Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové začátky

Pro ty, které letos po prázdninách čeká střední škola, mám pár vlastních zkušeností.

Teď budu číst myšlenky mnohým, které to letos čeká a nebo už mají tu zkušenost z loňska. Narážím totiž na začátek studia na střední škole. Není to věru lehká věc. Kritický věk 15 let je téměř pryč, a znovu to neznámo. Čeká vás další první školní den. Tentokrát už středoškolský. Dívám se na to s téměř dva roky dlouhým odstupem, ale vidím to, jako by to bylo včera.
Tentokrát už nemáte dospělý doprovod, teď už si musíte vystačit sami. Také to je jeden z nezvratných důkazů samostatnosti. Rodiče se známým chlubí: „No jo, ten náš mladej už mě přerost. Teď budeme muset poslouchat my.“ Samozřejmě, že to nemyslí vážně, ale mezi námi, to už něco znamená. Ale teď se vraťme k tomu hlavnímu.

Když budete mít štěstí jako já, třeba se objeví ve vaší nové třídě někdo známý, třeba i od vás ze školy. Já měl dokonce dvě spolužačky ze základky. Ale neřekl bych, že by to změnilo něco v tom pocitu, který jsem měl. Hodně také ale záleží na tom, jakou školu jste si pro příští léta vybrali. Já zvolil gymnázium a to je docela slušná jistota, že kluků tu bude hodně málo. Taky se tak stalo. U nás byl poměr holek na kluky 3:1. Docela síla. Jedním slovem babinec. Původně jsem myslel, že to je nevýhoda, ale opak byl pravdou. Dodnes si spíš rozumím s děvčaty (i když trochu logicky) než s kluky.
Teď tu mám pro vás jednu velkou radu. Pokud můžete, jděte do nové školy první den co nejdříve. Teď nemyslím, aby jste ve tři hodiny ráno zvonili na školníka, aby vám otevřel. Mám na mysli, alespoň tři čtvrtě hodiny před vašim prvním zvoněním. Nejenom, že budete mít o něco víc času na bloudění a hledání té správné místnosti, ale hlavně si budete moct vybrat místo, kam si sednete. Já původně chtěl spolu se spolužačkou do třetí lavice, mysleli jsme, že to je strategická pozice. Někde jsem slyšel, že na střední škole, zvlášť na gymnáziu, je to rozdělené tak, že do třetí lavice jsou ti pozorní studenti, kteří jsou také samo sebou nejčastěji vyvoláváni. A ten zbytek za tímhle bodem jsou ty omyly, žáci neustále vyrušující, poslouchající mp3 přehrávače, nebo dokonce svačící. Jenže ouha, třetí lavice u dveří nám souzena nebyla. Když jsme poprvé vstoupili, viděli jsme, že jediní obyvatelé v místnosti se rozhodli pro ty samé židličky. Jelikož do jiných se nám nechtělo, vzali jsme za vděk lavicí čtvrtou, a řekli jsme si, že tím trochu nabouráme naší teorii.
Teď jsme tedy u bodu seznamování. Před námi sedící pár dívek byl docela přátelský, a tak nebyl problém se dát do řeči. Věta typu: „Ahoj, já jsem …bla bla“, to vyřešila. Důležité je se hned s někým skamarádit, přece jenom se potom v té třídě sedí lépe, můžete se se svými pocity tomu druhému, popřípadě třetímu, čtvrtému atd. svěřit. Když už je vás potom celá banda a čekáte jen na příchod učitele, můžete už se trochu porozhlédnout a otypovat si ostatní. S kým si třeba budete rozumět, nebo kdo se vám líbí. Až tohle uděláte, radím vám ať si tyhle myšlenky pořádně vtisknete do paměti a nebo lépe si to rovnou napište někam do deníčku. Protože jednou, za půl roku možná za rok, budete marně vzpomínat, co jste si mysleli o těchhle človíčkách, když jste je ještě neznali. První dojem často bývá ten nejlepší.
A až budete vstávat a postupně se nové paní učitelce a ostatním představovat, myslete na to, že jednou, a nebude to dlouho trvat, budete jedna velká parta, ve které se budete dobře znát. Věřte, že se nemusíte stydět, až budete do třídy volat své jméno. Vždyť jen kolikrát budete muset před tímhle výběrem stát a lovit kousky svých znalostí, až se vás učitelka zeptá. A kolik času spolu strávíte na výletech. Vězte, že často, zrovna oni, s vámi prožijí víc času než vaši rodiče. Takže pokud můžete, užívejte si toho sladkého seznamování, dokaď vás nikdo nezná!!!:o)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Harnoch | středa 6.6.2007 18:46 | karma článku: 8,89 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Miroslav Harnoch

Programovým šéfům chybí odvaha

Televize v domácnosti jako zdroj dobré zábavy? Už dávno ne. Hudební pořady, televizní show, kde by se dobrá hudba střídala s vtipnými scénkami talentovaných herců, jako tomu bylo kdysi. Kde nic tu nic.

26.2.2012 v 16:57 | Karma: 13,62 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Kultura

Miroslav Harnoch

Sparťanské last minute funguje dál

Tohle už snad ani není možné! Již poněkolikáté fotbalisté Sparty zvrátili průběh utkání na svou stranu až v závěrečných minutách, tentokrát v pondělní dohrávce 13. kola české Gambrinus ligy obrali o tři body Liberec. Podařilo se jim to v letošním ročníku už pošesté.

30.10.2010 v 18:34 | Karma: 9,60 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Sport

Miroslav Harnoch

Jen usnout a odejít

Pes, nejlepší přítel člověka, domácí mazlíček, němá tvář, která nemůže říct, jak moc ho bolí a trápí neúprosné stáří. Přesto je tak „snadné“ nechat mu píchnout injekci a utrpení zkrátit.

28.7.2010 v 21:04 | Karma: 25,10 | Přečteno: 2716x | Diskuse| Společnost

Miroslav Harnoch

Jak se vybírají novináři aneb konkurz v MF DNES na vlastní oči

Když jsem vcházel do vysoké prosklené budovy s obrovským červeným nápisem DNES, netušil jsem, co přesně mě uvnitř čeká. Jen jsem věděl, že se mám zúčastit výběrového řízení na zářijový dvoutýdenní kurz novinařiny v MF DNES, na který jsem se v průběhu května zkusmo přihlásil. Zájemců totiž bylo moc a bylo třeba vybrat z toho kvanta přihlášených pouze pár jedinců.

6.7.2010 v 10:03 | Karma: 15,22 | Přečteno: 2905x | Diskuse| Média

Miroslav Harnoch

Komentátorský bohém Jaromír Bosák opět baví diváky

V květnu stačilo, aby televizní komentátor Robert Záruba při emotivní chvilce zakřičel „Rachna kachna to to letělo“, a rázem bylo postaráno o největší hlášku celého hokejového mistrovství světa, kterou si fanoušci pro pobavení opakovali ještě pár týdnů poté. A nyní je tu pro změnu fotbalový šampionát a s ním Jaromír Bosák, který ne jednou, ale desítkami slovních perel baví svůj početný fanklub diváků.

22.6.2010 v 21:25 | Karma: 26,35 | Přečteno: 5589x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2355x
Začínající vysokoškolák (VOŠP). Rád čtu, ale ještě raději píšu, a tak chci mít široké spektrum čtenářů.

Seznam rubrik