Bonitka 8-11

Je k nepřehlédnutí, je dravá, je hladová a až neuvěřitelně žravá, ba přímo k sežrání! Jejím revírem jsou silnice, chodníky, naše zahrada a poslintaný gauč. Pak je i ona na roztrhání! Je rychlá, je obratná, nevypočitatelná a nepolapitelná, kdykoli si zamane. Je však také hodná až k zulíbání, ta nejkrásnější, když po celodenním shonu už konečně spí.

Nechcete ji náhodou? Nedáme, ale stačilo by málo. Žvanec v ruce a je Vaše! Pro něj půjde s kýmkoli a kamkoli, chudinka jedna věčně nenažraná, hlavně když se vám bude něco převalovat v hubě. Zmate ji žvýkačka. Avšak po vyplivnutí máte utrum. Oblafnutí nese Bonitka velmi osobně, velice sklesle a hlavně se pak nehne z místa. To s vámi vyjednává. No, vyjednává, máte dvě možnosti, protože na tu třetí, ignorující, nebudete mít to srdce. Buď ji zase na nějaký pamlsek hravě nalákáte nebo se můžete pokusit a úchopný únos. Ten však nedoporučuji.

V náruči se seznámíte s jejími potoky slin a kdyby mohla, nejradši by vám i do huby vlezla. Při pohledu na slintající kolos se sice nabízí přirovnání, že se šťávami div nezalkne, protože je nestačí polykat, ale není tomu tak. Z Bóniných slinných žláz sliny přímo tryskají! Učiněná epidemie zdraví! Navíc ty její prosebné psí oči a jak šikovně nadzvedává ta svá ouška! Co teď? Jenom si ji neznepřátelit, nezklamat! To pak veškerou svou energii věnujete boji o získání laskominy, o Bóňu. To už ta mrška ví, že máte prohráno a ona vyhráno. Z procházky vás ženou a doma až do ukojení stále doprovázejí její tryskáče ze slinných žláz, spěcháte jako o život! Slinné střiky všude kolem, na pohovku, a ten pohled na všechny ty fleky! Na to však zapomenete, nic neřešíte, protože to samé se děje den co den.

A co ještě? Každodenní velké nebo ještě větší línání, rekordní sprinty a brzdící smyky, když se cokoli v kuchyni něco šustne nebo otevře lednička, zklamané schoulení do pelíšku, když neuspěje a večerní vrtěníocáskové žadonění o přijmutí na pohovku mezi nás. To pak usedá jako člověk a kontroluje nás zleva, zprava a samozřejmě loudí o to, co jedlého jsme si na stůl k vínu připravili. A že činnost mezi námi má vysokoprocentuálně vychytanou! Ignorace, ignorace a znenadání chlamst! Legrační jsou i její štěkavé marné výskoky, když nad zahradou zahlédne letadlo nebo aspoň rogalo a o nebojácnosti na kohokoli za plotem, by se taky daly napsat sáhodlouhé romány. Jenomže taková je jenom tehdy, když se jí chce. To víte, urozená paní madam, King Charles Španěl Bonitka Kavalír.

Někdy je na kousek vzdáleného holuba schopna jenom zakoulet očima a přitom by stačilo se na něj jenom zle podívat a podělal by se strachy. Vlastně ne, nepodělal, jenom by odletěl, z Bóni totiž nemá nikdo strach. Tak důvěřivá, že by nekousla snad ani tehdy, kdybyste se jí šťoural drátem v oku. Ale na nervy umí jít opravdu příšerně! Její mozkové centrum pro získání kusu žvance bych odhadoval na velikost 95%, zbylých pět je rezerva na Vánoce a letní dovolenou. Na poslušnost nezbývá nic.

Nemějte nám to za zlé, jako podvyživenou a osmiletou jsme si ji adoptovali s výchovou veškerou žádnou. Co bychom taky chtěli, když byla k mání zadarmo, že. Tvrdě ji zakazovat její obřadní tance kolem kuchyňského stolu, otravně drápající skoky na stolující, nezbedné vrtění ocáskem s předními tlapičkami na stole a nekonečné škemrání k tomu! Kdepak, hlavně já na to nervy nemám a kárám ji za to stylem: „Ty ty ty Bonitko, bác, bác!“ (prý pouhé pohlazení na zadeček.) No tak „su měkkej,“ zastřelte mě za to, ale vychovávat, natož mlátit 77 letou bábrlinku mi připadá poněkud neslušné, nezdvořilé.

Nutno podotknout a lehko k uvěření, že právě mě má v největší oblibě. Jak láskyplně dojemné, že dobrůtku očekává od někoho, kdo by v seriálovém stravovacím pořadu Prostřeno získal maximálně tak dva soucitné body za odvahu. To proto, že soutěžícím bych na oběd umíchal leda tak jogurt s mysli a jako dezert nalámal tabulku čokolády. A to ještě nesouměrně a bez šlehačky, kritizovali by mě. Proto taky vím, u koho hledat zastání, kdo mě nikdy, s čímkoli v dlani neodmítne. Všechno nejlepší k Tvým 11tým narozeninám, Bonitko!

Autor: Martin Hatala | pátek 1.6.2012 16:50 | karma článku: 12,43 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Blíže smrtící pomoci. Čína Rusku vyvíjí drony podobné šáhedům, píše Bloomberg

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy