Hlavní je zapamatovat si heslo

Taky si to myslíte? Omyl a velice zásadní. Na krátkém, ale velmi průkazném příběhu vás přesvědčím o tom, že tomu tak vůbec není. Heslo, třeba kvůli vyzvednutí zavazadla z nádražní úschovny, je až tou druhou nutností v pořadí.

Asi půl hodiny před začátkem Daviscupového utkání, snad s Maďarskem to kdysi bylo, si paní Věrka spokojeně usedla na svoje místo v hledišti. Natěšená, spokojená, že dlouhou cestu do Prahy z malého moravského městečka bez potíží zvládla. Časově, bez bloudění, počasí se vydařilo a také bez zbytečné osobní cestovní zátěže, protože si tašku s nepotřebnostmi uložila v úschovně na nádraží.

Jenom hlupák by zapomněl heslo ke své skříňce, ne tak naše Věrka. Jenom hlupák by si vymýšlel heslo obtížně zapamatovatelné, aby si pak na něj nemohl vzpomenout, ne tak naše oddaná tenisová fanynka. Proč by se měla lopotit s nějakým šíleným kódem HQJ 874, když ani nejchytřejšího zloděje by nenapadla nejprimitivnější kombinace AAA 000. Ano, tak právě takováhle byla naše Věrka.

Do zápasu zbývá dvacet minut, Kodeš se s nějakým Újošbáňošem rozehrává. Chudák, už teď naše tenisová znalkyně poznává, jak dnes Maďarovi tenis zhořkne. Deset minut do začátku a Věrka si pochlebuje, jak hned po skončení nasedne na tramvaj číslo 25, vystoupí sedmou zastávku, ťuk ťuk heslo, vyzvedne tašku a zase si spokojeně sedne do rychlíku směr Pardubice, na Moravu, do rodné vísky…

Ale co to? Co tak najednou? Zadrhla se. Že by snad nějaká chyba? V rychlíku? Ne! Ve směru? Také ne! Prosím vrátit ještě o kousek dál. Ano, ano, tady to je! Heslo souhlasí, přesto něco chybí, není tak úplně vpořádku. Nepřesnost se motá kolem úložné schránky. Tý jo! Číslo! Věrka nezná její číslo! Co akorát ví je to, že schránek byly tři nebo snad čtyři řady, navíc ještě zdvojeně naproti sobě. Dokonce ani o tom, která je ta její, nemá ani potuchy. Natož číslo její klece v řadě!

Pět minut do zápasu a Věrka nikde. Tedy, její drahé prominentní místo osiřelo, zatímco ona už nervózní a zpocená podupává v tramvaji. Už je na místě před úschovnou. Prostor kolem se jí teď najednou zdá nějaký větší než před hodinou. Ale to je jenom zdání, které je dílem zajetí své vlastní bezradnosti.

Holka nemáš na vybranou. Klídek, nepanikař, musíš a ty to dáš! Tak tedy, určitě to nebylo někde zkraje. Jenomže začneš od třetiny přes druhou na kraj třetí, nepochodíš a máš v tom zmatek. Kam až pak se budeš vracet, no? Aha! Lísteček! Napiš si to! Nemáš jedno ani druhé, výborně! No hlavně už něco mačkej, otáčej. Ale kde? Kde má začít? To je jedno kde! Hlavně už dělej, ať nemusíš na nádraží nocovat a taky asi už dost irituješ toho uniformovaného pána za tebou, co tě tak, bůh ví proč už po deseti minutách tvého odhodlávání, podezíravě pozoruje.

Nebudu zdržovat. V první ani druhé řadě nic, avšak ve třetí konečně ano! Číslo 378 bylo to její vyvolené!

A Kodeš byl šťastný taky, jak se Věrka z rádia doslechla později. Úspěšné hledání se sice neobešlo bez legitimování a osobní prohlídky zavazadla, už nejenom jedním hlídající nádražákem, ale i za asistence přivolané policejní posily. Nic z toho však nezastínilo spokojený pocit z toho, že všechno je opět tak, jak má být. Co na tom, že neviděla hrát Kodeše, že vesnickou dívku celý výlet, včetně nevyužitých lístků stál majlant, hlavně že je všechno pořádku, brambory v řádku. A že právě tomu, naše Věrka sakra rozumí.

Tak co? Jak byste se zachovali vy? Že stejně? Většina žen možná, ale já rozhodně ne a mnoho mužů by se mnou určitě souhlasilo. Pokud tedy můžu mluvit za nás, tak já bych se na tenis v poklidu dodíval i s vědomím, že mě po zápase čekají jisté potíže.

Jejich řešení by se sice posunulo, ale určitě by neuteklo a hlavně bych si zápas užil. V tomto je mezi ženami a muži dost výrazný rozdíl. Chaos, nesmyslnost a hysterie v kontrastu s uvážlivým jednáním, zvážením pro a proti za jakou cenu. To vše při řešení problému, ke kterému i chlapi stojí čelem, jenomže ne bezmyšlenkovitě a okamžitě. Ovšem problému, a to si roztržití hoši všichni přiznejme, nemá pohlavních preferencí.

Autor: Martin Hatala | středa 25.5.2011 12:55 | karma článku: 10,40 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy