Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Být zlodějem je tak snadné...

Dokonce nechtěným zlodějem, protože to, že kradete, si ani neuvědomujete. Třeba u čerpací stanice při tankování benzínu, když zapomenete zaplatit. Ano a nedivte se, i to se dá zapomenout. Že se to může stát jenom těm největším sklerotickým senilům? Dobře, těm určitě taky, ale i mně, když se k tomu přidaly jisté zatěžující okolnosti.

Vysvětlím: Po delší prázdninové jízdě mi pomalu, ale zcela jistě mé devítileté auto přestávalo jet. Kuckalo se, netáhlo, drcalo, skoro až skákalo. Chytrácky si říkám: No jo, to bude zase jako minule, kdy si kuny vydatně pochutnaly na kabelech. Kouknu se pod kapotu, ale zvířátka mě tentokrát zklamala. Bude to tedy kterákoli jiná závada, tedy pro mě naprosto neznámá. Hurá na prohlídku!

Diagnostika v opravně aut byla neúprosná a pro netrpělivé fajnšmekry naprosto odborně a vyčerpajícně uvádím, že shořela svíčka, pak dosloužila jakási cívka a něco jako karburátor měl taky namále. Zdravotní stav auta tedy zasluhoval hospitalizaci, jenomže přece ho nemůžu v cizích prackách ponechat s benzínem téměř na nule, že jo? Do nemocnice také jdete na příjem vyzbrojeni řízkem, papučema a kartáčkem na zuby, no ne? Takže to ještě a nepříjemný telefonát k tomu mě čeká – zrušení plánovaného rodinného výletu. Do vysvětlování se mi moc nechtělo, ale dlouho jsem neotálel.

Sice se v něm frflalo, jako bych snad za závadu mohl zase jenom já, ale zvládl jsem to. S pocitem dobře vykonaného rozhodnutí vyjíždím tankovat. Naštěstí je benzinka hned vedle servisu, v peněžence mám dvě stovky, to bude stačit. Beru hadici a do toho mi zvoní mobil, jestli bychom přece jenom nezvládli aspoň krátký výlet a já přemýšlím, váhám. Slibuji optání v servisu, jestli by oprava pár desítek kilometrů nepočkala.

Dotankuji, hlavu mám z toho všeho jak v pejru, objedu benzinku a po padesáti metrech jsem opět v opravně, kde se striktně dozvídám jednoznačný ortel, že nikoli, že operace pacienta je nezbytná, tedy ještě dnes nebo nejpozději zítra.

Protože v kufru mám malý nákup, jedu ho domů vyložit. Při vykládce jsem tíživou novinu zvěstoval s tím, že v opravně ponechám svého miláčka raději už dnes, kdyby se jeho zdravotní stav zhoršil. Takže se zase vracím kolem benzinky zpět, leč s nepořízenou, neboť z kufru jsem vybalil i doklady s potřebným techničákem. Tak pro něj domů asi kilometr jedu, tedy opět tečnu benzinku a až na třetí pokus nemocné auto do odborné péče odevzdávám.

No a jak si to tak klopýtám pěšky spokojeně domů, s pocitem, že jsem pro budoucnost tolik potřebného miláčka udělal to nejlepší, zastavuje u chodníku auto. Zpomaluji a když se otvírá okýnko, dovtipuji se, že následovat bude cestovní dotaz nějakého bloudivce. Někdy jindy snad, jenomže chápejte, ten čtvrtek, to pro mě nebyl jen tak nějaký obyčejný den a potvrdil to i řidič, který vůbec netoužil po optání na cestu. On se nabídnul, že mě domů sveze! Chápejte - sám od sebe! Mě, chlapa, neatraktivního šedivce! Kde nechal oči? A já mu na to: ???

Přitom se docela tlemil a já s díky odmítl, že to mám kousek. No ne že bych se bál, na únosy dětí jsem už docela starý, ale ješitně mi to zalichotilo, to zas jo. Jenomže tak jednoduše se odbýt nedal a prý jestli si pamatuju, kde jsem naposledy tankoval. No považte, taková podpásovka! Možná však jindy, ne však v onen památný super čtvrtek!

Hned mi svitlo! Já nezaplatil! Já zapomněl! Dušuju se, že se mi to ještě nikdy nestalo, že jsem při tom zrovna telefonoval, k tomu starosti s autem a zrušeným výletem! No smáli jsme se oba, pracovníkovi servisu jsem požadovanou částku hned vysolil a že se paní na benzince moc omlouvám.

Dozvídám se ještě, že moc úspěšný zloděj by ze mě nebyl. Jednak mě mají na videu natočeného a to hned třikrát, když jedu do servisu pokaždé kolem a když už, tak se běžně krade nádrž plná a ne trapných pět litrů. Paní ze mě prý byla úplně štronzo, lítala po prodejně jak zběsilá, protože pokaždé, když mě viděla jak jedu kolem, tak doufala, že se za ní už konečně stavím a dluh jí splatím, leč ani jednou se nedočkala. Považte! Tolik po mně toužila a já ji třikrát zklamal! Toť naprosto neodpustitelné!

No a nakonec se na mě šla zeptat do vedlejšího servisu, jaké se mnou mají zkušenosti oni. Svým akčním příchodem tak odstartovala nedostižně rychlou a úspěšnou záchrannou stíhací akci spokojeně prchajícího, pěšího nicnetušícího zloděje pěti litrů benzínu.

Autor: Martin Hatala | sobota 14.7.2012 13:58 | karma článku: 19,47 | přečteno: 1438x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Putin a Si Ťin-pching v Kazachstánu bojují o vliv. Jejich zájmy se tam kříží

3. července 2024  15:19

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Rusové dobyli čtvrť v Časiv Jaru. Za chyby se platí, píší ukrajinští analytici

3. července 2024  15:04

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo...

Mistrovství Evropy ve fotbale už na ČT viděly čtyři miliony diváků

3. července 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale v sousedním Německu má před sebou čtvrtfinálové boje a postupující...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy