- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Reveňový/rebarborový koláč (181):
Ingredience: 16 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru, citronová kůra, vanilka, nebo vanilkový cukr, 10 dkg másla, 2 žloutky, 50 dkg rebarbory, 15 dkg cukru, 3 dkg hrozinek, 5 dkg strouhanky, vejce na potření
Do prosáté, hladké mouky přidáme cukr, citronovou kůru, vanilku, nebo vanilkový cukr, rozsekané máslo, přidáme žloutek a asi čtvrt hodiny hněteme. Jemné těsto dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice. Pak jej vyválíme a dáme do dortové formy tak, aby okraje vytvořily vysoký okraj. Potom vnitřek posypeme oloupanou, drobně nakrájenou a spařenou rebarborou, posypeme cukrem, hrozinkami a osmaženou strouhankou. Okraj koláče potřeme vajíčkem a koláč upečeme v dobře vytopené troubě (asi 180°C) 20-30 minut.
Moje poznámky:
Udělala jsem to půl na půl. Půlku podle Sandtnerky se strouhankou a druhou půlku bez strouhanky. Obojí chutnalo dobře, se strouhankou o něco lépe. Už za tepla jsme koláč snědli skoro celý. Já osobně mám raději koláč rebarborový s drobenkou a s tvarohem, nebo co jí vím, co se na to dává. Tohle byla zajímavá změna, ale jak říkám, příště bych si ho udělala s drobenkou :)
Jahodová zmrzlina/tříšť (182):
Ingredience: voda, 30 dkg moučkového cukru, asi půl kila jahod (375 ml jahodové šťávy), citron, želatina, breton
250 ml vody a 30 dkg moučkového cukru povaříme 4 minuty. Poté přidáme 375 ml šťávy z lesních nebo zahradních jahod, šťávu z poloviny jednoho citronu, 2 plátky rozpuštěné želatiny a 375 ml studené čisté vody. Vše přecedíme, můžeme obarvit i několika kapkami červeného bretonu a dáme do mrazáku ztuhnout.
Moje poznámky:
Jednoduchá jahodová tříšť. S jogurtem na vrch ještě lepší. Zatím mi přijde, že zmrzliny u Sandtnerky znamenají tříště a zmražené pěny jsou zmrzliny.
Další články autora |
Jablonského, Plzeň - Východní Předměstí
4 490 000 Kč