Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mravnost nade vše

Mravní jednání jest takové, které odpovídá požadavkům, jež činíme, vědomky nebo nevědomky, schvalujíce čin nějaký nebo zamítajíce. Čin, který takto schvalujeme, je dobrý; který zamítáme, je zlý. Je tudíž možno mravovědu definovat též jako vědu o dobru. Teorii umíme vždy dopodrobna vysvětlit, s praxí už je to vždycky mnohem horší. Kážeme vodu a sami pijeme víno?

"Já do tý televize zavolám. Dej mi ten zatracenej telefon. Za bílýho dne takový prasárny! Kdo to kdy viděl, kam ten svět dneska spěje!"

"Ale tati, to je přece normální, to děláme všichni", chtěla. procházející 16-letá dcera, zmírnit emoce vzniklé na základě milující se dvojice v tv seriálu. Za bílého dne.

Z kuchyně se rychlostí blesku přiřítila matka s ukazováčkem na rtech, který znamenal jediné, tatínek není připraven na pravdu, že jeho dceruška žije pravidelným sexuálním životem.

Mrtvolná bledost a zdvihnuté obočí - pohled čeká: No, taky jsem to jenom viděla jen v tý televizi", hlesla dcera. A oddychli si v tu chvíli všichni. Nikdo nebyl připraven na pravdou. Ještě ne. Radši vůbec ne.

"Vidíš, to je to co furt říkám! Ty se máš učit, a mít v hlavě jen učení a né takový blbosti. Prostě tam zavolám. Za klobouk si nedaj co já jim všechno řeknu...volové...."

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ČT na základě dvou podnětů veřejnosti strachuje  o možném ohrožení vývoje dětí a mladistvých.

A tak jak jsem uvedla výše si představuji jednoho z udavačů, jeden z podnětů.

Ve filmu Jana Hřebejka "Kráska v nesnázích" vadí nejen sex rozvedených manželů, ale i neodsouzená krádež auta, močení do bazénu i nabízení vína k ochutnání dítěti… Dle morální rady chybí filmu známého režiséra morální apel. A argumenty, které rada uvádí jsou absurdní... Sporná "Kráska v nesnázích" není filmem určeným pro děti.

"Filmy už desítky let ukazují nepotrestané násilí, sebevraždy, nemanželský sex. V době internetu a vzhledem k tomu, že film ČT vysílala po osmé večer s dostatečnou anoncí, o co půjde, nechápu, proč někdo takovéto posudky zadává a proč je rada bere vážně." (citace J.Hřebejka z článku M.Spáčilové MF DNES 21.1.2009)

Trnem v oku je i další Hřebejkův film Horem pádem, stejně jako pětačtyřicet let(!) starý film s Jeanem-Paulem Belmondem Sto tisíc dolarů na slunci (výrazy jako kurva, svině, vole, ale dokonce i špinavče), Sametoví vrazi. Seriálu Soukromé pasti dokonce hrozí pokuta za mravní ohrožení mládeže (kvůli jednomu dílu Fajn brigáda).

Divím se stejně jako Jan Hřebejk. Opravdu je obsah zmíněných filmu tak odsouzeníhodný a amorální ve srovnání s naší každodenní realitou? Jak brát vážně udání člověka, který před televizní obrazovku usedne po pravidelné mimomanželské kratochvíli? Jak brát vážně rodiče, jejichž slovník, kterým mezi sebou komunikují, by přivodil ruměnec ve tváři i dlaždiči...a o tom všichni víme...., že ten teda slovník má? Jak brát vážně rodiče, kteří řeší svůj klid odkládáním dětí před televizní obrazovku, aniž by se ráčili přesvědčit, co to vlastně svému dítěti naservírovali....

Jdu se smetím a před domem potkávám Ondru, je čerstvým prvňáčkem, a tak z něho tahám užitečná moudra, které bychom mohli od září využít i my. K domu přichází starší sousedka, zdravím se s ní a držím dveře, aby mohla kolo zavést do domu. Když zas zůstaneme s Ondrou sami, zeptám se: "Ondro, to vás  v tý škole neučí, že se má zdravit?". Podíval se a mě tím svým nevinným kukučem a zcela vážně mi odpověděl : "Maminka mi říkala, abych tu bábu nezdravil, že je to děsná kráva"

 

Autor: Hana Novotná | středa 21.1.2009 13:45 | karma článku: 18,68 | přečteno: 1640x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek