Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomocnou ruku hledej u svého ramene

V setině vteřiny se může změnit celý náš život. Stačí velká voda, nepozorný krok do vozovky, pád z lešení nebo tíha posledních měsíců a s očima upřenýma do nemocničního stropu kreslíme otazníky. Máme je v očích, když se lékařská vizita střídá s uklizečkou, která naučenými pohyby rychle stírá lesknoucí se, pistáciově zelenou podlahu.

Prosebeně hledíme na sestřičku, která mechanickými pohyby urovnává prostěradlo pod matraci. „To se musíte zeptat paní doktorky,“ řekne jen a odnese kalíšek s teploměrem.

Velká voda podemlela nejen základové zdi našich domovů, ale na kost sedřela naše sny.

Zavřeme oči a otazníky jsou i dál pod víčky. Nesmělé klepání a násilím nucené veselí: „Vypadáš skvěle!“ Přinutíme se k úsměvu, stejně jako naši nejbližší, protože i je to stojí velké úsilí. A možná toho vědí víc než my. A chtějí nás chránit před námi. Před jedinou jistotou, že nikdy už nic nebude tak jako dřív.

Nebylo mu ještě ani padesát. Kdysi chlap jako hora, dnes se jeho váha drží někde na šedesáti kilech. Na první pohled v propadlém obličeji upoutají hnědé oči. Jsou smutné jako poslední čtvereček čokolády. Už se neptají, protože vědí, že ptát se je zbytečné. Pád z lešení zdravého chlapa změnil v loutku s otevřenou míchou, zcela závislou na péči své sestry. Ta jediná mu zůstala z minulého života, kdy mohl a taky zvládl téměř vše, co doopravdy chtěl. „Co se vám honilo hlavou, když jste se probudil po operaci?" ptám se. Každý stav vědomí provázela informace o další nutné operaci. Operace střídala operaci a v jeho očích otázka…budu chodit, budu hýbat rukama, zvládnu se sám najíst, obléct, zatancuji si na dceřině svatbě? Tlumen prášky, po půl ruce stráveném střídáním zelené podlahy a bílého stropu pochopil sám, že nic už nebude jako dřív.

Buďte rád, že jste přežil. Měl jste štěstí. To jsou jediná slova, kterých se mu, jako psychologické pomoci, od zdravotníků dostalo. U jeho lůžka se nezastavil psycholog, aby s ním probral jeho psychický stav, pomohl mu najít cestu ve změněné životní situaci.

"Nemají s námi soucit, nemohou vědět jak nám doopravdy je." Plačící žena v obrovských černých gumačkách rezignovananě hledí za autem odvážejícím pracovnice sociální služby, které se přišly podívat na tu spoušť. Mohou však  do srže pochopit, když jim voda ve vlastním domě nedosahuje kotníků a jejich nožky, sotva se zbaví sevření navlhlých bot, dotknou se měkkoučkého koberce...

Musíme sami cítit bolest, abychom pochopili, jaké to doopravdy je, procházet chemoterapií, svíjet se v bolestí a hledat v tom všem naději, že bojujeme tak strašně moc, že to prostě musí dopadnout dobře? Smíme říct: Já vím jak vám je? Nicnenedávající věty skrývají rozpaky. Už abychom byli odtud pryč. Co říct, jak se vyhnout pohledům? Studu, že já tohle neprožívám, že kromě nevěrného manžela a malého platu, mě vlastně vůbec nic netrápí?

Kdykoliv jsem sama potřebovala pomoc, vzpomněla jsem si na to, jak mi jednou mamka, která byla dost zkoušená životem, řekla: "pomoc hledej u svého ramene." Přišlo mi to od ní hrozně tvrdé. Přiznám se, že jsem vždycky koukala přes rameno a zoufale hledala známou tvář, náruč, kde bych se mohla schoulit, až to nejhorší přejde. Nikdy jsem nechtěla se svými bolístkami zůstat sama.

Člověk si musí pomoct sám, nikdo to za něj neudělá. Vím, že jsme na světě sami za sebe a měli bychom řešit sami své problémy a ne je přesouvat na druhé, jenže...co když je jejich váha na jednu lidskou duši neúnosná?

Koho požádat o pomocnou ruku? Partnera, který těžko i odlepí pohled od televizní obrazovky: "Jo, poslouchám tě." Psychologa, který ač je odborníkem, je to pořád cizí člověk, kterému bychom měli sdělit své nejintimnější otázky, obavy...

Kdo nabídne pomoc matce, která porodí mrtvé dítě, nebo muži, kterému musela být amputována noha? Nikdy už nebude nic tak jako předtím. Pro tyhle dva určitě ne. A věta, že lidé prožívají daleko větší tragédie, je v těchto chvílích chabou útěchou. Každá větší nemocnice by měla mít svého klinického psychologa. Nevím, jakým způsobem si najdou cestu ke svým klientům. Zda-li jsou o pomoc požádáni svými kolegy, případně je kontaktuje rodina pacientů. Muži, který je odsouzen k životu s otevřenou míchou, během jeho půlročního léčení, nikdo odbornou psychologickou pomoc nenabídl, neposkytl. Kdybych neměl sestru, skončil bych to dávno," vynesl sám pochopitelný ortel, který bych v jiných situacích tvrdě odsoudila.

„Co s psychologem? Jak ten by mi mohl pomoci? Akorát z lidí tahají peníze.“ Myslí si většina lidí, která u psychologa nikdy nebyla ani nemá v plánu to porušit a zcela cizímu člověku otevřít své nitro.

Přemýšlela jsem o psychologické pomoci. To. že je lidem v nelehké životní situaci potřebná, o tom není pochyb. Jen mám pocit, že v dřívější době, kdy lidé k sobě měli blíž, těšili se navzájem, ať už v hospodě, kde se probrali problémy nakupené během dne, či přitulením na lavičce před domem se dala nabrat síla na nelehké zítra, které má přijít. Dnes lidé fungují jen pro sebe, jako by věděli, že nemají – ani v rezervě – sil sami pro sebe, proto se jen při zmínce pomoci, odtahují i od svých nejbližších.

A dnešní doba na lidi klade neskutečnou zátěž. Stres ze ztráty zaměstnání, kdy člověk má ještě spoustu sil, ovšem věkem kolem padesátky jaksi nespadá do profilu dravého, progresivního pracovníka. Ocitnout se, v tomto věku, mezi nezaměstnanými je ve většině případů konečná. Lidské důstojnosti, normálního bytí, protože složenky chodí i nadále, ale i sebevědomí. "Poskytujeme psychologickou pomoc našim zaměstnancům," řekl mi jeden z vedoucích pracovníků, kdy jsem se ho jako novinářka okresního plátku ptala, zda-li je lidem, kteří se ocitnou bez práce, poskytována psychologická pomoc. U nás přetrvává, bohužel, v podvědomí lidí názor, že ten, kdo se ocitl na úřadě práce, tomu se nechce dělat. Ale často jsou to lidské tragédie schované pod evidenčním číslem. Hlava schoulená mezi rameny, měsíc střídá měsíc, razítko překrývá další. Jsme nežádoucí. Na prahu padesátky. Je to konec? Bude něco dál? Jak se máme podívat do očí vlastních dětí, od kterých si musíme půjčovat peníze. "Mami, je to v pohodě, najdeš si práci, pak mi to vrátíš," říká drobná blondýnka s miminkem v náručí, uplakané paní před úřadem práce. Pohladí ji po rameni. Rukou sjede zápěstí a znovu nahoru k rameni, dítě držené jednou slabou rukou se začne vzpouzet. Starší žena obejme kolem ramen dceru a mlčky jdou k zaparkovanému autu.

Máme sílu najít pomoc sami v sobě, když nás ponižuje partner svým chováním, když nám umírá blízký člověk a bolest, která nám ho bere, nás sžírá stejnou intenzitou. Máme sami sílu vyrovnat se s tím, že naše dítě je postižené a nikdy nebude jako ostatní děti? I když je dospělé, musíme mu utírat zadek a to co říká, musíme ostatním, kteří na nás hledí se soucitným pohledem, tlumočit?

"To víte, že to nebylo a není lehké, ale zvykli jsme si," řekne mi matka dvacetileté retardované dívky. Zvykli jsme si na to, že ta situace je taková jaká je, že si musíme pomoci sami, nečekat pomoc od druhých?

Je mi vyčítáno, že jsou moje články ukňourané, ale s tím nesouhlasím. Kňouráním by bylo, kdybych já sama řekla, kdyby lidé s kterými pracuji, řekli :"To nikdy nemůžu zvládnout. To nezvládnu." Ale my to zvládáme, jen se musíme naučit druhým říkat: "Pomůžeš mi s tím?"

Druzí nemusí vědět, že na to nechceme být sami, že máme strach, a že prostě nechceme dělat velká ramena.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Novotná | sobota 14.8.2010 18:35 | karma článku: 19,42 | přečteno: 2742x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek