Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na dluh. Je to nějaký život?

Sice bydlíme, jezdíme autem,  dovolenkujeme se, oblékáme, jíme. Žijeme svůj život, který máme jen jeden a měli bychom si ho podle toho užít. Ale často je to, bohužel, jen o tom, jak přežít. Do další výplaty.  

Za námi jsou jedny z nejhezčích svátků. A doznívající adventní atmoféra by nás, alespoň kus cesty, mohla doprovázet novým rokem, který zas, bůh ví proč, bude těžší a o dírku na pásku těsnější, než ten rok minulý. Hranice důchodového věku se neustále šplhá do (pro nás) nedozírných výšin. My ani nepracujeme na důchod, protože nevěříme, že se ho vůbec dožijeme. Pracujeme, abychom zaplatili elektřinu, školní družinu a úroky z hypotéky. Do nového roku jsme si nedávali žádná nereálná předsevzetí, snad jen zklidnit, zpomalit krok. Se slzou v oku jsme pozorovali děti jak nadšeně trhají papíry z vánočních dárků. Snažili jsme se přitom mávnout rukou nad tím, kolik nás ta třepetavá chvilka jejich radosti, stála. Teď ten život konečně bude o něčem jiném. Zajdeme si na kafe do vyhlášené kavárny, koupíme si knížku a možná i ty nové kozačky. Jenže pohlednice v poštovních schránkách vystřídaly složenky a my, statečně po česku, zatínáme zuby a... holt si to kafe dáme doma, oprášíme knihovničku a kozačky budou muset počkat. Vždyť ta zima nebude trvat věčně. Koupit cokoliv na dluh, někomu dlužit, trávit dovolenou na několikery splátky, je pro většinu obyčejných, slušných lidí nemyslitelné. Když na to nemáme, tak to prostě mít nebudeme. Ano, Češi sice na dluh žijí, protože častou jinou možnost nemají, ale ten pocit je sžírá.

Ovšem přejedeme li několik hora, několik řek, pár hranic bezvízového styku, je užívání na dluh stylem života. Na Balkáně jsem strávila téměř patnáct let. Dost na to, abych sama zažila a ověřila si slyšené. Moc málo na to, aby zakořeněná česká hrdnost (jak místní s oblibou tvrdili) užívala nad hranice, stanovené finančními možnostmi. Lidé, které jen pár let předtím sužovala krvavá občanská válka si možná víc uvědomali křehkost  pozemského života. Navíc duch doby soudruha Tita, žije i v dnešní mladé generaci. Nábytek, který se za dva roky stačil pouze okoukat letěl na skládku, kupovala se jen nová auta a dobře se jedlo a pilo. Taky hodně zpívalo a smálo. Současná balkánská generace (střední  vrstva pro upřesnění) na dluh tráví jak zimní tak letní dovolenou... převážně v zahraničí. Co na tom, že lyžování v italských Dolomitech se rozleze do dvanácti splátek? A že se tak ukrutně  zalíbí nová sedačka? Je jen na sedm splátek! Vystřídá obratem tu z loňska. A synátor, který konečně odmaturoval, si nové AUDI zaslouží. Tak ho prostě bude mít. Nejde o to, že u nás by si to lidé nemohli dovolit. Rozdíl je ve stylu uvažování. My nechceme, aby někdo druhý platil naše dluhy. Chceme odejít s čistým účtem. Co na tom, že naši bližní to zcela jistě neocení? Co na tom, že ten život často není o užívání, ale přežívání? A pak se divíme, že naši důchodci nemají tu jiskru jako ti zahraniční. Jistě, existují odborné ekonomické sondy a studie, které by odpověděli na otázku: proč tomu tak je. Netroufám si, a ani nechci nahlížet pod tuhle pokličku. Chtěla jsem jen poukázat na ten rozdíl v chápání pojmu "užívat si života plnými doušky." Naši rodiče si ochutnávku toho nejlepšího, co život nabízí, přáli pro nás. My zas pro naše děti. A zůstanou ony dostatečně sobecké, aby myslely při tom všem dávání i na sebe?

Můj chorvatský, sedmdesátiletý soused, který rok předtím ovdověl, si koupil na leasing nové auto. Leštil ten černý bourák před domem, a když jsem se zeptala, jestli se ve svém věku nebojí zadlužit, mávnul rukou: „Žije se teď, však už ty moje dluhy už někdo zaplatí... až natáhnu bačkory.“ Rozhovor raději svedl na své oblíbené téma, jestli nevím o krásné Češce, která musí umět vařit, být spořivá a nesmí ji být víc než 25 roků. Zasmála jsem se a nabídla mu seznámení s šedesátiletou šmrcovní maminkou mé kamarádky. Urazil se (samozřejmě naoko), a pravil, že tato stará dáma by se k novém autu nehodila :))

Nemyslím, si, že bychom hned zítra měli najet na balkánský styl a jít si koupit Enduro, však už to stará nějak skousne. Jen si víc užívat toho co máme a co jsme si dopřáli. Při své letní dovolené jsem se na jedné rozhledně kochala opravdu překrásnou krajinou našich Jeseníků. Vedle mně stál starší manželský pár. Dědeček se opakovaně zhluboka nadechoval a nadšeně komentoval: "Cejtíš ten nádhernej, čerstvej vzduch? Paní svraštila obočí a povídá: "Ale těch peněz co to stojí, dědku, těch peněz.." :))

 

Ty nejhezčí věci v životě jsou zadarmo.  Je to pravda? Umíte žít s dluhy? A dá se vůbec dneska žít bez toho, aniž bychom někde nebo někomu dlužili? Umíme si užít to co máme, bez výčitek? Váš názor mě moc zajímá.

 

 

Autor: Hana Novotná | sobota 16.1.2010 21:15 | karma článku: 26,03 | přečteno: 3053x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek