Hod pomelem. Startovné: 29,90

O tom, že před Jardou Bečkou nikdy nic nehybného neobstojí, jsme brzy věděli všichni. Asi měl v sobě zabudovaný podmíněný reflex na házecí činnost pro všechno, co se před ním nehýbalo. Všechno to statické, co spatřilo Jardovo oko a dalo se uřezat, urvat a unést, se po nadšeném obtěžkávání přemisťovalo o notný kus dál.

Urááá!

O tom, že to Jarda s čímkoli v ruce umí, vědělo celé město od letní příhody, kdy většina děvčat skončila v bazénu i s lehátky a Jarda v kanceláři správce koupaliště.

Zatímco my jsme házeli ohryzky a shnilá jablka z naší oblíbené zahrady hned vedle za plot pánovi, co nejzákeřněji, Jardovy rozmachy končily až na poli za zahrádkářskou kolonií jen tak pro legraci. My jsme plivali třešňové pecky pod sebe a maximálně po sobě, Jarda jimi mrzačil kočky a zabíjel na stromech vrabce. Avšak nejenom v mimoškolním čase byl Jarda takto velmi výkonný.

Každý pátek byla ve škole dvouhodinovka tělocviku, při které byly čas od času na pořadu i hody, a tehdy jak jinak, než granátem.

„Kdo nehodí víc než šedesát, je u mě břídil,“ nechal se slyšet namachrovaný tělocvikář, nejspíš proto, že se Jardova vrhačská sláva donesla i k němu a chtěl ho zdravě motivovat. Jenomže Jarda žádné hecování nepotřeboval, jemu stačilo, jen když u něj granáty ležely. Třebaže jsme se snažili, ti nejlepší horko těžko hodili přes čtyřicet a Jarda, prý aby nekazil partu, tak svůj granát posunul výjimečně jenom o kousek dál.

„Jsem si mohl myslet, že to jsou jenom takové jalové řeči,“ uchechtl se nad Jardovým výkonem učitel. Jenomže to neměl říkat. Jarda to slyšel, neskutečně se naštval a také na kamarádský soucit rázem zapomněl.

„Dejte mi kámen, žadonil po tělocvikáři,“ ale ten trval na granátu. Dobře, ale já je hledat nepůjdu, byla Jardova poslední slova před činem a my jsme už nikdy v životě neviděli tolik granátů pohromadě. Rozběh, záklon, mrsk, švih a fofr takový, že se jim ptáci v letu stačili vyhýbat jen tak tak. Učitelskej padl na bobek a zmohl se jen na poraženecké dost, dost, dost, už dost. Když se vzpamatoval, roztřeseným hlasem zkonstatoval, že něco takového neviděl ani na školním mistrovství republiky v Prievidzi, kde byla všechna tři místa obsazena československými Kubánci.

Granáty, které přeletěly řeku po sobě určitě zanechaly krátery, do kterých by se z fleku mohla vysadit alej, už ale nikdo hledat nešel.

„Tak to by stačilo, pro tebe je školního náčiní škoda,“ zkonstatoval pan učitel a dřevěnou bedničkou posmutněle zatřepal.

„Ale že jsem grand, tak abys ztrátu škole odčinil, pojedeš na mistrovství republiky a běda ti, jak tam těm kubánským čmoudům nenatřeš prdel!“

To máte totiž tak – zatímco prostí hříšníci různými předměty jen tak zlehounka házejí a hlavně se s nimi tímto neloučí, Jarda je prachsprostě zahazoval a dával jim definitivní sbohem.

Tak to byl on – Jarda vrhač. Zrovna na něj jsem si vzpomněl při čtení místních novin, které čtenáře informovaly o tom, jak nějakou místní soutěž s puncem letité tradice, pro okolní vesnice tudíž velice prestižní záležitost, vyhrál toho roku někdo úplně neznámý. Už nevím, jestli šlo o hod konví, holínkou, hráběmi, melounem nebo pomelem, ale noviny se zmiňovaly hlavně o tom, že o rozruch se během soutěže jedním jediným hodem postaral jakýsi náhodně kolemjedoucí cyklista. Každoročního vítěze přehodil o dobrých deset metrů a to se ještě zapomněl rozběhnout. Prý mu to z ruky jen tak předčasně vyklouzlo, stěžoval si, že si zpocené ruce po jízdě ani neutřel a že se taky moc omlouvá za to, že jako nepřihlášený narušil regulérnost místního klání.

Než se z toho všeho všichni vzpamatovali, sedl na kolo a byl fuč. Ani jeho jméno z něj v tom fofru nestačili vydolovat. Kdosi ho prý ještě slyšel při odjezdu naštvaně si postesknout, že zpoždění musí dohonit, protože v Hlinsku u rodičů, kam měl namířeno, měl už dávno být.

Já jen, že také Jarda Bečka rád jezdil na kole, když ho zrovna někam nezahazoval a v Hlinsku má rodiče. Tak takhle nějak skromně si představuji, že přičiněním přesně takových frajerů se rodí pověsti, legendy, pravdy, mistři světa.

Autor: Martin Hatala | úterý 10.1.2012 14:59 | karma článku: 14,35 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Blíže smrtící pomoci. Čína Rusku vyvíjí drony podobné šáhedům, píše Bloomberg

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy