Špenátová polévka a chřest (17,18,19)

Chřestová sezóna. Oujé. Jeden chuť na špenátovou polívku a druhej zas na chřest. Tak jsme udělali obojí. Sfoukli tak 3 recepty (+knedlíčky do polévky) a měli tak hezkou, jarní večeři. Přečtěte si, jak jsme jí tvořili.

Špenátová polévka (17):

Osolenou vodu neb odvar z kostí zahustíme světležlutou jíškou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků, v několika vodách (nesmí se mačkati) jej vypereme, načež jej vložíme do osolené, vařící vody a povaříme (asi 2 minuty). Potom špenát přecedíme, usekáme, nebo umeleme, vložíme do polévky a povaříme. V polévkové míse umícháme smetanu se žloutkem, tlučeným pepřem a sekanou petrželkou a polévku do ní nalijeme.

Jako vložku podáváme sněhový svítek nebo zavaříme do polévky houskové knedlíčky (ovšem dříve nežli přidáme mléko a žloutek). Špenát vaříme nepřikrytý.

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg špenátu, 4dkg másla, 6dkg mouky, 1/8l smetany, 1 žloutek, sůl, pepř, zelená petrželka

Houskové knedlíčky (18):

Do másla umíchaného se solí přimícháme vejce, mléko, sekanou petrželku a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta děláme hodně malé knedlíčky, složíme je na máslem potřený talíř, načež je polijeme vařící polévkou, vložíme do ostatní polévky a povaříme 4-5 minut.

Rozpočet: 3 dkg másla nebo 4dkg morku, sůl, 1 vejce, 10 dkg housky, 4 lžíce mléka, zelenou petržel, 1/2 dkg másla na talíř

Moje poznámky: Musím říct, že houskové knedlíčky byly výborné. Byly měkké a lehoučké. Roli hraje určitě to, jak moc se máslo umíchá (nadýchá) a jak čerstvé máme vejce a mléko (viz. pojednání o mléce v Sandtnerce). Knedlíčky jsme nezalévali v talíři, ale rovnou jsme je hodili do polévky už v hrnci. I tak to bylo OK.

Nakonec jsme dělali ještě bílý chřest.

Chřest s máslem (19):

Chřest skrojíme pod hlavičkou sloupneme, opereme, svážeme po šesti do svazečků, aby se lépe překládal, vložíme jej do vařící osolené vody a vaříme 10-20 minut, až změkne. Měkký chřest dáme na síto okapati, na míse jej rozvážeme, hlavičky posypeme smaženou houskou a omastíme dobře rozpáleným máslem. Horký podáváme.

Rozpočet: Na 50dkg chřestu: sůl, 8dkg másla, 3dkg strouhané housky

Moje poznámky: Podle toho je-li chřest tlustý, vaří se déle. V receptu se dále uvádí:  "Týmž způsobem upravujeme mladý pór, kapustová poupátka, mladou, celou, spařenou a uvařenou kapustu, květák, rovněž i mladé brukve oloupané v a celku uvařené. Také vařený nazelenalý kukuřičný klas."

Můj oblíbený Ital samozřejmě má i jiné způsoby, jak si poradit s chřestem a tak kdo chcete, mrkněte na díl o asparágu (jak se řiká spravně v evrópě "křest" :D). Radí tam, jak poznat, kde končí dřevnatá část asparágu (prohnout a kde praskne, končí hořká část), což je poměrně užitečné.

BÓN ÁPETIT!

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 21.5.2010 14:00 | karma článku: 11,93 | přečteno: 1871x