Jak jsem maloval

Prý píšu bláboly. Fajn, neříkám, že z mého pisálkovství by si literární kritik sedl na prdel, ale kolik těchto znalců nás tady čte, že jo? Dobře, takže i dnes to bude blábolení, ale kdyby se tomu někdo zasmál, rozhodně by to nebyl marný pokus.

Byla sobota ráno a na rozdíl od ostatních čumilů jsem chropyňský šedý dým, který se kolem nás valil jednou blíž, pak zas dál, pozoroval zcela bez obav. Já měl jiné starosti, já se chystal malovat.

Vždyť jenom kuchyni a chodbu, namítnul by posměváček, ale když ono se jedná o poměrně velkou kuchyni a dlouhou chodbu a celkem dva nátěry, přitom si ani nesmět otevřít začouzené okno. No chtěl bych poznat toho, kdo by se mnou měnil.

Zapomeňte na lehkonohý balet na štaflích, ty moje nebyly klasické dřevěné ani moderní z hliníku, které by s lehkostí a šarmem na dvou prstíčkách přenesla i chrabrá stařenka, ty  schůdky byly tchánovy. Jsou natolik bytelné, že by si na ně bez obav sedl i slon v cirkuse, odkud by je po šapitó přenášeli dva naducaní pomocníci. Nahoru se sice jde po dřevěných stupátkách a horní plocha, na které jsem si pokládal kbelík s barvou, je také klamavě pouze dřevěná, ale to všechno leží naprosto důvtipně na železech.

Na moji nohu velikosti 45 byly pryčny tak úzké, že jsem o sebe zakopával a po každé otáčce balancoval na pokraji pádu a smrti, neboť rozený, ani úsilím vydřený artista, rozhodně nejsem. Po zralé úvaze jsem se tak rozhodl pro pouhé ponožky. Přes ně jsem sice po čase cítil to deroucí se lepivé vlhko, které jsem získal ťapkáním po barvou flekaté papírové podlaze při přenášení schůdků, ale nic to nebylo proti tomu, jaké parno jsem měl v rozkroku. Nevětráno, vydýcháno, ale ve slipech malování zamítnuto. To víte, okenní žaluzie se musely kvůli cákancům vytáhnout a proč pouštět úchylnou fantazii přilehlému sousedství při pozorování obnaženého nemotory v prapodivných pozicích, že?

Opravdu naštvaný jsem byl ale na to, jak se strop, znatelně pokryt nejméně 15ti nátěry, po přejetí válečkem neustále odlepoval. Já z toho soptil, tyto mapy ručně uhlazoval a radostí byl celý bez sebe. Záda mě začala bolet, loket z únavného natahování taky a do toho to neustálé přenášení… No nebyl já jsem za to po zásluze potrestán?

Já měl totiž starší tepláky s utahovací gumičkou vespod a jak jsem je měl mírně utáhnuté, tak na nich vzniklo oko, které se při jednom slézacím manévru o cosi na třetích schodku zašprajclo. Tělo tak pokračovalo v pohybu dolů, zato zadržené noze se ze spáru gumičkového oka nechtělo. Výsledkem toho všeho byl neodkladný pád tlamný a jestli si škarohlídi myslí, že se na mě kbelík s barvou vylil a celého mě dodělaly cirkusové schůdky, tak bohužel. Ty nebyly z Ikey, ty se sotva hnuly a kbelík na nich jenom nesměle zavrávoral.

Se závistivým povzdechnutím se mi ihned vybavila televizní reklama, jak v ní maluje ona a on. Rozšafně zamilované úsměvy, veselá písnička, plandavé košile s pracovně vyhrnutými rukávy, vzájemně si matlající barevné šmouhy po tvářích, co vteřina, to pohoda.

Tak zrovna takhle to u nás vůbec nevypadalo. Sice se ozval smích, ale škodolibý, že prý co hledám na zemi, když strop je nahoře.

„Tak to vidíte dětičky, kdybyste mě neměly, tak se ani nezasmějete,“ kdo ví, odkud se ve mně vzalo cosi jako pokus o humor.

„Počkej, počkej, vyfotím tě,“ ozvalo se dítko a asi vědělo proč. Fotí totiž jenom tehdy, když to opravdu stojí za to. Ale já té mojí děvence ukážu, já se z toho potlučeného ksichtu hnedle dostanu a fotka bude pěkná! Najednou cvak cvak! I úsměv jsem stihnul.

„Vypadáš tam blbě!“ sdělila mi fotografka.

„Ukaž?“ nechtěl jsem uvěřit.

„Pozdě, už jsem tě smazala.“

Já fakt nevím, asi je to nějaká puberťácká móda nebo úchylka či co, fotit, mazat a tak pořád dokola a samozřejmě, že nejvíc to postihuje mě. Protože vyfocený já jsem tolikrát, ale svých fotek, které přečkaly pět vteřin, bych se na prstech jedné ruky dopočítal.

Asi se budu muset smířit s tím, že vlastní fotografie už nikdy nebudu hoden. Ještě, že existuje zrcadlo.

„A jinak jsi v pořádku? Neuhodil ses do hlavy?“ starostlivuje se o mně dcerka. A to mě překvapilo, to potěší. Na fotku sice nemám nárok, avšak dobré srdce má. Po tatínkovi.

„Já jen, žes neměl nic na hlavě, žádnou ochranu nebo tak něco, to bych tě nevymazala.“

Aha, tak tak je to! S kastrólem na hlavě by fotka stála za to, ale bez ochrany už zase ne. No ještě že to vím.

„ A že byste mi třeba vyrobily aspoň pořádnou malířskou papírovou čepici, to vás ani nenapadne, co?“

„Cože? A to se jako dělá z čeho a jak?“ koukaly na mě dětičky zoufale, asi tak jako jako žíznivý na topinky.

„Tak asi z čeho, když je to papírová čepice, co myslíte? Že vy to neumíte, co?“

„A ty snad ano?“

„To víte že jo. A by snad ne, všechno najdete na internetu. Určitě to bude na stejné stránce, jak jsem hledal – jak si sám vymalovat a jak si uvázat kravatu. Dal jsem si ji do oblíbených.“

Už tehdy jsem zřejmě tušil, že brzy budu potřebovat další radu a to - jak si po vymalování uvázat mašli.

Samozřejmě, že jsem se ochranné čepice nedočkal, vždyť to jsou umělci každým coulem po mně, ale pracovat jsem musel dál. Menším štětcem jsem domalovával hrany, rohy a kolem zásuvek. A najednou jsem se lekl. Se nedivte, si představte, když máte v ruce štětku a v pohodě jí objíždíte. No a z nenadání vás z toho vyruší manželka, že jo? Situace nic moc, ale ustál jsem ji. Tedy, alespoň prozatím.

„Ale tatínek zásuvky vždycky odšrouboval,“ ozvala se mi za zády a já nic.

„Šetřil tím uklízecí práci maminky,“ pokračovala.

„To byly tehdy úplně jiné zásuvky. Tyto oddělat nejdou!“ odsekl jsem, ale doutnal dál.

„A kdybych si přece jenom nevěděl s něčím rady, řekl bych si o ni panu Lórencovi!“

Viděl jsem na ní, jak výtku těžce zpracovává, jak jí jazyk těžkne pod nánosem toho, kolik by mi toho radilka Lórencová ještě ráda řekla, tolik mě poučila. Naštěstí se pod mým pohledem zmohla už jenom na kritiku podstropního předělu mezi barvou polarově bílou a citrónově žlutou, že nechtěla žádné vlnobití, ale klidné moře. Ale i to málo mi stačilo, abych si při pohledu z okna na kouř pomyslel něco o tom, jestli by pro příště nebylo lepší vyhořet než malovat.

Říká se o mně, že když něco pořádného občas udělám, že se s tím vychloubám a vystačím krmit ostatní hodně dlouho. To až tak nepopírám, něco na tom pravdy je. Nyní to ještě zviditelňuji tím, že k tomu přidávám ještě tento blog. Ale na druhý, malovací se určitě netěšte, protože žádný další nebude. Žena mě sice nakonec musela pochválit, hlavně když vzala v potaz ušetřené peníze, ale to ještě netuší, že s nimi mám jiné plány. S tím nejklidnějším srdcem je obětuji na malování příští, pro profesionálního malíře pokojů, co bude mít originál malířskou čepici.

Autor: Martin Hatala | pátek 15.4.2011 12:29 | karma článku: 9,93 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy