Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manipulace u pohovorů, manipulace ve volební kampani

Co rozhoduje o úspěchu uchazeče o práci před přijímací komisí? Co rozhoduje o úspěchu a zvolení politické strany před „komisí“ masových voličů? Jsou to tytéž faktory, velmi iracionální. Sledujte:

Vyjdu nejdříve z výzkumů úspěšnosti uchazečů o atraktivní zaměstnání, pak přejdu na volby a volební kampaň.

To prvé – výzkumy faktorů rozhodujících o přijetí či odmítnutí  - kvalitně a věrohodně zkoumali američtí vědci Higgins a Judge z Washingtonské a Floridské univerzity. (Jejich závěry se mi velmi líbily; to uvádím jen na vysvětlenou, že neházím všechny vědce z USA do jednoho negativního pytle. Když už do zahraničních „guru“ šiju, tak mám na mysli pouze ty, kteří k nám přicházejí „sundávat opice ze stromů“ a své desetkrát zaostalejší know-how z oblasti soft skills nabízejí na českém vzdělávacím trhu dvacetkrát dráže než domácí chytří odborníci. Činí tak nejednou za pomoci českých nohsledů, kteří se těší na svou  masitou kost z bohatého stolu oněch guru, která jim spadne pod stůl.)

Tak tedy zpět k výzkumu úspěšnosti uchazečů o dobrou práci: Na první pohled se zdá, že rozhodující budou a) kvalifikace, b) dosavadní praxe. Personalisté z různých přijímacích komisí by jistě byli ochotni odpřísáhnout, že u nich to přesně tak je. Že kvůli objektivitě pečlivě studují životopisy uchazečů (žargonově sívíčka) a jejich motivační dopisy, že vše ověřují na vlastní oči a uši při osobním pohovoru…

Jenže: Vědecky se prokázalo, že o přijetí drtivě rozhodují zcela jiné, navýsost iracionální faktory:

-          Nakolik uchazeč působí jako příjemná, milá, přívětivá osobnost. (Strohé uchazeče, byť geniální, neberem!)

-          Nakolik se uchazeč dokáže vlichotit do osobní přízně jednotlivých členů komise. Přičemž jde často o vlichocení se falešné. Uchazeč převyšující svou kvalifikací všechny porotce a upřímně to deklarující („promiňte ,ale nesaháte mi nikdo zde, vážená přijímací komise, vzděláním ani po kolena, a hned vám to dokážu na faktech“) není nadšeně přijat pro svou upřímnost a kvalitu, ale je přímo nenáviděn. O fakta nikdo z porotců nestojí; ba, reálná existence takových faktů ony porotce ještě více rozzuří – najednou jsou k ním slepí a hluší. Nesnaží se to vůbec objektivně zjistit, ani před pohovorem, ani během něj. I když přijmout do podniku co nejkvalitnější lidi by mělo být jejich prvořadým zájmem.

-          Nakolik se uchazeč usmívá a udržuje oční kontakt…

-          Nakolik se uchazeč – a to je nejparadoxnější – dokáže sám shodit. Přičemž hovoření o vlastních negativech (měl jsem špatný prospěch ve škole, z jednoho z dřívějších zaměstnání mne vyhodili atp.) účinkuje pozitivně na porotu tehdy, když to uchazeč na sebe prozradí na začátku interview. Prozradit to na konci, pohořel by. (Ale tento princip „co je poslední, to se počítá“ znají všichni čtenáři Zlaté knihy komunikace z kapitoly o obraně proti řečnickým trikům.) Sebeshození na začátku vnímá přijímací komise jako znak pozitivní sebejistoty uchazeče („… je natolik otevřený a férový, že přizná i své chyby…“) a pozitivní informace uchazeče o sobě, byť ověřené, může dokonce porota někdy vnímat jako příznak zakomplexovanosti uchazeče („… musí mít asi nějaký komplex, že se tak vychvaluje…“). Ano, tak daleko už dospěli ti průměrní ve svém ošklivém  boji za vytěsnění kvalitnějších spoluobčanů, že i upřímnost těch kvalitnějších dokážou hodnotit negativně. A šířit obecné povědomí, že je takové negativní hodnocení správné. Další průměrní pak horlivě přikyvují, protože toto vytěsňování lepších spoluobčanů je i pro ně příznivé. Co na tom, že nespravedlivě příznivé – hlavně že příznivé.

-          Výsledná atmosféra přijímací pohovoru nesmí vyznít tak, že uchazeč je king , i kdyby pro to fakta hovořila sebevíce. Naopak – porotci musí být kingové. A pokud jim z neschopnosti chovat kozu ta jejich koza chcípla, musí uchazeč deklarovat, že jemu chcíply kozy nejméně dvě. Jinak ho prostě neberou.

Už se domýšlíte, proč v naší zemi masově nejezdíme v mercdesech, nenáme úžasné silnice a dálnice bez sebemenšího kazu, proč naši důchodci nelétají  pětkrát ročně na Seychelly…

Dalo by se ještě dlouho pokračovat o konkurzech, ale přejděme k politice. Co dokáže uchazeč vyškolený v pohovorové manipulaci provést se vzdělanými členy přijímací komise, to dokáže tím tuplem kandidující strana či hnutí s masovým lidem obecným. Je třeba to opakovat?

-          Ano, krásné úsměvy z billboardů, působení sympatickým dojmem místo prezentace reálných nepopulárních faktů a reálných splnitelných cest k nápravě.

-          Ano, vlichocování se do přízně mas. Hučení do každého voličského lempla, že on je skvělý a pracovitý, ale jen ti okolo něj nebo nad ním jsou neschopní.

-          Rozdávání drobných dárků – opět forma vlichocování se, která nemá pranic společného s řešením reálných problémů společnosti…

-          Sebeironie, falešná předstíraná skromnost v televizních debatách, ostře kontrastující s povolební nafoukaností a nepřístupností vůči běžnému voliči, když ten volič něco opravdu důležitého potřebuje.

 

Tož – takhle to chodí. A řešení? Nikdy nebude úplné a dokonalé – ale částečné řešení bych viděl. A to ve vzdělávání, odmalička ve školách, všeobecně a povinně.

Dělá si někdo placenou inzerci a reklamu? To už na tom musí být velmi bídně, že nedokáže přesvědčit jinak, svými kvalitami, publikováním  faktů. A čím dražší a masovější ta reklama je, tím bídněji na tom asi reálně bude její zadavatel…

„Volím nejspíše toho, kdo má placenou reklamu nejskromnější,“ měl by memorovat nazpaměť třeba i o půlnoci každý žák základní školy. A neměl by dostat absolutorium dokončení základní školy, dokud mu to zcela nepřejde do krve.

Pomohlo by to aspoň trochu…

Autor: David Gruber | neděle 3.11.2013 10:04 | karma článku: 22,85 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

David Gruber

Připomínka noblesního školství

Rád se vracím ke starým filmům. Pokaždé tam najdu něco nového, nový detail. Včera jsem konečně po mnoha dřívějších shlédnutích jednoho kultovního filmu z roku 1939 objevil v lavicích septimy studenta Josefa Kemra.

26.6.2024 v 12:15 | Karma: 21,99 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,86 | Přečteno: 3735x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 379x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1104x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 27,92
  • Průměrná čtenost 2290x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik