Sandtnerová: Makarony s rajskými jablíčky a Zelná polévka (88, 89)

Dnes už se nedýluje s hašišem na Václaváku, ani s trávou v Hard Rock café, ale s vývary na Újezdě! Až do dostanete v půl desáté vývarový absťák, sedněte na devítku a za gram vývaru zaplatíte 0,2 kč! Nejlevnější matroš v Praze! Garantujeme kvalitu a žádné ředící látky. Stoprocentně čistý, silný, zeleninový vývar. Užívat pouze a jedině perorálně, nikoliv intravenózně!

To by jste nevěřili, ale dala jsem se na dýlování (neplést s dylinováním). To se takhle večer seberu a jdu na temnou zastávku, omrknout ceny :D Ve čtvrtek večer narazila jsem ale na dealera, co byl asi fakt krutě sjetej tim svym hustym matrošem, takže mi dal lahev kvalitního stoprocentního vejvaru uplně zadarmo. Strčila jsem ho tajně pod kabát a s úšklebkem přímo mafiánským jsem se plížila ku domovu.

(jinak řečeno, zbude-li vám nějaký vývar, ať už zeleninový, nebo hovězí, posílejte s ním messengery na pražský Újezd)

Ondrovi děkuji za přebytkový vývar :)

"It´s girls time!" Se sestřenkou vydaly jsme se tento týden na Petřínskou rozhlednu, do kina a nakonec společně uvařily zelnou polévku a těstoviny s rajskými. No to vám byla paráda. Šlo nám to od ruky jako nic a chutnalo to výborně. Na otázku: "Tak co, jaký to bylo? Normální?" mi bylo odpovězeno: "Andulko, NEJLEPŠÍ!". No tak to víte, že to potěší. Obyčejné zapékané těstoviny a zelňačka a takové radosti na starém bělidle! :)

Jak na to:

Zelná polévka (88):

Naložené zelí překrájíme a rychle opláchneme. Pak je vložíme do vody určené na polévku, přidáme kmín, sůl, syrové, loupané, na kostky nakrájené brambory a vše uvaříme. Když zelí změkne, přidáme podle chuti octa, kys. smetany, ve které jest umíchána mouka, žloutek, rozpuštené máslo, papriku a polévku malou chvíli povaříme.

Rozpočet pro 5 osob: 15 dkg zelí, 2 brambory (20 dkg), 1/4l kys. smetany, 1 žloutek, 3 dkg másla, 2 dkg mouky, paprika, kmín, sůl, ocet

Moje poznámky:

Ocet jsem nedávala vůbec, smetanu jednu celou. Zelí dala jsem celou jednu (640g) sklenici. Paráda, recept funguje, zelňačka je dobrá, klasická a vlastně i dost jednoduchá. Brambor dala jsem 6 nakonec.

Makarony s rajskými jablíčky (89):

Ve slané vodě povaříme 8 minut makarony. Vařené prolijeme studenou vodou a dáme na cedníku okapati. Ohnivzdorný kastrol vymažeme máslem, na dno kastrolu upravíme 1/3 makaronů, poklademe ji na kolečka nakrájenými rajskými jablíčky, pokapeme máslem, posypeme strouhanou žemlí a strouhaným ementálským nebo slovenským sýrem, na to dáme zase makarony, rajská jablíčka, máslo, žemli a sýr a poslední díl makarónů. Takto upraený pokrm zalijeme mlékem a v troubě upečeme.

Rozpočet pro 5 osob: 25 dkg makaronů, 50 dkg rajských jablíček, 6 dkg másla, 4 dkg ementálského sýra nebi slovenského sýra, 3 dkg strouhané žemle, 1/8l mléka, 2 dkg másla na vymazání kastrolu

Moje poznámky:

Věděli jste, že makarony = těstoviny? No já to tak jakoby tušila, ale furt sem si tak nějak nebyla jistá. Ale teď už to vím, takže zase o krok dál! Krupičkovou mouku už jsem překonala, smažený hrášek už je také za mnou :D a teď pro změnu makaróny. Supr!

Dobré, zapékané těstoviny. Překvapila mě ta strouhanka, ale nikde jsem jí nijak nepříjemně necítila. Rajčat nebojte se dát spíše více než méně. Sýra ještě více než by vám přišlo zdrávo :) Oboum nám to chutnalo :)

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 24.9.2010 11:20 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1945x