Ejhle mráček, rychle do pláštěnky!

A já jsem mohl vyskočit z kůže, když jsem tohle zaslechl. Větřík sice foukal tu méně, jinde zas o něco víc, ale téměř dvacetistupňové pomněnkové horské azzúro, bylo všeříkající. Ne tak pro starostivou maminku, která závodila s větrem a blížícím se mráčkem tak, jako by na její rychlosti a zručnosti závisel konec světa.

Tak jako by ve stejnou dobu u vody o kilometr níž nikoho nepřekvapili naháči, tady na horách jsem si zvykl vídat kdovíjak oblečená individua. Od téměř nahé, běhající dívenky-sportovkyně, jejíž nejplošnější celistvý šat byla kšiltovka, až po monstrozity ve skafandrech, pomalounku se kolíbající nahoru a jen o něco málo rychleji se valící dolů. Možná bych měl vzpomenout také funícího sebe, v tričku a bundě příležitostně za pasem, který aby přežil, musí se co chvíli ozdravným obdivováním panoramat úspěšně zotavovat, tedy až do doby, než jsem potkal dvojici, ze které mě málem trefil šlak úplně definitivně.

Tím důvodem byla paní v kozačkách (asi se už nemohla dočkat) a zimní bundě (asi aby ty kozačky samotné tak moc neřvaly), jak své dítě, (pohlaví nevím, neboť obličej se ztrácel pod plachetkou kapuce,) souká do značně elegantní, kytičkované pláštěnky. Přestože jí igelitové obepnutí nadstandardně vytuněné mikiny šlo hodně nelehce, nelitoval jsem ji. Proč? Protože příčinou toho všeho byl malý zbloudilý mráček, kterého by si všiml jedině nadmíru bystrý pozorovatel a nemocná maminka. Panika z několika dešťových kapek, které by mohly její dítě zasáhnout, pro ni byla naprosto pochopitelná.

Ne však pro mě a mnohé ostatní, co bychom skromné tříkapkové osvěžení na jednoho, uvítali s dětinskou radostí. Nechápu tak ty jiné, co by spílali na lesy, na hory, že durch promoknou, rozkašlou se a jistojistě umřou. Nebo že někoho takového rozbolí v krčíku a už se mu kolem krku dává mokrý obklad s igelitem do sucha obalený. Prý Priesnitz tomu říkají a prý to pomůže. Hovno pomůže a není to Priesnitz. Zánětu nebo si tomu horkost třeba říkejte, nepomůže žádná igelitová zapářka, ale teplo se zchladí jedině samotným studenem, tuším po vzoru druhé věty termodynamiky, jestli se nepletu.

Úhel pohledu, namítne někdo, hysterie, říkám já. V uvedeném případě vidím daleko reálnější nebezpečí z přehřátí organismu – úpalu. Takže ne ze sluníčka (úžeh), ale z vlastní nadměrné, balícně opečovávací aktivity. K čertu s takovými matkami, které dětem dávají čepičky v létě už jenom proto, že na stromě viděly zatřepetat se listí.    

Na druhou stranu si jsem vědom škodlivosti i druhého extrému, kdy by si tříleté, v chladném létě celý den na boso ťapkající dítě, botičky a košilku docela i zasloužilo. 

Ještě však něco jiného k vám mám, zasloužilé to matky, jaké některé jste. Hrubé až sprosté na své děti také jste! Snad se nepletu doufáním v to, že takových je vás málo.

Je tomu poměrně dávno, co jsem se  skláněl nad kočárkem s miminkem jedné mé spolužačky. Přitom tak klasicky hloupě kecám něco o podobnosti se sousedem, špatně uhádnu pohlaví, (toho růžového svetýrku jsem si fakt nevšiml,) ale rozhodně se snahou o zakončení svého žvatlání co nejdůstojněji, čili tím, jak je život s dětmi krásný.

Jenomže když se pak od dotyčné matky dozvím, že by život byl krásný, kdyby Emička víc chrápala a nechtěla pořád jenom žrát, všechny moje doposavadní kecy bych v kontrastu s právě slyšeným, hodnotil jako učiněný balzám na duši.  

Copak to jde, o miminku říct, že žere a chrápe? Snad nejsem natolik přecitlivělý a zženštělý, (ikdyž právě v tomto případě to berte s rezervou,)  že mě to tolik zaskočilo? U mě totiž miminka jedině spinkají a papají, víte? Pro mě dokonce ani dospělí nechrápou, když ze sebe nevyluzují hlasité zvuky a co se jídla týče, tak maximálně jedí rychle a neslušně. Snad jenom velká zvířata žerou, když si k obědu neberou příbor a neumyjí tlapičky.

Tak! A je rozhodnuto! Skvělý to nápad! Do ruky lžičku a jdu učit naši fenku Bóňu správnému stolování. Jak jinak všem těm rádoby bezchybným maminám dokázat, že když už i některá zvířata umí jíst, to jejich malé mimčo rozhodně nežere.   

Autor: Martin Hatala | pátek 30.9.2011 13:43 | karma článku: 11,26 | přečteno: 722x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy