Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Albetní expresní pokladna pátrá a informuje

Nadpis má asociovat podobnost s dávnou televizní relací Federální kriminální ústředna pátrá a informuje, protože tak jako jeden z hlavních hrdinů jsem se nedávno cítil. Jedním slovem: s paní pokladní to v marketu byla jednoznačně láska na první pohled!

Ve vozíku mám už nabráno, takže hurá ke kase. Zařadím se, jsa myšlenkami úplně jinde, a proč ne, když nadcházející činnost přece nevyžaduje nadprůměrného soustředění. V tom jsem se ale tenkrát hodně mýlil.

„Kolik máte těch mlík?“ pohodila ke mně hlavou paní pokladní přes další dva nakupující přede mnou. No a já, protože jsem poměrně často zvyklý přemýšlet, a to upřímně přiznávám i přesto, že si to o mně ne každý myslí, jsem zpozorněl.

Fáze přemýšlení, mého osobitého přemýšlení číslo jedna spočívala v tom, jestli má ta zvědavá paní na mysli celkový počet mlík nebo balíků. Fáze dvě dospěla k tomu, že jsem si tím nebyl vůbec jist, takže třetí, konečnou fází bylo mlčení. Paní mi sice zopakovala svou domněle jednoduchou otázku, ne však pro mě. Já opět nic, takže si musela pomoct sama. Aby na můj vozík lépe viděla, nadzvedla se, přitom si nejspíš pomyslela něco o mé natvrdlosti nebo nahluchlosti, aby na to v zápětí zapomněla a nařídila mi, že jeden balík musí dolů.

„Proč?“ konečně zahajuji dialog, po kterém tolik toužila.

„Máme to v letáku, jedna osoba – maximálně dva balíky!“ Jenomže já leták neviděl, co ale jsem věděl bylo to, že žádné cedulkové omezující upozornění u mlík nebylo. Tak jsem i řekl, ale když paní trvala i nadále na tom, že balík musí dolů, já prozíravě vytušil, kdo z nás dvou je u kasy pánem. Proto dle jejího přání sundávám nadbytečný balík na zem pod pás.

„To ty mlíka nemůžete odnýst nazpátek?“ nejsem za své vzorné počínání vůbec pochválen.

Přemýšlím co na to říct. Fáze 1,2,3 je rychlá, beznázorová, proto neříkám nic. Výborná rada a zřejmě to po nevábné dialogové zkušenosti bude úplně to nejlepší. Pouhý jeden zákazník přede mnou a já trnu co se mnou bude dál. Nevím co s nohama, nevím co s rukama, z nervozity si utrhávám jeden sáček z pod posuvného pásu.

„Za tu tašku se platí!“ opět se mi připomíná má dnešní vyvolená a já zapochybuju o své doposud bezúhonné existenci. To vypadám jako šupák od kanálu, že nemám na dvoukorunový igelit navíc? Já, co se dennodenně voní a sprchuje, ten, co ví, že gró oděvního vkusu je ve stejné barvě nahoře a dole, ten, který neměl ponožky v sandálech ani při podzimním výstupu na zasněžený Praděd a zuby si pravidelně niťuje? No nezkontroloval jsem si hned, nevyčuhuje-li mi sláma z kapes, jestli mám u kalhot dopnuto a oba límce zastrčené pod svetr?

Nic, nenašel jsem nic, takže také neříkal nic. I na pásu bylo vše vzorně připraveno, v košíku nic nezapomenuto, to vše třikrát překontrolováno, to přece musím dát! Jenomže pak uvidím: Expresní pokladna – nákup do deseti položek! Hrůza, zděšení, bezmoc a pot po celé těle! Nechtěl bych vám přát zažívat to napětí, když jsem své zboží na pásu počítal. A ty nervy pak, protože toho bylo jedenáct! A k tomu všemu přede mnou nekompromisní babizna, co si na mě zasedla! Neměl bych přece jenom jít rychle vrátit toho sejra? blesklo mi hlavou, ale na podobné zhovadilosti už nebyl čas.

Paní začíná mé zboží markovat a já jsem jako na trní, jestli při tom stíhá i položky sčítat. Začíná to ve mně vřít jako v japonském reaktoru a neuklidňuje mě ani to, že ten zežmoulaný moula za mnou jich má vyloženo nejmíň patnáct. Přitom vypadá jako kdyby ho česká kráva z huby vyplivla a bezostyšně se na celé kolo tlemí i přesto, že zubů má jak po boxerském zápase s Tysonem a Kličkem dohromady. A k takovému někomu ona nemá nic!

„Příště jenom deset položek!“ vysloužil jsem si pouhé pokárání a ve mně se prala prohra se štěstím. Námitku jsem vzal pokorně na vědomí, ale už ne tak cenu, která mě ale hódně překvapila. To moje nic že stojí 648? Pravda, ani kachna v akci není laciná, ale i tak! Však já si to z lístečku ještě překontroluju, těším se na to, že paní pokladní nemusí mít vůbec poslední slovo. Jenomže co se jako napotvoru nestalo? Páska se jí nějakým nedopatřením zadrhla, ze strojku pořád nic nevyjíždí, zato paní předvídavě vytuší:

„Asi budete chtít účtenku, že jo?“ A to víte, že já jsem toužebně přitakal. Statečný boj  s vymožeností techniky pokračoval i nadále, ale marná sláva, buď mám smůlu anebo to na mě paní hrála pěkně fikaně.

„Moc se omlouvám, ale nemohl byste si pro ni zajít k reklamační pokladně?“ No co sem mohl, zase nic jsem mohl. Mávl jsem nad tím rukou a ke vchodu se odporoučel aspoň s grácií a jakože nad věcí.

Ano, hlodal ve mně červíček pochybnosti, jestli mě přece jenom moje milá pokladní neobrala, protože ta její ke mně nevšední náklonnost a zrovna ta náhoda se zaseknutým papírem, byla do očí bijící. Navíc kdo ví, jak a jestli vůbec, bych u reklamační pokladny pochodil, ale to všechno vem čert. Stovka nebo dvě nic neřeší  a když to paní udělalo radost, proč ne.

Zajímavé je však to, že ačkoli jsme si ani moc nepopovídali, určitě na sebe jen tak nezapomeneme. Já při obědě velmi pravděpodobně dvakrát markované kachny tedy určitě ne!

 

Autor: Martin Hatala | pátek 1.4.2011 13:15 | karma článku: 16,12 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy