Jen si tak trochu píchnout

aneb Stařec a sexy kuře, které neumí slézt z žebříku. Možná jste to zažili, chystáte se zažít a bude vám přáno, ale velmi pravděpodobně jste o tom slyšeli alespoň povídat. Tak jako já. O nefungujícím vztahu mezi mládím a letitou zkušeností.

Povídal mi starší kamarád, jak moc je rád, že s Pavlínkou už není. Ty zážitky s ní byly sice ohromující, nikoli však překvapující. Taky jak jinak, když je mezi nimi více než třicetiletý věkový rozdíl.

Třeba ráno, povídá mi Karel. Že nevstává jako já se slepicemi, to bych přežil, i ranní lenošení jsem schopen o víkendu pochopit, ale proč vstane až k obědu? Já mám navařeno, zatímco ona se před příchodem do kuchyně stihne akorát našminkovat, místo pozdravu na mě zívne a řekne, že po ránu má vždycky chuť na mlíko. Asi to pro mě měl být povel ke každodenní obsluze, protože neuměla, ano, ona neuměla otevřít a nalít si do hrníčku z krabicového mlíka! Jako telátko na malou násobilku na to koukala a prej že kudy to má týct. Poradil jsem jí nůž. Šermovala s ním kolem dokola, ale s rozhodným řezem váhala. Poradil jsem jí, ať uřeže roh. Hele, zkrátím to. Tu odvětrávací dírku pro lepší odtok udělala hned vedle vykrojeného rohu, takže jí to teklo dvojmo a že prej jsem jí špatně poradil.

Taky že můj oběd nebude, prý má chuť na párky a že si je ohřeje v mikrovlnce. To ale ještě nevěděla, že mikrotrouba je toho času marod. Sice s velmi těžkým srdcem, protože podotýkám, že já měl navařeno rajskou, ale přesto jsem ji odkázal na hrnec s vodou.

„Jó aha! Tak to vlastně taky jde!“ zavýskla radostí a já se od stolu bavil dál. Prý je to velká nuda, povídá mi při míchání párků vařečkou, když právě ukončila ranní hygienickou očistu, která spočívala v odlamování si ospalků z očních koutků. Rozhodně jsem ji nikdy nenutil strkat hlavu pod pumpu, jak to dělám já, ale copak mám v koupelně vodu radioaktivní nebo co? Jo a prej jestli si při tom zdlouhavém vaření může zakouřit. Sice jsem s tímto nešvarem koketoval jenom na vojně a momentálně neznám jedinou značku cigaret, ale co bych pro legraci neprotrpěl, že jo?

Zapálila si začala si zkoumat své nehty. Až doposud jsem vegáč alá cigareta, dlouhý nehet a kouř s nohama nahoře, znal jenom ze socialistických kanceláří, toto však byla jen jeho o málo pracovitější obdoba. Jenomže Pavlínka je pravačka a je zvyklá všechno, ale opravdu cokoli, držet v pravé ruce, tedy musela i cigaretu s vařečkou, přičemž ji vyloženě překvapilo, jak špatně se tyto dvě věci drží společně. Navíc měla odkudsi vsugerováno, že párky se v horké vodě neohřejí nijak jinak než neustálým mícháním, až jí upadl cigaretový popílek do hrnce.

„Jéminkonte!“ zděsila se, ale kupodivu nezpanikařila. Okamžitého, záchranného, ponorného ručního manévru se naštěstí vyvarovala. Jak je něco špatného i pro něco dobré, zjistila vzápětí.

„Jé podívej, ty párky už nějak popraskaly!“

Asi proto, že tě o tom pod dojmem horkých relaxačních prožitků samy od sebe neinformovaly, že hrnec nezapípal jako mikrovlnka, pomyslím si něco o prostoduché naivitě.

Správně však uznala, že rozpuklé párky musí ven, ale vařečkou se jí špatně podebíraly, pořád neposlušně balancovaly a sklouzávaly. Zkus to vidličkou, radím jí. Ani tou jim nechtěla už tak brzy ublížit a z lůně vidličky jí sjížděly ještě víc.

Je mnoho způsobů jak na plovoucí párky. Někdo s nimi hrnec přenese, vodou obsah zchladí a pak vytáhne, já je třeba ještě na plotně zaženu ke kraji a stačí do nich jen tak trochu píchnout. Pavlína si na ně posvítila špagetovou naběračkou, když ji po pěti minutách našla – taky možnost volby.

Po každé noci a poslední kuchyňské vložce tuším, že Pavlínka asi nebude patřit mezi ty, kdo se rodí s více než jedním talentem. Přesvědčila mě o tom její odpověď, když jsem se ptal, jestli mám dát špinavé hadry vyprat na 30 nebo raději na 40. Podivila se, zachmuřila se, aby z ní pak vypadlo, že ona by je dala určitě aspoň na hodinu. Definitivní rozhodnutí o její existenci v mé blízkosti však padlo až později. To jsem si říkal, dej jí ještě šanci, je mladá, naučí se, zaučí se, třeba překvapí a bude mnohem lepší zahradnicí než kuchařkou a pradlenou.

No, nepřekvapila. Spíš jsem měl obavy, aby pro ni její první zahradní návštěva nebyla tou poslední. Prý kam vede ten o zeď opřený žebřík, ptala se. Odpovídám že na půdu a divím se, že to nepoznala nebo že až tak vysoko nedohlédne. O chvilku později jsem byl chytřejší. Na žebřík promptně vyskočí, aby se pak její rychlost znatelně zpomalovala, ale hrdinně chtěla až nahoru. Sice se strachem v kalhotkách, ale nevzdala to. Když ono to lezení po žebříku není stejné jako vylézt na barovou stoličku, myslím si posměvačně tam zdola.

„Aha, tak toto je půda,“ seznala a když konečně dosáhla vrcholu, nakoukla dovnitř.

„Ale vždyť je tam jenom samá tma,“ i nadále se se mnou dělí o své mimořádné poznatky.

„Není, společně s tmou je tam i seno,“ doplňuji Pavlínce jalové vědění.

„Aha, tak na to je ta půda,“ nenechává mě o svých schopnostech na pochybách.

Pak se však stalo cosi, co se stát nemělo. Kouknutím dolů Pavlínka zjistila, že je vysoko a že dostala strach. Nepomohla jí ani rada, že když to šlo nahoru, zaručeně to půjde i dolů, ale až spásný nápad, děsivě sdělená informace o tom, že na půdě jsou velmi zvědavé, po lidském masu lačnící myši.

V cuku letu byla dole a po mých dalších rajských, svíčkových a křenových omáčkách i pryč z baráku, protože rozpraskaných párků se už přejídala. No není to vskutku báječné, když se dva lidé rozejdou ku prospěchu obou? Já za nějaký čas na mnohé zapomenu a dál budu spokojeně žít v blahé nevědomosti o současné generaci. To Pavlínka, po zkušenosti se mnou zas o něco chytřejší a zručnější, určitě bude už velice brzy bavit zase někoho jiného, dopověděl mi svůj příběh Karel.

Autor: Martin Hatala | pátek 6.5.2011 12:57 | karma článku: 21,45 | přečteno: 1938x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy