Sandtnerová: Makarony s rajskými jablíčky a Zelná polévka (88, 89)
To by jste nevěřili, ale dala jsem se na dýlování (neplést s dylinováním). To se takhle večer seberu a jdu na temnou zastávku, omrknout ceny :D Ve čtvrtek večer narazila jsem ale na dealera, co byl asi fakt krutě sjetej tim svym hustym matrošem, takže mi dal lahev kvalitního stoprocentního vejvaru uplně zadarmo. Strčila jsem ho tajně pod kabát a s úšklebkem přímo mafiánským jsem se plížila ku domovu.
(jinak řečeno, zbude-li vám nějaký vývar, ať už zeleninový, nebo hovězí, posílejte s ním messengery na pražský Újezd)
Ondrovi děkuji za přebytkový vývar :)
"It´s girls time!" Se sestřenkou vydaly jsme se tento týden na Petřínskou rozhlednu, do kina a nakonec společně uvařily zelnou polévku a těstoviny s rajskými. No to vám byla paráda. Šlo nám to od ruky jako nic a chutnalo to výborně. Na otázku: "Tak co, jaký to bylo? Normální?" mi bylo odpovězeno: "Andulko, NEJLEPŠÍ!". No tak to víte, že to potěší. Obyčejné zapékané těstoviny a zelňačka a takové radosti na starém bělidle! :)
Jak na to:
Zelná polévka (88):
Naložené zelí překrájíme a rychle opláchneme. Pak je vložíme do vody určené na polévku, přidáme kmín, sůl, syrové, loupané, na kostky nakrájené brambory a vše uvaříme. Když zelí změkne, přidáme podle chuti octa, kys. smetany, ve které jest umíchána mouka, žloutek, rozpuštené máslo, papriku a polévku malou chvíli povaříme.
Rozpočet pro 5 osob: 15 dkg zelí, 2 brambory (20 dkg), 1/4l kys. smetany, 1 žloutek, 3 dkg másla, 2 dkg mouky, paprika, kmín, sůl, ocet
Moje poznámky:
Ocet jsem nedávala vůbec, smetanu jednu celou. Zelí dala jsem celou jednu (640g) sklenici. Paráda, recept funguje, zelňačka je dobrá, klasická a vlastně i dost jednoduchá. Brambor dala jsem 6 nakonec.
Makarony s rajskými jablíčky (89):
Ve slané vodě povaříme 8 minut makarony. Vařené prolijeme studenou vodou a dáme na cedníku okapati. Ohnivzdorný kastrol vymažeme máslem, na dno kastrolu upravíme 1/3 makaronů, poklademe ji na kolečka nakrájenými rajskými jablíčky, pokapeme máslem, posypeme strouhanou žemlí a strouhaným ementálským nebo slovenským sýrem, na to dáme zase makarony, rajská jablíčka, máslo, žemli a sýr a poslední díl makarónů. Takto upraený pokrm zalijeme mlékem a v troubě upečeme.
Rozpočet pro 5 osob: 25 dkg makaronů, 50 dkg rajských jablíček, 6 dkg másla, 4 dkg ementálského sýra nebi slovenského sýra, 3 dkg strouhané žemle, 1/8l mléka, 2 dkg másla na vymazání kastrolu
Moje poznámky:
Věděli jste, že makarony = těstoviny? No já to tak jakoby tušila, ale furt sem si tak nějak nebyla jistá. Ale teď už to vím, takže zase o krok dál! Krupičkovou mouku už jsem překonala, smažený hrášek už je také za mnou :D a teď pro změnu makaróny. Supr!
Dobré, zapékané těstoviny. Překvapila mě ta strouhanka, ale nikde jsem jí nijak nepříjemně necítila. Rajčat nebojte se dát spíše více než méně. Sýra ještě více než by vám přišlo zdrávo :) Oboum nám to chutnalo :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?
Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...
„Ty jsi bezva chlap, já ti dám zadarmo.“ Fotograf vzpomíná na hříšné devadesátky
Fotil sametovou revoluci i dusno pozdní normalizace. Teď Jaroslav Kučera vydává knihu Sex po...
Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií
Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...
Papež František zemřel. Bojoval s nemocemi, bylo mu 88 let
Papež František v pondělí ráno zemřel. „Drazí bratři a sestry, s hlubokým smutkem musím oznámit...
Američané zadrželi na letišti mladé německé turistky. Musely se svléknout
Americká pohraniční stráž zadržela na Havaji dvě mladé německé turistky, protože neměly vybrané...
Za výbuch v Íránu zřejmě mohly chemikálie k výrobě raketového paliva, mrtvých je už 40
Počet mrtvých po sobotní explozi v největším íránském obchodním přístavu u města Bandar-Abbás...
Jak se připravit na blackout? Nezapomeňte přenosné rádio a přepravku pro mazlíčka
Španělsko a Portugalsko v pondělních odpoledních hodinách paralyzoval masivní výpadek elektřiny....
Dostat náhradní plíce je čím dál snazší. Letos by příjemců mohla být až stovka
Lékaři v Česku zatím letos transplantovali plíce už 25 pacientům. Počet operací by se tak letos...
Chci doživotí, žádal fantom z Klánovického lesa. Připomněly ho Případy 1. oddělení
Premium Činy bytového zloděje Konráda, který se nakonec uchýlil i k vraždě, připomněl další díl třetí řady...

Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3372x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz