Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česnečka na Výrovce v Krkonoších

Byla ochutnána jednoho slunečného dne loni na podzim a protože to byl fakt zážitek, musím se o něj s vámi podělit. Taky nabízeli gulášovou polívku, ale tu jenom na ceduli, protože v hrnci už nebyla. Jen tak na okraj – taky si myslíte, že je to to nejmenší, došlé jídlo smazat nebo škrtnout, aby nebyli zákazníci klamáni?

Tamtu určitě ne, ale tuto bych si nechal líbit!

Třikrát Plzeň, třikrát česnečka, zněla naše objednávka. Pivo dorazilo, vzápětí polívka, která se mi hned na první pohled nezdála. Kouřilo se z ní, ale vůbec nevoněla. Jasno bylo hned po první lžíci! Horká voda! No fuj! Ano, bylo to, jako byste se zcela vědomě, kousek po kousku, vnitřně opařovali horkou vodou. Pohlédnu do lžíce a ono to vůbec nebylo jako! Když pominu těch pět malých brambůrků u dna a tři nitky něčeho bílého, co mělo vyvolat dojem přítomnosti sýru, na lžičce se mi vysmívalo mdlé průzračno, panenské víc, než nejneposkvrnější početí.

Protože jsem nechtěl potvrdit svou pověst notorického stěžovatele v rekordním čase, schválně jsem pozoroval, co na to ostatní. Ti však jakoby dávali polívce druhou, třetí i čtvrtou šanci. Jejich mlčení však bylo nezvyklé, že něco nebylo tak jak by mělo, se dalo lehce vytušit. A domněnka to byla správná, taky jim nechutnalo a řešili jsme, co a jak dál. I za cenu toho, že chuť dostávala značně přes hubu, zvítězil hlad.

Nevím jak vy, ale já jsem po restauracích zvyklý na česnečku, která má chuť po česneku, na které plavou oprančené kousky chleba a majoránka, vločkuje se vajíčko, potápí se sýr, který si táhle nabíráte a když se v ní objeví i nějaké to uzené, je vám z toho všeho tak nějak dobře nejenom od žaludku.

Určitě jste už poznali, že pouhé polívkáře nemají po restauracích příliš rádi, což je jim dáváno najevo aspoň naprostou ignorací při placení. Po marných pokusech přivolat číšníka pohledem, jak etiketa praví, jsem vzal závěrečné břímě na sebe a jdu zaplatit servírce k baru.

Povídám, že platím za ten stůl v rohu, ona mi vyjede lísteček a přitom si neodpustím poznámku, aby panu kuchaři vyřídila, že tak hnusnou česnečku jsme ještě nejedli. Okamžitě mi bere paragon zpět a sděluje mi, abych si to s kuchařemi vyřídil sám, že je hned za těmi otevřenými dveřmi. Tak to mě trochu překvapilo, podstrčena mi je nová účtenka a jistě tušíte, že jenom za tři piva. Na divení se však nemám čas a raději sbírám odvahu na návštěvu za panem kuchařem.

Mám obavy, přece jenom, je to kuchař, odborník, je tady ve svém a já jsem pouhý host, jeden z mnoha, ale kdybych za ním jít odmítl, servírka by si mohla myslet, že si troufám jenom na ženské. Ač heterosexuál, jdu za ním a sám sebe překvapuji, jak zhurta na něj vyjedu nespokojeností v tom, jak obtížně poživatelnou vodovou česnečku vaří, že ten vývar neviděl bujon, natož maso s kostí, koření jako by neuznával, vajíčko jakoby pro něj neexistovalo a sýr byl kdovíjaký póvl.

On na to, že tak to vidím jenom já, že tak se pravá česnečka nedělá, že on ji dělá tak, jak se má a že doposud si nikdo nestěžoval. Samozřejmě, s tím prozatímním nestěžováním co na mě vyrukoval, to je laciný a profláknutý fígl, protože je neprůkazný. Zároveň ale přiznal, jak jednoduše polívku připravil, ale co já vím?

Možná měl pravdu a pravá česnečka se takhle po jeho obyčejně dělá a ta, na jakou jsme zvyklí, to bude nejspíš nějaká vylepšenina. Tedy ne ta pravá, ale časem vyšlechtěná, skutky prověřená kulinářská specialita bohatší o sýr, o vývar, o koření, o vajíčko, takže o chuť. A právě tu většina z nás má za domácí česnečku. No ale upřímně, nezdá se mi to tak.

Stejně si ale myslím, že ve skutečnosti to na Výrovce bylo tak, že když gulášová polívka došla a turistů neubývalo, česnečka se vodou jednoduše naředila a to mi věřte, že hódně naředila, a hned bylo po problému. Jasný vzkaz pohrdání zákazníky na prvním místě, tím spíš, když se jednalo o batůžkáře-polívkáře.

Odcházeli jsme však s dvojitým dobrým pocitem, protože jsme si všimli, jak se nad miskami s polívkou v družném rozhovoru s číšníkem čílí i jiná skupina výletníků. Ano, jde o to se rázně ozvat a nenechat si srát na hlavu. A proč nezačít třeba hned u toho nejjednoduššího, u polívky, následně v razantním trendu takhle pokračovat a skončit třeba až u hlavy státu.   

Autor: Martin Hatala | neděle 13.1.2013 9:11 | karma článku: 18,52 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Nakažených černým kašlem v Česku ubývá. Šíření mohou umocnit prázdniny

1. července 2024  15:54

Počty nakažených černým kašlem v Česku pomalu klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1037...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  15:25

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Digitalizaci stavebního řízení provázejí problémy. Někde se nešlo ani přihlásit

1. července 2024  14:28,  aktualizováno  15:21

Od prvního červencového dne stačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý telefon nebo...

Babiš loni vydělal 130 milionů, většinu z Agrofertu, ukázalo daňové přiznání

1. července 2024  15:01

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš uvedl v majetkovém oznámení za loňský rok příjmy více...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy