Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Telecí brzlík brzlík BRZLÍK!!! (173, 174)

Konečně!!! Ta mrcha telecí je za mnou! Vyčmucháno, koupeno, uvařeno, vyfoceno, snědeno - HOTOVO!!! uff

(pro ty, kteří nechápou: odkaz na stránku "PROJEKT SANDTNEROVÁ")

Tak jsme zase na chvíli zpátky, než se zamknu v nějaké temné kobce a budu trávit dny jen a jen šprtáním biologie, chemie a češtiny.

Za těch pár týdnů, co jsem sem nenapsala ani čárku, jsem se zabývala focením a vařením do soutěže "jak chutná Praha" (čímž bych se asi neměla zase tolik chlubit, páč jsem asi špatně pochopila zadání...-ale nevadí) takže recepty jsem dělala i z jiných kuchařek...

Na fotce mne moje babička zachytila  právě v mojí cestovatelské/vařící podobě. V piksle vezu něco na ochutnání někomu na návštěvu (vzdálenost vždy minimálně alespoň 50 km :D) a na zádech mám batoh s notebookem, tašku s oblečením, tašku se lžícemi, vidličkami a rádoby fotogenickými věcmi, stativ a foťák.

Každopádně to, co jsem v rámci soutěže uvařila a bylo ze Sandterky sem dám co nejdříve :) Jako první tedy BRZLÍK.

Ten z vás, kdo již pár mých starších blogerských příspěvků četl a mně o brzlíku viděl psát, už asi tuší, jak veliké vítězství pro mě toto je. Možná vás trochu zklamu, ale brzlík jsem nesehnala ani u Kšány, ani ve Štefánikově ulici, ani v žádném jiném zapadlém, či vyhlášeném řeznictví, ale v naprosto neromantickém, megalomanském MAKRU.

Jen krátce, můj zážitek z Makra:

Při vlezu dovnitř na mě vybafly obří sto litrové nerezové hrnce - určené pro restaurace. Moje podivné nutkání si jeden takový obří hrnec hned koupit mne samotnou zaskočilo a tak jsem raději rychle zmizela do chlaďáků, aby mi vychladla hlava. Tam jsem ale netušila, že se mi zamotá ještě více. Všechny ty křepelky, holoubátka a monumentální kusy svíčkové mě sváděly ke koupi. (odolala jsem - v Makru jsem nechala "pouze" 1492 kč) - do teď nemám ani na kafe/tramvajenku aspol...

Když jsem se plížila k hluboce mraženým potravinám, zmerčila jsem telecí nohu. No to je gól! Telecí noha, a dokonce hned vedle plíce, a hle - co je toto? No copa to je tahle ta obří bílá tvrdá zmražená věc? BRZLÍK!!! TELECÍ (sviňa, co jí už rok shánim) BRZLÍK! Radost se dostavila jako blázen a opadla u pokladen. 900 korun za 3 mražené telecí brzlíky, nu - Sandtnerová, pošli nějaké úspory ze záhrobí, což, ne? Škoda, že jich měli tolik zmražených v jednom balení, bývala bych kupila jen jeden, ale co naděláte, makro je MAKRO.

V našem ultraminiaturním mrazáku teď vedle balení Manhattan zmrzliny a mražených malin tedy straší dvě obří telecí nohy a maminka trochu nadává, že se tam už nic jiného nevejde. Ale co naděláte. Když musíš, tak musíš...

Tak jako tak, vaření s brzlíkem byla ohromná prča a nakonec se to dalo i jíst. Rovnou s ním jsem udělala polévku brzlíkovou a královskou.

Tady máte recepty:

Brzlíková polévka (173):

Ingredience: 1 telecí brzlík, 2 dkg másla, sůl, 8 dkg zeleniny, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, 1 malý květák, tlučený pepř, pažitka, 1/8 l mléka, 1 vejce

Brzlík dáme asi na půl hodiny do studené vody. Pak jej postavíme s vodou na sporák a necháme až je voda horká. Nyní vodu slijeme, znovu zalijeme studenou vodou a necháme opět na plotně tak dlouho, až je voda horká, při čemž brzlík úplně zbělí a ztuhne. Potom odstraníme všechny šlachy a udusíme brzlík na másle. Zeleninovou osolenou polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ní na růžičky rozebraný vypraný květák a dobře povaříme. Před podáváním přidáme do polévky na kostečky nakrájený brzlík i se šťávou ve které se dusil, tlučený pepř a sekanou pažitku. V polévkové míse v mléce umícháme celé vajíčko, načež přilijeme polévku a podáváme.

Smažený brzlík (174):

Ingredience: 1 telecí brzlík, sůl, 3 dkg mouky, 2 vejce, 12 dkg strouhané housky, 10 dkg sádla

Očištěný brzlík dáme povařiti asi na 5 minut do slané vody. Pak jej ponoříme do studené vody, čímž docílíme bělosti brzlíku. Vychladlý brzlík osušíme čistou utěrkou, obalíme jako řízek smažený a také tak smažíme.  Brzlík také můžeme hen na másle upraviti jako přírodní řízky.

příště polévka královská.

Autor: Anna; Grosmanová | čtvrtek 7.4.2011 12:20 | karma článku: 26,29 | přečteno: 23100x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 910x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15842x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky