Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doktor Martin zasahuje - podruhé!

O tomto seriálu jsem psal nedávno, přičemž jsem se snažil tento počin ČT osvětlit. A věřte, že když se ho pochopit snažíte, pobaví vás. Mně na něm vadí hlavně úlety a přestřelky, které jsou už za hranicí konzumní snášenlivosti.

V minulém díle Martin převážně „úřadoval“ na samotě u lesa, kde z odběru krve diagnostikoval salmonelózu. Jistě, dá se, ale jenom u její typhoidní formy - při sepsi, tedy při těžkém průběhu. Jinak je pravděpodobnost hemokutivačního záchytu mizivá. Třeba já jsem to nikdy nedělal, tudíž ani moje sestra ne. Ten odběr krve! Takže proč riskovat, když se nabízí daleko přesvědčivější, méně invazivní, humánnější, a proto i běžnější metoda - výtěr z rekta. Dále: Máte salmonelózu, předepíšu vám antibiotika, uvážlivě rozhodl doktor Martin. Ano, také se dá, ale opravdu jenom u již vzpomínaných sepsí a u novorozenců. To, že je stav nemocného velmi vážný, tedy i horečnatý, uvedeno nebylo. Bojím se tak toho, že až televizně pozorné pacienty navštíví Salmonela, budou se dožadovat odběru krve i antibiotik, a to v každém případě. Jenomže ony „odchod“ pro člověka patogenní střevní baktérie zpomalují. V závěrečných titulcích je sice uvedena lékařská spolupráce, ale divil bych se moc, kdyby pan doktor radil špatně. Spíš si myslím, do jaké míry jsou, nebo spíš nejsou, tvořiví umělci jeho odborné připomínky ochotni akceptovat. Právě v tom, viz  http://hatala.blog.idnes.cz/c/479109/superborec-doktor-martin-boduje.html vidím velké rezervy.

Lékařské okénko skončilo, to lepší si nechávám na konec. Za to, že pan doktor poslal otce dvou synů na psychiatrii, od nich dostává odměnu v podobě „vycpaného“ psa. Ty uvozovky proto, že zvířata vycpává jenom laik, zatímco odborník preparuje. No a světe div se, tento zvěčněný dárek na pana doktora vždy velmi zlostně od řetězu štěkal pokaždé, když přjel dům hrůzy navštívit. Zřejmě proto se ptal, jestli je to právě ten pes, který ho takhle nepřátelsky vítal. Dostalo se mu kladného ubezpečení, že ho přejelo auto.

A já jen tak hnidopišsky podotýkám, že to musela být vskutku obrovská náhoda, když věčně uvázaného psa, navíc na míle daleko od zpevněných silnic, silniční dopravy, civilizace, že ho tak záhy po poslední návštěvě odrovnalo auto. A ta rychlost, panečku! Samozřejmě že i auta, které bylo kolem usedlosti vzácné jak boží zjevení + jednou denně předpokládaný výskyt auta majitele, jestli ho vůbec vlastnili, hlavně však rychlost preparace byla obdivuhodná.

Snad se příliš nepletu, ale když vyjdu z toho, že každý díl zaznamenává přibližně týdenní děj malé vesnice, tak rozhodnutí, ochota, svižnost vycpání, tím hůř kvalitní preparace, musel být proces přímo nadlidský. Protože to máte: vyvnitřnění, vyprání, sušení, vyčinění, vyjedění, samotná preparace. Na časové preparační údaje je internet poměrně strohý, ale i tak mi něco říká, že uzdravení chlapci nadmíru pracovití a zkušení preparátoři s potřebným materiálem při ruce, nebyli. Tipuju tak podle nevábného prostředí statku, respektive všudepřítomného bordelu uvnitř i kolem.

Ale co už, hlavně když se člověk aspoň trochu zasměje.Takže tak asi - nadhled především! Je potřeba si uvědomit, a něco v tom smyslu zmínil i bloger pan Havránek, že po světě chodí, běhají, dívají se na televizi nejenom někteří inteligenti a někteří se vším věčně nespokojení kverulanti, ale mnohem víc lidí rozumově podprůměrných, povrchnějších. Co se mě týče, já bych se zařadil do skupiny těch, kteří u televize nespí. Snad tomu nebude jinak u dílu pátečního, dnešního.        

Autor: Martin Hatala | pátek 30.10.2015 14:04 | karma článku: 21,02 | přečteno: 1473x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 8,33 | Přečteno: 128x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 334x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Humanitární molo v Gaze se odstraní. Je to jen kvůli počasí, ubezpečují USA

15. června 2024  9:08

Spojené státy dočasně odstraní nákladní molo, které vybudovaly pro přepravu humanitární pomoci do...

Začíná mírová konference o Ukrajině, zúčastní se i Pavel. Moskva summit kritizuje

15. června 2024  8:47

Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sejdou v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Prezident Pellegrini nastupuje do úřadu. Složí slib, mezi hosty bude i Zeman

15. června 2024

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini v sobotu složí slib a ujme se...

Páteční požáry ve středních Čechách způsobily milionové škody, uvedli hasiči

15. června 2024  7:30,  aktualizováno  7:54

Páteční požár skladové haly v Brandýse nad Labem způsobil škodu 50 milionů korun. Je dohašen, na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 8,31
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy