Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezapomenutelná cesta - přípravy

Vyrazit na Svatojakubskou cestu do Španělska byl můj mnohaletý sen. A když děti trochu povyrostly, rozhodli jsme jej uskutečnit společně - jako rodina. 

Dlouhé roky jsem toužila projít se po cestách, kudy po více než tisíc let kráčely zástupy poutníků. Cestou skrápěnou potem a slzami. Cestou plnou neuvěřitelných zážitků, neobvyklých barev a vůní. Cestou, na jejímž konci poutníka z

Cestou skrápěnou potem a slzami. Cestou plnou neuvěřitelných zážitků, neobvyklých barev a vůní. Cestou, na jejímž konci poutníka zalije vděčnost, mír a nekonečná krása. Cestou do Santiaga de Compostela – ke svatému Jakubovi z hvězdného pole.

Tato poutní cesta symbolizuje misijní cestu apoštola Jakuba Zebedeova, staršího bratra Jana evangelisty, který putoval z Jeruzaléma až do Španělska, aby tam hlásal evangelium. Později se vrátil zpět do Jeruzaléma, kde však v roce 44 zemřel z rozkazu Heroda Agrippy I. mučednickou smrtí. Jeho tělo bylo údajně později převezeno do Španělska a pohřbeno v Compostele. Francouzský císař Karel Veliký měl podle legendy sen, ve kterém mu svatý Jakub doporučil, aby následoval hvězdy, které ho dovedou k jeho zapomenutému hrobu. Císař tedy následoval hvězdy a cestou osvobozoval území dnešního Španělska od Maurů. Když došel do Compostely, obnovil poničenou baziliku. Při opravách byl také objeven světcův hrob, ke kterému brzy začaly proudit davy poutníků. A já celé roky toužila být jedním z nich.

Nejdříve jsem měla v plánu cestu projít sama. Nosila jsem domů z knihovny všechny dostupné knížky a cestopisy a snila jsem o tom, jak si i já jednou přidělám mušli na batoh a vyrazím do neznámých krajů. Svým nadšením jsem postupně nakazila i manžela a on se rozhodl, že chce jít také. A než trošku povyrostly i naše děti, abychom mohli jít všichni společně, ze spirituální poutě se pro mnohé stal moderní výlet. Zatímco já jsem doma ležela v knížkách a snila o cestě ze starých časů, do Santiaga proudily zástupy lidí z mého okolí. A já jim tiše záviděla a těšila se, až se jednoho dne na cestu vydám i já.

V prosinci 2022 jsme se s manželem rozhodli, že v létě bychom už s dětmi mohli vyrazit. Ještě před Vánocemi jsme koupili letenky z Vídně do Porta a během vánočních svátků jsme si zarezervovali první ubytování. Postupně během jara jsem potom pomocí www.mapy.cz procházela vybranou trasu, měřila vzdálenosti mezi jednotlivými městy a hledala ubytování na trase. Když jsem rozplánovala denní etapy na trase Porto – Santiago de Compostela, zbyly mi ještě 4 dny. Jak je využít? Přemýšlela jsem, zda si ještě zaletět do Lisabonu nebo strávit více dní v Portu či Santiagu. Nakonec jsem se však rozhodla prodloužit si pouť o cestu na Konec světa, Finisterru. A nelitovala jsem ani vteřinu.

Zpočátku jsem měla obavy, zda tak dalekou cestu ujdu. Vždyť kondici nemám žádnou, jsem malá baculka a celý pracovní den prosedím na pohodlné židli v kanceláři. Má nejčastější cesta vede z domu na tramvaj a zpět. Pravda, v období covidu jsme s dětmi vyráželi na procházky do okolí, kde nás zpočátku naprosto vyčerpala osmikilometrová procházka. O víkendu jsme zvládli necelou dvacítku kilometrů, ale pekelně nás potom bolely nohy celý týden. Jak zvládneme ujít tak dalekou cestu? Unesou si děti své věci v batůžcích? A co naše nejmladší, s vrozenou vadou nožiček – bolí ji každý krok. Můžu to po ní chtít? Měla jsem tisíce otázek a žádné odpovědi, jen víru a naději, že to prostě nějak dopadne, Pánu Bohu poručeno.

Nakonec jsem na přelom jara a léta naplánovala zkušební trasu, Moravskoslezskou Svatojakubskou poutní cestu. Ušli jsme ji bez problémů. Byla to krásná rodinná pouť plná

nevšedních zážitků. Putování nás nadchlo a my se při balení batůžků těšili, jak budeme v srpnu kráčet spolu s ostatními poutníky vstříc Santiagu.

Čas letěl jako splašený. Skautský tábor, farní tábor, hody – nedělní mše v orelském areálu, stojím v kroji, sluníčko svítí ze všech sil, na nebi ani mráčku a já se slzami v očích v duchu prosím o požehnání na naši dalekou cestu. Poslední tanec pod májou, rozložit kroje, umýt se a spát.

Ráno naposledy do práce, odpoledne vrátit dětské kroje do Sokolovny, večer dobalit batůžky, připravit hromádky s oblečením na ráno, nastavit budíky a do hajan. Zdá se mi o pouti, o prašných cestách a stinných posezeních, ze spaní si jmenuji všechna města, kterými budeme procházet a kde budeme spát.

Nějakou dobu před odjezdem na pouť jsem od kolegyně dostala rolničku z Tchai-wanu. Připnula jsem si ji na batoh a těšila se, jak bude vesele po celou dobu zvonit. Byla to jedna z nejdůležitějších věcí, které jsem s sebou nesla. Kdykoli na mě padala únava, zaposlouchala jsem se do tichého cinkotu a nasadila veselejší tempo. Když děti mrčely únavou, řekla jsem: „Poslouchej rolničku a šlapej.“ A zase přidaly, i když jsme se třeba ploužili do nekonečného kopce. A hlavně jsem nemusela několikrát denně vyvolávat: „Rodinko, konec přestávky, šlapeme dál.“ Stačilo, že manžel a děti uslyšeli zacinkat rolničku a hned věděli, že už jsem vyskočila a nandávám si batoh na záda a také ožili.

Autor: Veronika Hamernikova | čtvrtek 23.11.2023 6:00 | karma článku: 12,50 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - závěrečná rekapitulace našeho putování

Kdybych si měla znovu vybrat, neváhala bych a vyrazila bych na cestu. Byl to jeden z nejkrásnějších zážitků mého života. Rodinné pojetí pouti přineslo nové výzvy i nové radosti, rozhodně to byl nejdokonalejší teambuilding.

30.11.2023 v 23:18 | Karma: 15,11 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den devatenáctý

Vracíme se do Porta ke starobylé katedrále, na místo, ze kterého jsme vyšli. Setkáváme se s poutníky, kteří právě odcházejí a přejeme jim šťastnou cestu. My se už vracíme domů. Jaké to bude, až zase otevřeme dveře svého bytu?

29.11.2023 v 23:07 | Karma: 13,33 | Přečteno: 237x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den osmnáctý

Poutník prý má ráno přivítat nový den na mysu Finisterra a uvědomit si, že od nynějška je již jiným člověkem. A pak je čas otočit se zády k oceánu a vrátit se do své domoviny a do svého každodenního všedního života.

29.11.2023 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den sedmnáctý

Blížíme se konci našeho putování. Mys Finisterre je už skoro na dosah. Dříve prý poutníci v cíli cesty pálili své šaty, aby ukázali, že se proměnili v nového člověka. A dnes večer budeme u majáku při západu slunce stát i my.

29.11.2023 v 20:59 | Karma: 11,02 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den šestnáctý

Ačkoli jsme po celé Camino putovali nádhernou přírodou, dnešní krajina byla nejkrásnější. Procházeli jsme úchvatnými národními parky, obdivovali jsme špičaté hory v dáli a odpoledne nás opět provázely výhledy na nekonečný oceán.

28.11.2023 v 19:54 | Karma: 11,97 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Jsem manželka jednoho hodného muže a maminka tří skotačivých dětí. Vystudovala jsem psychologii. Literární tvorba je mým celoživotním koníčkem.

Seznam rubrik