- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Špenátová polévka (17):
Osolenou vodu neb odvar z kostí zahustíme světležlutou jíškou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků, v několika vodách (nesmí se mačkati) jej vypereme, načež jej vložíme do osolené, vařící vody a povaříme (asi 2 minuty). Potom špenát přecedíme, usekáme, nebo umeleme, vložíme do polévky a povaříme. V polévkové míse umícháme smetanu se žloutkem, tlučeným pepřem a sekanou petrželkou a polévku do ní nalijeme.
Jako vložku podáváme sněhový svítek nebo zavaříme do polévky houskové knedlíčky (ovšem dříve nežli přidáme mléko a žloutek). Špenát vaříme nepřikrytý.
Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg špenátu, 4dkg másla, 6dkg mouky, 1/8l smetany, 1 žloutek, sůl, pepř, zelená petrželka
Houskové knedlíčky (18):
Do másla umíchaného se solí přimícháme vejce, mléko, sekanou petrželku a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta děláme hodně malé knedlíčky, složíme je na máslem potřený talíř, načež je polijeme vařící polévkou, vložíme do ostatní polévky a povaříme 4-5 minut.
Rozpočet: 3 dkg másla nebo 4dkg morku, sůl, 1 vejce, 10 dkg housky, 4 lžíce mléka, zelenou petržel, 1/2 dkg másla na talíř
Moje poznámky: Musím říct, že houskové knedlíčky byly výborné. Byly měkké a lehoučké. Roli hraje určitě to, jak moc se máslo umíchá (nadýchá) a jak čerstvé máme vejce a mléko (viz. pojednání o mléce v Sandtnerce). Knedlíčky jsme nezalévali v talíři, ale rovnou jsme je hodili do polévky už v hrnci. I tak to bylo OK.
Nakonec jsme dělali ještě bílý chřest.
Chřest s máslem (19):
Chřest skrojíme pod hlavičkou sloupneme, opereme, svážeme po šesti do svazečků, aby se lépe překládal, vložíme jej do vařící osolené vody a vaříme 10-20 minut, až změkne. Měkký chřest dáme na síto okapati, na míse jej rozvážeme, hlavičky posypeme smaženou houskou a omastíme dobře rozpáleným máslem. Horký podáváme.
Rozpočet: Na 50dkg chřestu: sůl, 8dkg másla, 3dkg strouhané housky
Moje poznámky: Podle toho je-li chřest tlustý, vaří se déle. V receptu se dále uvádí: "Týmž způsobem upravujeme mladý pór, kapustová poupátka, mladou, celou, spařenou a uvařenou kapustu, květák, rovněž i mladé brukve oloupané v a celku uvařené. Také vařený nazelenalý kukuřičný klas."
Můj oblíbený Ital samozřejmě má i jiné způsoby, jak si poradit s chřestem a tak kdo chcete, mrkněte na díl o asparágu (jak se řiká spravně v evrópě "křest" :D). Radí tam, jak poznat, kde končí dřevnatá část asparágu (prohnout a kde praskne, končí hořká část), což je poměrně užitečné.
BÓN ÁPETIT!
Další články autora |
Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...