Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chvála podřimování. V Německu chtěli zemědělcům přitvrdit tak, jak je u nás nemyslitelné

Nad protesty rolníků v Německu se pozastavil i nevlivnější německý deník Frankfurter Allgemeine, konstatuje, že "rolníci poslední dobou vydělávají jako už dlouho ne,"  a píše, že problémy jsou jinde než ve výši dotací. Pochvalme ČT

   Není možné si toho nepovšimnout: některé hraniční přechody s Českou republikou byly od dnešního rána z německé strany zablokovány německými traktoristy, stejně jako některé významné silnice v Německu. Proslýchá se, že část německých traktoristů protestovala proti tomu, co by u nás nikoho ve vládě ČR v současnosti ani nenapadlo proti zemědělcům zavést: Vysoké daně z traktoru a zrušení úlev pro zemědělce na dani z nafty používané pro pohon motorů zemědělské techniky.

    Budiž řečeno, že české ministerstvo zemědělství pracuje tak, že v České republice česká vláda ani jeden z těchto kroků proti zemědělcům nezavedla, a to i přes složitou situaci se státním rozpočtem, ve které se ČR v současnosti rovněž nachází.

   Dále se proslýchá, že příslušný německý ministr již měl přislíbit, že s těmito svými nepopulárními kroky (nebo aspoň částí z nich)  si to rozmyslel a zavádět je prý snad nakonec tedy nebude. Je faktem, že jeho původní - tedy zdá se mi že patrně nerozvážný záměr - ubere další body v blížících se dalších volbách v Německu, a tedy dále posílí opoziční AfD. Je samozřejmě silnou stránkou demokracie, že dává lidem možnost zaprotestovat, je-li to už opravdu nezbytné, a tím upozornit vládu, aby svoje příliš radikální kroky ještě zvážila. Ovšem, jak uvádí shora zmíněný snad nejprestižnější německý deník  FAZ, němečtí zemědělci mají nyní příjmy jako už dlouho ne. Je kouzlem opravdové demokracie, že dává lidem možnost rozhodnout ve volbách o tom, co považují za správné.

     Také je potřeba poznamenat, že v Německu, jak v tisku tak ve zdrojích současné vlády, se v této věci setkáváme s  naprostou demagogií: Dokonce i FAZ, list považovaný za seriózní, píše o plánu na zrušení daňového zvýhodnění na naftu pro zemědělce jako o plánu na zrušení dotací. Jenomže co je dotačního na tom, když vás zdaní méně než ostatní? Je snad prominutí části daně dotace? Dost o tom pochybuji. Je to zvýhodnění oproti jiným, možná nespravedlivé možná ne, dotace to však určitě není, je to daňová výjimka, byť se provádí formou kompenzace daně. A tím, že protestující zemědělci bojovali proti zrušení dotací se argumentovalo, aby veřejnost  stála proti rolníkům, tedy tak vládní politikové současné německé vlády, spolu s medii, vlastně veřejnost klamali.

   Je potřeba v této situaci pochválit veřejně-právní Českou televizi, která se nerozvážně nevrhla do povrchního zpravodajství o blokádě některých německých silnic německými traktoristy a farmáři. Česká televize se prostě rozhodla nejprve si obstarat přesné informace o věci samé a teprve potom o záležitosti  zemi našich západních sousedů blíže informovat. Je tedy pravda, že to není úplně nejpružnější, no ale lépe než nerozvážností působit zmatky. Ovšem ta nepružnost vedla k vytvoření nějakých těch kolon, čemuž mohla včasným zpravodajstvím předejít. Mezitím se ostří konfliktu otupilo.

---

P.S. Závěrečná poznámka: Vzhledem k tomu, že v diskusi pod tímto článkem několik diskutujících (a to i poměrně zostra) tvrdí, že sleva na dani je dotace, ocituji tady definici: 

Vrácení daně[editovat | editovat zdroj]

U nepřímých daní může dojít i k vrácení daně. Jako příklad lze uvést vrácení daně z přidané hodnoty z nákupu automobilu zdravotně postiženým osobám. U zákonem stanovených poplatníků a některých transakcí je žádoucí, aby nedocházelo k zatížení spotřební daní – toto je kompenzováno právě formou vrácení daně.

Poznámka: Spotřební daň z nafty je vracena typicky právě poplatníkům spotřební daně z nafty v oboru zemědělství.

Diskutujícím doporučuji, aby si povšimli, že definice vrácení daně nic nepíše o tom, že by se jednalo o dotaci. Dotace má definici tuto: 

Dotace znamená darování nebo poskytnutí finanční podpory1Slovo "dotace" pochází z latinského "dotare", což znamená "vybavit, obdarovat"2   Je tedy jasné, že tvrzení diskutujících, že: "Poskytnout někomu slevu na dani je dotováním jeho činnosti," je nepravda.  Sleva na dani (i když poskytnutá formou vrácení na daně) není darem, ale svého druhu osvobozením od daně, čili už z definice se nejedná o dotaci.  Tož, diskutujícím tohoto druhu navrhuji si věc lépe promyslet.   Hloupost tohoto jejich tvrzení (tedy, že osvobození od daně je dotováním)  utvrzuje představu, jakoby daně byly nárokové, tak tomu však není! Daně jsou sice stanoveny zákonem, leč jejich neuplatnění není dar, ale "jen" ústupek od uvalení daňového břemene. Odpustit někomu daňovou zátěž není totéž, jako mu přidat ze společného měšce. Kdo tvrdí opak, ten se nechal poplést manipulací postavenou na tom, že se tvrdí: Požadavek setrvat u nízkých daní, je požadavkem na zachování dotační politiky. Příčinou hlavní části farmářské nespokojenosti tedy není snižování dotací, ale zvýšení daní, maskované pod populárním heslem: Nebudeme dotovat. A rozhřešením by mohlo být: Tak my, němečtí farmáři, zvednem ceny.   Že skutečně rozbuškou nebylo ani tak odbourání dotací, ale zvýšení daní si ukážeme na příkladu:    Jak by se asi lidem líbilo, když by stát začal tvrdil, že tím, že prvních x - desítek tisíc korun výdělku občana každým rokem osvobozených od daně z příjmu je dotace občana ze státního?! Přesně to vlastně v této scénce předvedl německý ministr za zelené Habeck ve svém tažení proti rolníkům, a proto není divné, že se rolníci namíchli a vyjeli s traktory do ulic.  

Autor: Miroslav Gruner | pondělí 8.1.2024 11:25 | karma článku: 0 | přečteno: 4693x
  • Další články autora

Miroslav Gruner

Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

25.2.2024 v 8:33 | Karma: 38,50 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

RACHEJTLE = Silvestrovské pokušení a esenbáci (=komunistická policie) na stopě blbý srandy

"Silvestrovská show se v mžiku změnila ve schovávanou, protože ten lampasák střílel ostrými. Tak jsme mu sehráli divadýlko a zavolali esenbáky, sanitku a pohřebáky," vypravoval mi před časem pamětník jisté malé pohraniční dědiny.

2.1.2024 v 7:30 | Karma: 9,53 | Přečteno: 404x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Nezúčastnit se zasedání RB OSN, ač pozváni = vzdání se vyjádření na celoplanetárním fóru

Prokáže-li se, že české zbraně dodané vládou ČR byly Ukrajinou použity k útoku na ruské území, je to krok, který může Rusko v budoucnu použít jako argument pro ostřelování cílů na území ČR. Vláda má povinnost vysvětlit toto lidu!

31.12.2023 v 13:14 | Karma: 32,89 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Těžký i sladký je život nás, mladších synů mladších synů... císaře římské Říše.

Když byl v 11.století muži udělen titul hraběte dědičně pro všechny členy rodu, nestávalo se to běžně, a takřka nikomu kdo by neměl v ústech hned těsně po narození zlatou lžičku. Přímých potomků je ne více než 1% populace Evropy..

13.11.2023 v 16:54 | Karma: 13,32 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

Výňatek z rozhlas. projevu Winstona Churchilla z 1.X. 1939 k obsazení částí Polska SSSR

"... That the Russian armies should stand on this line was clearly necessary for the safety of Russia against Nazi menance" a dále: At any rate, the line is there, and the Eastern Front has been created..." (překlad v textu níže).

14.10.2023 v 17:16 | Karma: 14,25 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik