Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připomínky od sporáku

Před několika měsíci spáchala sebevraždu Alena Valterová, zakladatelka Politické strany žen a matek, autorka Připomínek od sporáku, samoživitelka, matka čtyř dětí.

O motivu jejího činu nemám tušení, mohu se jen dohadovat z faktu, že ženy trpí depresemi dvakrát častěji než muži. Proč? Živit sama čtyři děti je určitě velmi složité, dohadovat se k tomu s otci těchto dětí o jejich povinnostech a být si navíc vědoma společenské situace a své bezmoci?

Před léty za námi Alena přišla do práce, nabízela nějaké léčivé kapičky, nepochopili jsme, že to  bylo její volání SOS v sociální a ekonomické nouzi. Tehdy hovořila, že žije v nějaké zapadlé vísce, zalezlá ve svém krunýři jako želva. Když čas od času vystrčí hlavu a rozhlédne se kolem, zjistí, že vše je při starém, zalézá zpět do svého krunýře.

Spisovatelka, Alexandra Berková kdysi uspořádala seminář Popelka po svatbě, kde jsme si  uvědomovaly ženské čekání na prince, který nás přijede zachránit a vysvobodit z  prokletí upopelené každodenní anonymity a vynese naši jedinečnost a krásu na světlo denní. Ukázalo se, že ani jedna z účastnic semináře svého prince nepotkala. Alena Valterová se tehdy rozplakala a byla k neutišení. Ostatní sice prince také neměly, na bálech sedávaly v koutku a čekaly, zda se ozve „smím prosit?“, případně tančily samy, ale to se dalo přežít. Tančit sama, navíc se čtyřmi dětmi, si žádalo pořádnou odvahu a osobní sílu.

V knize Připomínky od sporáku, která obsahuje dopisy a stati z let 1990 – 1992 píše: „Tradiční nazírání na ženu jako strážkyni rodinného krbu se v situaci rostoucího napětí na trhu práce posílí. V konkurenci s muži mají šanci pouze v profesích, kde jsou zavedeny tradičně (např. zdravotní sestry), na místech, která muži odmítnou anebo tehdy, když nabídnou svou pracovní silu výrazně levněji. S plným rozvinutím ekonomické reformy budou tedy ženám nabízena ještě méně atraktivní místa, než tomu bylo dosud. To v řadě případů bude mít za následek alespoň dočasný návrat ženy do domácnosti. Výsledkem může být promarnění talentů nadaných žen (máme vysoké procento vysokoškolaček) nebo jejich programová bezdětnost, která může mít dlouhodobě nepříznivé důsledky pro genetický a intelektuální potenciál společnosti. Nezaměstnanost žen navíc bude brzdit rozvoj služeb, protože zaměstnaná žena má kupní silu a služby potřebuje. Navíc spolu s očekávanými krizovými jevy hrozí v tomto přechodném období i to nebezpečí, že bude nastolen nekoncepční přístup k řešení „ženské otázky“ a založeny takové trendy, které budou v rozporu s charakteristikami civilizačního procesu vyspělých zemí…“

Po revoluci přišla s vizí a energií založit Politickou stranu žen a matek. Na otázku, pro koho bude tato strana asi nejpřitažlivější, odpověděla: „Pro ženy, které pochopí, že společenskou činností a aktivitou sice mohou rozvíjet vlastní osobnost, ale ne změnit své postavení ve společnosti. Pro ženy, které pochopí, že charitativní činnost řeší důsledky, nikoliv příčiny problémů lidí a dětí. Pro ty, které mají odvahu, schopnost samostatného uvažování a možnost veřejně se angažovat…“  Na dotaz, co brání tomu, aby společnost respektovala ženu, matku a tvůrkyni hodnot, odpověděla: „Ráda bych v té souvislosti připomněla názor, že z hlediska občanských svobod a sociální spravedlnosti existují na Zemi státoprávní celky uspořádané buď špatně, nebo ještě hůře. S postavením ženy to souvisí přímo. Naše ženy jsou přetížené, neboť máme příliš dlouhou pracovní dobu, minimální služby a nejvyšší zaměstnanost žen. Těší se, že si budou žít bez honičky, v klidu vychovávat děti a nakupovat ze širokého výběru kvalitního zboží bez front. A ženy v zemích s těmito vymoženostmi propadají drogám, alkoholismu, mají zhruba stejně procento neuróz, velmi mnoho lesbických žen atd. Proč? I jejich možnosti uplatnění jsou omezené. Jejich povinností je být krásné a předpokládá se, že poslání mateřství jim k životu stačí. 

Vizionářské a nadčasové myšlenky Aleny Valtrové korespondují s vírou v neotřesitelnou sílu ženského potenciálu: „Kdyby byly ženy respektovány, ať už proto, že tvoří nejméně polovinu lidstva, nebo proto, že přivádějí na svět další generace, proto, že jejich pohled na svět je prostší, ale odpovědnější, vypadaly by dějiny přinejmenším našeho kontinentu jinak...“

Vzpomínka Zdeňky Petákové je na http://www.ta-gita.cz/aktualne/vzpominka-na-alenu-valterovou/  

Příspěvek Aleny Valterové ze Sympozia České prezidentky je na 21. straně : http://www.padesatprocent.cz/docs/1_sympozium_CP-sbornik.pdf

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | pátek 26.6.2009 16:16 | karma článku: 14,83 | přečteno: 1662x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 238x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz