Co by se veterináři stát nemělo. Ale stalo se.

Povídal mi jeden prima zvěrolékař několik historek ze své praxe a dost mě tím pobavil. A protože nejsem sobec, posílám je tímto prostřednictvím dál.

Na některé zážitky se opravdu zapomenout nedá. Už sice přesně nevím, co jsme tomu malému psíkovi prováděli, ale nějaká malá operace to asi byla. Tedy, měla být. Nějakou dobu už byl Thiopentanem „uspatý“ a zdálo se mi, že i trochu víc. Já už totiž na ty malé čárečky na stříkačce už ne moc dobře vidím a v odhadu ještě nejsem tak zkušený, takže taková loterie se spánkem to zase byla. No nezdálo se mi to nějak, tak jdu k němu co nejblíž, jestli vůbec ještě „dýše“ a zjišťuju, že spíš ne.

Víš, to ale musíš před majitelem dělat, jakože se nic neděje, a tak jsem i dělal a začal psa nenápadně masírovat. Stoupl jsem si zády k pejskovi a ruka, kterou jsem měl za zády, mi na něm kmitala o sto šest. Zároveň jsem s páníčkem stihl probrat dnešní počasí a sezóní slevy v obchodech a když jsem si šel odpočinout k oknu, do psiska zase nenápadně třískala  moje sestra. To už s ní mám tak nějak profesionálně domluvené a mrkáme na sebe, jakože víme, o co jde, když jde do tuhého. A že jsem na ni začal mrkat vehementně, jí neuniklo. Nakonec nepomohlo ani to, že jsme se o hafana opírali z obou stran oba, ale hlavně že majitel byl po celou dobu klidný a povídal nám o tom, jak se těší, až bude s Pufíkem zase chodit na procházky. Sice to dopadlo tak, jak asi nemělo, ale to už je holt život. Ani pro psy zakončený smrtí není výjimka.

Jen tak pro pořádek, tedy, jak jsme ho už navždy dodýchaného otevírali, žebra měl rozfrcané v játrech a ve střevech a jakousi kost jsme našli i v prdeli. To víš synku, masáž musí být účinná, ináč by nebyla žádná šance na přežití!

S „psama“ to totiž není vůbec žádná sranda. Na stole jsem měl yorkšíra a prý že je nemocný. Tak jsem mu strčil, jak jinak, do prdele teploměr, on v tu ránu omdlel, přestal dýchat, ale slabounký tep ještě měl, to zas jo. Vzal jsem toho chudáka do dlaně a jakože ho hladím. To víš, panika u toho nesmí být, to je základ. No ale hladil jsem ho sakra fest a začal jsem na sestru pomrkávat, to už vlastně znáš, to je pořád takové to naše SOS znamení. Můj signál sestra okamžitě pochopila a nebohou paní začala uklidňovat nějakým legračním povídáním. Přes usilovnou snahu moje snažení paní klientka nějakým nedopatřením zmerčila a s křikem, který měl do obdivného převelice daleko, odběhla pryč. Tak to je právě ta panika, která nesmí být, víš. No a samozřejmě k ničemu pozitivnímu nevedla.

To víš, se psem se nedalo už nic kloudného dělat. Navíc to snad ani nebyl pes, vždyť byl tak malý, takový líbivý plyšák, který nic nevydržel. A prej že dokonce jakýsi šampión! Tak i toho jsme otevřeli, šampóna jednoho a že se jako kouknu, na co zemřel. A zase – žebra od masáže polámaná, v plicích a játrech úlomků jak nasráno a břicho měl, jako by v něm vybuchl granát. To víš, zase ta moje účinná masáž. A ten inkriminovaný teploměr, představ si, popojel z prdele přes střeva a konečnou měl až v žaludku. Tak ho beru a čtu, že teplotu teda rozhodně neměl. Tak jsem zase prd věděl. Nakonec jsem do zprávy poznamenal, že asi fakt zemřel na ten teploměr v žaludku, který měl původně zůstat v prdeli.

Ale neboj, neléčím jenom psíky, operuju i větší zvířata, třeba kýly prasatům. Víš, to musíš lézť do břicha, ináč to nejde. To prase bylo naštěstí cikánovo, ale původně, to fakt nevím koho bylo. Hlavně však nebyl čas se na to ptát. A všimni si, že říkám naštěstí cikánovo, ne naneštěstí! No a jak tak operuju, tak najednou slyším - ticho. To pitomé prase nedýchalo. Takže apnoe jak prase, nebylo vyhnutí, tak po něm se sestrou skáčeme jak v tělocvičně na trampolíně a cikán na nás: Baže, pán dochtor, ťažká operácia to je, čo? Já zpocený, sestra dýchavičná a jak jsme se po chvíli začali bořit až do střev, bylo nám jasné, že máme po tréninku. Nechali jsme toho a seskočili jsme. Náš osud se začal dosti jasně rýsovat, protože definitivně bylo i po praseti.

Kolem nás najednou tlupa cikánů a já v přesvědčení, že poslední chvilky mého života nebudou dlouhé. Jenomže se stal zázrak. I tak vám, pán dochtor, veľmi ďakujem a v nedeľu príďte na zabíjačku. Opravdu, slyšel jsi dobře, oni se na mě nezlobili, oni chápali! Nevím čím to, ale já už mám prostě takové špatné skóre, že kritické situace se zvířaty často prohrávám. Ale jak vidíš, lehce se rozhodně nevzdávám!

Autor: Martin Hatala | čtvrtek 20.1.2011 13:36 | karma článku: 13,47 | přečteno: 1942x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy