Vídeňské roštěnky a plněné brambory (51, 52)
Plněné brambory s vejci (51):
Čistě vyprané brambory v troubě upečeme. Potom vršek z nich seřízneme, lžičkou vydlabeme vnitřní část a brambory urovnáme na čistou pánev. Pak do každé brambory upravíme syrové vejce, osolíme a dáme opět zapéci. Vydlabanou část brambor prolisujeme, přidáme do ní kousek másla a trochu smetany, načež umícháme kaši. Sáček neb papírový kornout opatříme ozdobnou trubičkou, naplníme kaší a na zapečená vajíčka vystříkáme ozdobu a dáme asi na tři minuty do trouby zapéci. Potom brambory upravíme na mísu, ozdobíme zelenou kadeřavou petrželí a podáváme. K bramborům podáváme hlávkový salát nebo jimi obkládáme na míse různá teplá masa.
Rozpočet pro 5 osob: 5 velkých brambor, 5 menších vajec, neb tři velká vejce, sůl. Na kaši: sůl, vydlabaná část brambor, 2 dkg másla, 3 lžíce smetany, zelená petržel
vydlabeme
nalijeme vejce
zapečeme, naplníme
a je to!
Moje poznámky:
Jelikož jsem měla brambory malé, byla to trošku větší piplačka. Taková zkouška trpělivosti :) Ale dobře to dopadlo. Všechno jsem zvládla bez vztekání. Brambory jsem vydlabala a velmi opatrně naskládala do pekáčku. Vedle jsem si rozkvedlala 2 vejce a rozlila to do všech brambor (mít větší brambory, asi by se vešlo celé jedno vejce do 1 brambory). Jelikož nemám ani cukrářský kornout ani ozdobnou trubičku, prostě jsme vzala mikrotenový sáček a do něj udělala díru. Kaši jsem tam pak do brambor nazdobila jako bobečky. Vypadá to originálně a chutná to stejně, jako kdyby tam byly perfektní růžičky vytvořené ozdobnou trubičkou. Takže všem méně vybaveným domácnostem: nebojte se improvizovat, třeba i z igelitovými sáčky!
K tomu, dali jsem si s Honzou ještě vídeňské roštěnky:
Rychlé roštěnky (vídeňské) (52):
Z dobře odleželého roštěnce (nízkého boku) si nakrájíme 1 cm silné roštěnky, zlehka je paličkou naklepeme, osolíme, opepříme, lehce obalíme moukou a rychle opečeme na pánvi na rozpáleném másle po obou stranách (celkem 10 minut). Pak je urovnáme na mísu. Máslo, ve kterém se opekaly, málo zředíme polévkou, přidáme kousek čerstvého másla, povaříme a nalijeme na roštěnky, které posypeme povrchu na proužky nakrájenou a na másle usmaženou cibulí a ihned podáváme na stůl.
Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg roštěnce, sůl, 5 zrnek pepře, 6 dkg másla, 1 dkg mouky, 4 dkg cibule, 2 dkg másla, 2 dkg másla do šťávy
Moje poznámky:
Honzík chuť měl na steak krvavější, takže to bylo spíš tak 7 minut než deset. Sobě jsem to nechala celých deset minut. Vynikající byly oba. Jen z dobře odleželého roštěnce je ale maso opravu měkké, radí i paní Sandtnerová.
Kupte si v pondělí Mladou frontu s magazínem ONA DNES a najdete tam moje/skořepovic utopence :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní
Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...
Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen
Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...
Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací
Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...
Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní
Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz