Telecí brzlík brzlík BRZLÍK!!! (173, 174)

Konečně!!! Ta mrcha telecí je za mnou! Vyčmucháno, koupeno, uvařeno, vyfoceno, snědeno - HOTOVO!!! uff

(pro ty, kteří nechápou: odkaz na stránku "PROJEKT SANDTNEROVÁ")

Tak jsme zase na chvíli zpátky, než se zamknu v nějaké temné kobce a budu trávit dny jen a jen šprtáním biologie, chemie a češtiny.

Za těch pár týdnů, co jsem sem nenapsala ani čárku, jsem se zabývala focením a vařením do soutěže "jak chutná Praha" (čímž bych se asi neměla zase tolik chlubit, páč jsem asi špatně pochopila zadání...-ale nevadí) takže recepty jsem dělala i z jiných kuchařek...

Na fotce mne moje babička zachytila  právě v mojí cestovatelské/vařící podobě. V piksle vezu něco na ochutnání někomu na návštěvu (vzdálenost vždy minimálně alespoň 50 km :D) a na zádech mám batoh s notebookem, tašku s oblečením, tašku se lžícemi, vidličkami a rádoby fotogenickými věcmi, stativ a foťák.

Každopádně to, co jsem v rámci soutěže uvařila a bylo ze Sandterky sem dám co nejdříve :) Jako první tedy BRZLÍK.

Ten z vás, kdo již pár mých starších blogerských příspěvků četl a mně o brzlíku viděl psát, už asi tuší, jak veliké vítězství pro mě toto je. Možná vás trochu zklamu, ale brzlík jsem nesehnala ani u Kšány, ani ve Štefánikově ulici, ani v žádném jiném zapadlém, či vyhlášeném řeznictví, ale v naprosto neromantickém, megalomanském MAKRU.

Jen krátce, můj zážitek z Makra:

Při vlezu dovnitř na mě vybafly obří sto litrové nerezové hrnce - určené pro restaurace. Moje podivné nutkání si jeden takový obří hrnec hned koupit mne samotnou zaskočilo a tak jsem raději rychle zmizela do chlaďáků, aby mi vychladla hlava. Tam jsem ale netušila, že se mi zamotá ještě více. Všechny ty křepelky, holoubátka a monumentální kusy svíčkové mě sváděly ke koupi. (odolala jsem - v Makru jsem nechala "pouze" 1492 kč) - do teď nemám ani na kafe/tramvajenku aspol...

Když jsem se plížila k hluboce mraženým potravinám, zmerčila jsem telecí nohu. No to je gól! Telecí noha, a dokonce hned vedle plíce, a hle - co je toto? No copa to je tahle ta obří bílá tvrdá zmražená věc? BRZLÍK!!! TELECÍ (sviňa, co jí už rok shánim) BRZLÍK! Radost se dostavila jako blázen a opadla u pokladen. 900 korun za 3 mražené telecí brzlíky, nu - Sandtnerová, pošli nějaké úspory ze záhrobí, což, ne? Škoda, že jich měli tolik zmražených v jednom balení, bývala bych kupila jen jeden, ale co naděláte, makro je MAKRO.

V našem ultraminiaturním mrazáku teď vedle balení Manhattan zmrzliny a mražených malin tedy straší dvě obří telecí nohy a maminka trochu nadává, že se tam už nic jiného nevejde. Ale co naděláte. Když musíš, tak musíš...

Tak jako tak, vaření s brzlíkem byla ohromná prča a nakonec se to dalo i jíst. Rovnou s ním jsem udělala polévku brzlíkovou a královskou.

Tady máte recepty:

Brzlíková polévka (173):

Ingredience: 1 telecí brzlík, 2 dkg másla, sůl, 8 dkg zeleniny, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, 1 malý květák, tlučený pepř, pažitka, 1/8 l mléka, 1 vejce

Brzlík dáme asi na půl hodiny do studené vody. Pak jej postavíme s vodou na sporák a necháme až je voda horká. Nyní vodu slijeme, znovu zalijeme studenou vodou a necháme opět na plotně tak dlouho, až je voda horká, při čemž brzlík úplně zbělí a ztuhne. Potom odstraníme všechny šlachy a udusíme brzlík na másle. Zeleninovou osolenou polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ní na růžičky rozebraný vypraný květák a dobře povaříme. Před podáváním přidáme do polévky na kostečky nakrájený brzlík i se šťávou ve které se dusil, tlučený pepř a sekanou pažitku. V polévkové míse v mléce umícháme celé vajíčko, načež přilijeme polévku a podáváme.

Smažený brzlík (174):

Ingredience: 1 telecí brzlík, sůl, 3 dkg mouky, 2 vejce, 12 dkg strouhané housky, 10 dkg sádla

Očištěný brzlík dáme povařiti asi na 5 minut do slané vody. Pak jej ponoříme do studené vody, čímž docílíme bělosti brzlíku. Vychladlý brzlík osušíme čistou utěrkou, obalíme jako řízek smažený a také tak smažíme.  Brzlík také můžeme hen na másle upraviti jako přírodní řízky.

příště polévka královská.

Autor: Anna; Grosmanová | čtvrtek 7.4.2011 12:20 | karma článku: 26,29 | přečteno: 23101x