Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva kopečky tvarůžkoblééé...

To né, že bych názvem něco jednoznačně naznačoval, jen se chci pochlubit, že jsem tvarůžkovou zmrzlinu ochutnal. Zapříčinily to hned tři okolnosti, které se na to sešly. Moje šetrnost nekoupit si dálniční známku jenom kvůli úseku

Olomouc - Mohelnice, moje vejrání po náměstí v Lošticích, které objevilo kavárnu s reklamou na onu zmrzlinu, a moje zachtivá nátura ochutnat něco nového.

Nebylo co řešit, nebylo úniku. Pohodlně zaparkuju, vejdu, s výběrem nemám problém. Dva kopečky tvarůžkové, jeden čokoládové a preso k tomu, poroučím si. Až pak zjišťuji, že kopeček sýrové zmzliny stojí 25 Kč, ostatních 15 – 20 Kč. Nu což, říkám si, aspoň si budu připadat jako na Václaváku a čekám s uvědoměním, že o zmrzlinovém králi tady není pochyb. 

Marťo, ty se ale máš, říkal jsem si. To bude bašta, na kterou nezapomeneš. Jak jinak, když tvarůžky máš rád, nesmrdí ti, a po zmrzlině se můžeš utlouct.

No, ale jak asi tušíte, nějaký zádrhel přece jenom nastal. Já nabuzený, jaký že to gurmánský zážitek je přede mnou, elegantně zabořil jsem lžíci do tvarůžkové zmrzliny, k ústům ji s očekáváním lahodna přibližoval, jazykem posléze procítěně polaskal, a pak – jako bych kousl do něčeho smrdutého. Jo ahá - tvarůžky přece! I tak to byl šok! Jak jen to říct slušněji – udělalo se mi šoufl. Přece jenom – tvarůžky na chlebu nejsou to, co v zmrzlině. I tak se mi nechtělo věřit ochutnanému, a na truc si dal druhý lžičkový nášup.

Byla to pravda, nezdálo se mi to. Ale protože jsem už věděl do čeho jdu, ustál jsem to líp než napoprvé – bez šklebení a odlehčovacího náběhu na výběh. Další sousta, které jsem raději prokládal s výbornou znrzlinou čokoládovou a kafem, jsem taky přežil, ale jenom proto, že jsem zvyklý dojídat, dopíjet, dotrávit se.

Nic proti jakémukoli nápadu, natož proti loštickému tvarůžkovému "zázraku," ale tolik proklamovanou zmrzlinu jsem si představoval jinak. Vím, v oříškové jsou oříšky, v lepší jahodové rovněž zrníčka, takže proč se pozastavovat nad tvarůžkovými hrudkami v tvarohosmetanovém zmrzlinovém základu… Proč? Už jenom proto, že tvarůžky nejsou oříšky ani jahody! Očekával jsem zmrzlinu hladkou s rozmázlým nádechem tvarůžkové chuti, leč udeřila na mě surovost, nevypracovanost až odfláknutost. Zjednodušeně řečeno - příprava tvarůžkové zmrzky se mi jevila jako velice jednoduchá – posekat jemně změkčené tvarůžky a zamíchat je do zmrzliny, je jedno jaké. To proto, že zákus do tvarůžku přebije cokoli. A výsledek toho všeho? Jak pejsek s kočičkou vařili dort.  

Tímto textem tak chci příznivce zmrzlin i tvarůžků připravit na to, aby nepřijeli do Loštic s takovým žravým nadšením jako já, a tudíž nedopadli tak jako já. Aby vzali rozum do hrsti, když já jsem ho neměl, aby si dali nejdřív tvarůžkový kopeček pro jistotu jenom jeden, a pak se uvidí. Přinesené bandasky a termosky na svou příležitost určitě rády počkají - tak jako provětrání peněženky.

A taky ještě: Tvarůžková zmrzlina prý chutná asi tak polovině lidí. Je to hodně nebo málo? Já si spíš myslím, že to druhé. A propos: mě se nikdo neptal. I když připouštím, že nemusel, vždyť stačilo zachytit jedno moje šklebení a absence dýška byla rovněž výmluvná. To vše v útulné kavárně, kde jsou jinak moc rychlá a šikovná děvčata – těm dávám za jedna. 

Mimochodem – o hodinu později a deset korun laciněji jsem se výborně naobědval – mexický mix s bramboráčkami + malé pivo v motorestu v Borové.

Autor: Martin Hatala | úterý 9.8.2016 9:54 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,15 | Přečteno: 143x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 338x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,15
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy