Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špenátová polévka a chřest (17,18,19)

Chřestová sezóna. Oujé. Jeden chuť na špenátovou polívku a druhej zas na chřest. Tak jsme udělali obojí. Sfoukli tak 3 recepty (+knedlíčky do polévky) a měli tak hezkou, jarní večeři. Přečtěte si, jak jsme jí tvořili.

Špenátová polévka (17):

Osolenou vodu neb odvar z kostí zahustíme světležlutou jíškou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků, v několika vodách (nesmí se mačkati) jej vypereme, načež jej vložíme do osolené, vařící vody a povaříme (asi 2 minuty). Potom špenát přecedíme, usekáme, nebo umeleme, vložíme do polévky a povaříme. V polévkové míse umícháme smetanu se žloutkem, tlučeným pepřem a sekanou petrželkou a polévku do ní nalijeme.

Jako vložku podáváme sněhový svítek nebo zavaříme do polévky houskové knedlíčky (ovšem dříve nežli přidáme mléko a žloutek). Špenát vaříme nepřikrytý.

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg špenátu, 4dkg másla, 6dkg mouky, 1/8l smetany, 1 žloutek, sůl, pepř, zelená petrželka

Houskové knedlíčky (18):

Do másla umíchaného se solí přimícháme vejce, mléko, sekanou petrželku a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta děláme hodně malé knedlíčky, složíme je na máslem potřený talíř, načež je polijeme vařící polévkou, vložíme do ostatní polévky a povaříme 4-5 minut.

Rozpočet: 3 dkg másla nebo 4dkg morku, sůl, 1 vejce, 10 dkg housky, 4 lžíce mléka, zelenou petržel, 1/2 dkg másla na talíř

Moje poznámky: Musím říct, že houskové knedlíčky byly výborné. Byly měkké a lehoučké. Roli hraje určitě to, jak moc se máslo umíchá (nadýchá) a jak čerstvé máme vejce a mléko (viz. pojednání o mléce v Sandtnerce). Knedlíčky jsme nezalévali v talíři, ale rovnou jsme je hodili do polévky už v hrnci. I tak to bylo OK.

Nakonec jsme dělali ještě bílý chřest.

Chřest s máslem (19):

Chřest skrojíme pod hlavičkou sloupneme, opereme, svážeme po šesti do svazečků, aby se lépe překládal, vložíme jej do vařící osolené vody a vaříme 10-20 minut, až změkne. Měkký chřest dáme na síto okapati, na míse jej rozvážeme, hlavičky posypeme smaženou houskou a omastíme dobře rozpáleným máslem. Horký podáváme.

Rozpočet: Na 50dkg chřestu: sůl, 8dkg másla, 3dkg strouhané housky

Moje poznámky: Podle toho je-li chřest tlustý, vaří se déle. V receptu se dále uvádí:  "Týmž způsobem upravujeme mladý pór, kapustová poupátka, mladou, celou, spařenou a uvařenou kapustu, květák, rovněž i mladé brukve oloupané v a celku uvařené. Také vařený nazelenalý kukuřičný klas."

Můj oblíbený Ital samozřejmě má i jiné způsoby, jak si poradit s chřestem a tak kdo chcete, mrkněte na díl o asparágu (jak se řiká spravně v evrópě "křest" :D). Radí tam, jak poznat, kde končí dřevnatá část asparágu (prohnout a kde praskne, končí hořká část), což je poměrně užitečné.

BÓN ÁPETIT!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 21.5.2010 14:00 | karma článku: 11,93 | přečteno: 1871x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15845x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky