Vojín Harry Valda a rotný Provaz (14)

Problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by nemohli sehnat něco na zub. Pro tohoto lidského důstojníka se vždy nějaký žvanec našel.

 

My tři měli zase největší hlad k večeru, to organizoval Mirek Picka. Porůznu jsme se dostávali do kuchyňských prostorů, nalézali ale vždy pouze zbytky chleba a česnek. I to nám muselo stačit. Naše výdechy mohly konkurovat nohám vojína Lettla.

Milovník uzenin Harry si našel jiný trik. Zjistil, že rotný Provaz, poddůstojník z povolání, vozí na dvoukolce denně ve stejný čas voňavý náklad do kuchyně. Harry mu občas zastoupil cestu řízným salutováním a měl dotazy různého charakteru, kterými se všmajchloval do přízně tohoto ustaraného a přetíženého muže.

Rotný Provaz byl rád, že může být užitečný, jen kdyby se k němu tak chovali všichni. Dvojkolku s proviantem pustil z rukou, které potřeboval k výkladu. Harry se svému protějšku díval vděčně do očí, které tímto ztratily ze zorného pole náklad. Proto mohl Harry nepozorovaně tahat z dvoukoláku vuřty, které soukal za košili barvy khaki. Tohle mohl ovšem dělat tak nejvýše jednou za čtrnáct dnů, aby nevzbudil podezření i u tak jednoduchého člověka.

„Nic se nemá přehánět, říkávala moje babička,“ říkal při každé příležitosti Harry nahlas. Tentokrát si to ale jen myslel, už byl totiž v duchu u česneku s chlebem a těch kradených uzenin.

 

Po určité době přišel Harry se story, kterou prý měl z druhé ruky. Jeho skoropřítel rotný Provaz dostal nedávno rozkaz: Do tří dnů zorganizovat vymalování kuchyňských prostorů, aniž by provoz toho důležitého celku byl narušen.

Třetí den, a v kuchyni stále žádná změna. Rotný se vřítil do kanceláře velitele pluku.

„Soudruhu podplukovníku, k sehnání není barva, štětky ani štafle! Já se na to vyseru! Rotný Provaz…“

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Horst Anton Haslbauer | čtvrtek 2.10.2014 11:35 | karma článku: 10,83 | přečteno: 614x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

13.4.2024 v 12:25 | Karma: 16,70