Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tomio Okamura ve výhni Báry Tachecí

Tomio je chytrý, odvážný a spravedlivý muž. A přitom stále populárnější, lidé mu čím dál raději naslouchají, čtou jeho blogy. Řadě lidí tudíž tento skvělý Čechojaponec vadí.

Podle mého názoru se toto „vadění“ určitým způsobem projevilo i v jeho rozhovoru s Barborou Tachecí (MF Dnes 2. 6. 2011, celá strana. A 13, název „Dokonce i Židi“). Nenašel jsem na internetu doslovný přepis článku, nejblíže bylo toto.

V rozhovoru paní Tachecí kritizovala Tomia za to, že on údajně neví, v čem je extrémistická Národní strana. Tomio kontruje tím, že Národní strana je legálně registrovaná českým ministerstvem vnitra.

A hned nato přichází ze strany Barbory Tachecí typický řečnický trik: „…víte, že NSDAP v Německu byla legální stranou?…“

Jako člověk zabývající se řečnickými triky už mnoho let (viz také zde) jsem si s chutí rozhovor vystřihl jako  pomůcku do svých kurzů. 

Jak známo, principem každého řečnického triku je vždy porušení míry. Kde konkrétně se to stalo tentokrát? Bára Tachecí ztotožnila neztotožnitelné: míru kvality, férovosti, demokratičnosti meziválečného německého státu s týmiž vlastnostmi současného státu našeho.  V naší zemi dnes jsou přece všechny tři tyto rysy nesrovnatelně vyšší, lepší. V Německu, zejména po roce 1933, byly téměř nulové. A tam je Achillova pata, tam je jádro triku. To, co uznávalo a legalizovalo předválečné Německo (zejména po roce 1933, kdy už bylo totalitou a kdy NSDAP ovládla zemi), nemůžeme přece stavět do jedné řady s tím, co uznává a legalizuje česká republika 21. století.

Odsud se dá také odvodit optimální řečnický protitrik: „Paní Tachecí, chcete říci, že Německo po roce 1933 a dnešní Česko co do demokratičnosti jedno  jsou?“

Tomio v MF Dnes vybruslil z pastí velmi dobře. Ale tento rozhovor je mementem všem slušným lidem, aby věděli, jak reagovat, když to na ně někdo v podobném stylu zkusí. Tak tedy,  přátelé: Nesnažte se nic vysvětlovat oznamovací větou – to je voda na mlýn trikaře. Klaďte otázku. Tou svou protiotázkou přehrajete míč na pole soupeře – a on se musí starat. Ticho po tečce jde k vaší tíži, ticho po otazníku jde k tíži toho, co na vás zkusil trik.

Celý blog idnes a zejména jeho vášnivé diskuse pod články jsou takovým obrovským mraveništěm triků a více či méně zdařilých reakcí na ně. Kdo se dříve naučí se v tom vyznat, ten uspěje.

A ještě jedna drobná rada pro ty z vás, kteří se učit chcete: Nezapomeňte při své protiotázce na klidný pohled do očí trikaře. Buďte vnitřně i navenek stejně klidní jako mladý Old Shatterhand, když bojoval na život a na smrt nožem s kiowským Metan-akvou.

Závěrem tedy pana Tomia srdečně zdravím – a věřím, že se brzy osobně setkáme. Okolí kulatého náměstí v Praze 6 znám, okolí chrámu na svatém Hostýně také. Na obou místech jsem učil (jako na tisíceru dalších míst po celé naší zemi). Pokud to čte, nechť si mne vygoogluje a napíše mi.

Další info o komunikačních dovendostech zde.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Gruber | pátek 3.6.2011 20:50 | karma článku: 43,49 | přečteno: 14727x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,62 | Přečteno: 3689x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 27,91 | Přečteno: 370x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,62
  • Průměrná čtenost 2295x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik