vědět, že se bavíme o částce v dolní polovině dvoucifernosti. Na oběšení to sice není, ale hodně to zamrzí. A řeknu vám, že je mi snad trapněji víc než jemu. Dohromady za něj i za lehkovážnost svoji, za naše bývalé přátelství. Už si nedovedu ani představit, že by ho případná návratnost dluhu nějak obnovila.

Takže co mám? Pomozte jak získat peníze zpět? Jak vidno, po dobrém to nešlo. To si mám najmout gorily, které to z něj sice vytlučou, ale vrátí se mi dluhu polovina? Nebo se mám nechat uspokojit jeho zlostí, když objeví své auto objeté korunou? To bych si dal, aby na tom byl finančně ještě hůř než doposud a měl bych z toho pro sebe asi tak co? Při mé smůle však, kdy je ve městě kamer na každém rohu a zvědavých lidiček přehršel, bych se nejspíš se zlou potázal a kdo ví, jestli bych se pomstil zrovna na tom správném autě. Taky bych se mohl ocitnout v televizi, že jo? Samozřejmě že jedině v nezáviděníhodné vandalské souvislosti, nebuďte bláhoví, že jako v roli okradeného.   

„Teď je to na vás vážení diváci. Poznáte ho?“ A to víte že by poznali. Kdepak, za hříšného hrdinu ve zprávách krimi plus, bych rozhodně nechtěl být. Vysvětlujte pak někomu a bez jakéhokoli důkazu, co bylo příčinou vašeho zkratového jednání. Pěkná dobrosrdečná pohádka na dobrou noc, pane, odpověděl by mi každý. Stejně tak by mi asi těžko uvěřil jeho zaměstnavatel, i kdybych na něj šel s prosíkem, ať mu z výplaty dluh odkloní na účet můj.

A co jeho manželka? Že by smítko naděje? A co když s ním drží basu? V tomto případě odhaduji že ne, takže by ji jistě zajímalo, kampak její Liborek vypůjčené peníze investoval. Že to nebylo do květin nebo do vybavení domácnosti, jí bude jasné hned. Ženský šestý smysl zašramotí a hnedle se jí vybaví manželovy početnější večerní absence a poslední dobou nadmíra služebních cest.

No, nechtěl bych být až takhle zlý, ale poraďte mi něco lepšího. Vždyť na tom přece není nic špatného, chtít půjčené peníze zpět a to přátelsky zcela bezúročně. Ba ne, přece jen je na tom něco špatného a to hodně. Ta moje naivita, dobráckost, ta vlastní pošetilá víra v obyčejnou lidskou čestnost. Jedním slovem blbost. 

Autor: Martin Hatala | středa 23.2.2011 13:46 | karma článku: 19,35 | přečteno: 1954x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy