Vídeňské roštěnky a plněné brambory (51, 52)

Projekt Sandtnerová v plném proudu. Vídeňské roštěnky a plněné brambory, co vypadají jako malinká hovínka k tomu. Dochází Vám inspirace v oblasti vaření brambor? Tady máte zrovna jeden nápad, kterým můžete odzbrojit bandu hladovců, dychtících po originalitě.

Plněné brambory s vejci (51):

Čistě vyprané brambory v troubě upečeme. Potom vršek z nich seřízneme, lžičkou vydlabeme vnitřní část a brambory urovnáme na čistou pánev. Pak do každé brambory upravíme syrové vejce, osolíme a dáme opět zapéci. Vydlabanou část brambor prolisujeme, přidáme do ní kousek másla a trochu smetany, načež umícháme kaši. Sáček neb papírový kornout opatříme ozdobnou trubičkou, naplníme kaší a na zapečená vajíčka vystříkáme ozdobu a dáme asi na tři minuty do trouby zapéci. Potom brambory upravíme na mísu, ozdobíme zelenou kadeřavou petrželí a podáváme. K bramborům podáváme hlávkový salát nebo jimi obkládáme na míse různá teplá masa.

Rozpočet pro 5 osob: 5 velkých brambor, 5 menších vajec, neb tři velká vejce, sůl. Na kaši: sůl, vydlabaná část brambor, 2 dkg másla, 3 lžíce smetany, zelená petržel

vydlabeme

nalijeme vejce

zapečeme, naplníme

a je to!

Moje poznámky:

Jelikož jsem měla brambory malé, byla to trošku větší piplačka. Taková zkouška trpělivosti :) Ale dobře to dopadlo. Všechno jsem zvládla bez vztekání. Brambory jsem vydlabala a velmi opatrně naskládala do pekáčku. Vedle jsem si rozkvedlala 2 vejce a rozlila to do všech brambor (mít větší brambory, asi by se vešlo celé jedno vejce do 1 brambory). Jelikož nemám ani cukrářský kornout ani ozdobnou trubičku, prostě jsme vzala mikrotenový sáček a do něj udělala díru. Kaši jsem tam pak do brambor nazdobila jako bobečky. Vypadá to originálně a chutná to stejně, jako kdyby tam byly perfektní růžičky vytvořené ozdobnou trubičkou. Takže všem méně vybaveným domácnostem: nebojte se improvizovat, třeba i z igelitovými sáčky!

K tomu, dali jsem si s Honzou ještě vídeňské roštěnky:

Rychlé roštěnky (vídeňské) (52):

Z dobře odleželého roštěnce (nízkého boku) si nakrájíme 1 cm silné roštěnky, zlehka je paličkou naklepeme, osolíme, opepříme, lehce obalíme moukou a rychle opečeme na pánvi na rozpáleném másle po obou stranách (celkem 10 minut). Pak je urovnáme na mísu. Máslo, ve kterém se opekaly, málo zředíme polévkou, přidáme kousek čerstvého másla, povaříme a nalijeme na roštěnky, které posypeme povrchu na proužky nakrájenou a na másle usmaženou cibulí a ihned podáváme na stůl.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg roštěnce, sůl, 5 zrnek pepře, 6 dkg másla, 1 dkg mouky, 4 dkg cibule, 2 dkg másla, 2 dkg másla do šťávy

Moje poznámky:

Honzík chuť měl na steak krvavější, takže to bylo spíš tak 7 minut než deset. Sobě jsem to nechala celých deset minut. Vynikající byly oba. Jen z dobře odleželého roštěnce je ale maso opravu měkké, radí i paní Sandtnerová.

Kupte si v pondělí Mladou frontu s magazínem ONA DNES a najdete tam moje/skořepovic utopence :)

 

Autor: Anna; Grosmanová | sobota 19.6.2010 10:20 | karma článku: 16,27 | přečteno: 3360x