Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dostat tisíc reakcí na blog,

který je zde ještě k tomu zveřejněný tak nešťastně, že se na hlavní stránce neohřeje snad ani hodinu? Čtěte dále. Pro pořádek – mám na mysli skutečně obdržené reakce, ne jen počet přečtení. Ano, dostal jsem téměř tisíc mailů na svou adresu info@gruber.cz. A v době, kdy budete číst tyto řádky, jich už jistě bude nad tisíc.

Naštval jsem se na leckdy nestydaté, někdy až tunelářsko-mafiánské poměry v našem vzdělávání dospělých v manažerských měkkých dovednostech, v kurzech rozvoje osobnosti apod. A to naštvání mělo tu podobu, že jsem se rozhodl poslat na vyžádání každému žadateli ZDARMA nejmodernější příručku time managementu páté generace. Svět znal dosud čtyři generace, tato je nová. Její stručná praktická aplikace se jmenuje metoda SOUSTO. Nabídka byla zde

A v nejbližších dnech po nabídce jsem usilovně přečetl skoro tisícovku mailů.

Byly v nich stovky osudů a stovky světů. Lidé psali z mnoha zemí různých kontinentů. Kromě naší země a Slovenska například ze Skotska, Irska, Gruzie, Německa, Švýcarska, australského Sydney, Ruska, Belgie, USA, Kolumbie aj. Nadávali na poměry často a od plic, litovali ubohého stavu v ČR ve srovnání se zahraničím. Toužili se prosadit. Moc jim všem děkuji za vyznání  i za tipy na různá vylepšení.

Postupně se jim budu snažit odpovídat individuálně.  Zkusím udělat též výtah těch nejzajímavějších citací z dopisů a nějak zorganizovat pomoc těm, kteří v mailech o ni žádají.

Zde jim (vám) poděkuji a odpovím souhrnně. Aspoň stručně tím, co ze všech mnoha podnětů považuji za nejpodstatnější pro jejich (váš) osobní růst, pro jejich (vaši) orientaci v houštinách vzdělávacích kurzů a knížek.

Tedy – děkuji vám všem pisatelům za podporu, držím vám všem palce ve všem vašem konání! Snad nejvíce jste si stěžovali, že v oblasti manažerského vzdělávání jste poznali dosud jen „leštěné prdy“. Poradím vám tedy – v obecné rovině – co chtít od svých vzdělávacích manažerů, aby se to zlepšilo.

Ale nejdříve jedna drobnost: Zájemci o metodu SOUSTO už tedy brožurku elektronicky dostali. Vyčtou z ní drtivou většinu dobrých rad přímo. Nicméně v brožurce je naznačeno, že ke zcela stoprocentnímu využití jejích rad je dobré mít nastudováno několik psychovzorců a systém zelené čáry vedení diáře, což najdou například v mých jiných knihách „Zlatá kniha komunikace“ a „Time management“. Nikdo si na tento fakt nestěžoval, nicméně někdo by třeba mohl trošku pochybovat, zda takto to je zcela zdarma. Chci eventuálním pochybovačům rozptýlit obavy – a naznačit, že psychovzorců a metody zelené čáry je plná republika.  Byly objasněny už ve dvou televizních seriálech, které jsem napsal a moderoval v 80. letech. Byly v časopise Mladý svět  č. 52/1985, který tehdy četl snad každý. Dlouhé série o tom byly v časopise Květy a časopise Československá televize. A ve slovenském časopise Svet (nebo tak nějak se jmenoval). V devadesátých a dalších letech pak opět v nejčtenějších časopisech – Profit, Quo (dnes Maxim) aj. Více než dvě stovky fejetonů na těsně souvisící témata v MF Dnes. Ve stovkách kurzů a přednášek. V dalších televizních a rozhlasových pořadech. Opakovaně v desítkách knih. Jsou mj. snad ve všech knihovnách. Já jsem to vše psal a učil, dostávám již přes čtvrt století  nepřetržitý proud nadšené odezvy. Takže za těchto okolností jsem se mohl trošku zmýlit a domnívat, že není v této zemi člověka nad 15 let věku (kromě uklízeček a kopáčů kanálů), kteří by o to zřetelně nezavadili.

Opravdu, mýlil jsem se. Existuje záplava rádobykonkurenčních, vlastně parazitních nabídek různých kurzů bez psychovzorců. Pravda, s psychovzorci (= multimetodami) by musely mít Gruberovu licenci, jinak by hrozilo vězení a mastné pokuty. Kurzy bez psychovzorců jsou nejspíše často možné bez mé licence, ale i tak musí mít jako etické minimum v sobě prvek respektu k průkopníkovi. Mnohé to minimum postrádají. Dokonce  „zapomínají“ uvádět, že nabízejí grubrovská školicí  témata (= veškeré techniky čtení či studia, komunikační, prezentační, obchodní témata, koncentraci, paměť, kreativitu, hospodaření s časem či emocemi, poctivou rychlou angličtinu…) a grubrovský typ vzdělávací služby (= krátkodobý tržní tréninkový kurz). Jejich lektoři „zapomínají“ v učebně účastníkům zmínit, že pracují v grubrovské profesi, že David Gruber je ten, který jim vlastně otevřel cestu k obživě. „Zapomínají“ vám ukázat a doporučit Gruberovy knihy, bojí se jejich porovnání s jinými. Prostě – „zapomínají“ na toto minimum profesní etiky.

Jistě - mohou přednášet úplně jinak než on, smějí jej klidně nejednou přiměřeně citovat s uvedením jeho jména a zdroje, mohou svým stylem komukoliv z vás sednout lépe než  on – jen to minimum slušného vychování, ta minimální uctivá zmínka o autoru dané profese, oboru, služby je jim zapotřebí. Pokud to minimum mají, choďte na ně, ať se jmenují jakkoliv.

Pokud nemají… ptejte se svých vzdělávacích manažerů, proč je zvou, proč vás na ně posílají.

Vy, co jste mi psali, to tedy z dřívějška nebo teď už víte, vám to není třeba opakovat. Ale čtou to i jiní. A vzkažte i těm, co to nevědí a nečtou tento blog. Vzkažte všem slušným a schopným kolem sebe. Pošlete link. Vzkažte, že nebudeme donekonečna trpět ústrky. Ani vy vůči těm svým představitelům Zla (jak jste mi psali), ani já vůči těm mým.

Kvůli té klamavé parazitní záplavě se v naší zemi vyskytla řada duševně pracujících lidí, kteří – tak jako řada z vás pisatelů - o mně  ještě ani pořádně neslyšeli. Už byli na Prodané nevěstě, ještě neslyšeli o Smetanovi. Už byli na Cimrmanovi, ještě neslyšeli o Smoljakovi a Svěrákovi.  Už zřetelně zaslechli o manažerském vzdělávání, dokonce i něco absolvovali, avšak ještě neslyšeli celou pravdu o Gruberovi. Nenarazili na psychovzorce ani na systém zelené čáry.

Takže – pro ty mám pomoc. Souhrnně a nejmoderněji o psychovzorcích a systému zelené čáry je psáno opravdu v nejnovějších vydáních dvou výše zmíněných knih. Možná je seženete na půjčení (tj. zdarma) a moje slova o využití SOUSTA zcela zdarma se naplní do puntíku. Možná se rozhodnete pro variantu pořízení si jich natrvalo, coby věrných pracovních a životních spojenců. Natrvalo už proto, že jsou to knížky s multimetodami (= s psychovzorci). Tedy s multiplikovanou účinností oproti knihám s pouhými metodami. Kniha s multimetodami má mimo jiné tu výhodu, že jsou v ní zahrnuty svým způsobem všechny relevantní metody – i ty, které teprve vzniknou v budoucnu. Tak jako v Mendělejevově tabulce už byla předem prázdná místa na prvky, které teprve budou objeveny. Tak jako Pythagorova věta řeší už předem všechny pravoúhlé trojúhelníky, které teprve budou narýsovány. Takže cenu výše uvedených dvou knih v knihkupectví neporovnávejte s cenou nějakých jiných dvou knih, snad stejně tlustých nebo třeba i barevnějších, ale se souhrnnou cenou drtivé většiny všeho toho, co na poličkách manažerské literatury leželo, leží a ležet bude (například s těmi křečovitě vysmátými Keny a Barbínami v oblecích, kravatách, kostýmcích na obálkách). Pak jsou ty dvě knihy-grubrovky relativně za babku.

A další pomoc k orientaci v lektorech – abyste nechodili na ty „leštěné prdy“? To snad někdy v příštím blogu.

Autor: David Gruber | pondělí 6.12.2010 12:12 | karma článku: 24,06 | přečteno: 6024x
  • Další články autora

David Gruber

Připomínka noblesního školství

Rád se vracím ke starým filmům. Pokaždé tam najdu něco nového, nový detail. Včera jsem konečně po mnoha dřívějších shlédnutích jednoho kultovního filmu z roku 1939 objevil v lavicích septimy studenta Josefa Kemra.

26.6.2024 v 12:15 | Karma: 21,99 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,86 | Přečteno: 3735x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 379x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1104x | Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 27,92
  • Průměrná čtenost 2290x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik