Sandtnerová: Jahodová zmrzlina a rebarborový koláč (181,182)
Reveňový/rebarborový koláč (181):
Ingredience: 16 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru, citronová kůra, vanilka, nebo vanilkový cukr, 10 dkg másla, 2 žloutky, 50 dkg rebarbory, 15 dkg cukru, 3 dkg hrozinek, 5 dkg strouhanky, vejce na potření
Do prosáté, hladké mouky přidáme cukr, citronovou kůru, vanilku, nebo vanilkový cukr, rozsekané máslo, přidáme žloutek a asi čtvrt hodiny hněteme. Jemné těsto dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice. Pak jej vyválíme a dáme do dortové formy tak, aby okraje vytvořily vysoký okraj. Potom vnitřek posypeme oloupanou, drobně nakrájenou a spařenou rebarborou, posypeme cukrem, hrozinkami a osmaženou strouhankou. Okraj koláče potřeme vajíčkem a koláč upečeme v dobře vytopené troubě (asi 180°C) 20-30 minut.
Moje poznámky:
Udělala jsem to půl na půl. Půlku podle Sandtnerky se strouhankou a druhou půlku bez strouhanky. Obojí chutnalo dobře, se strouhankou o něco lépe. Už za tepla jsme koláč snědli skoro celý. Já osobně mám raději koláč rebarborový s drobenkou a s tvarohem, nebo co jí vím, co se na to dává. Tohle byla zajímavá změna, ale jak říkám, příště bych si ho udělala s drobenkou :)
Jahodová zmrzlina/tříšť (182):
Ingredience: voda, 30 dkg moučkového cukru, asi půl kila jahod (375 ml jahodové šťávy), citron, želatina, breton
250 ml vody a 30 dkg moučkového cukru povaříme 4 minuty. Poté přidáme 375 ml šťávy z lesních nebo zahradních jahod, šťávu z poloviny jednoho citronu, 2 plátky rozpuštěné želatiny a 375 ml studené čisté vody. Vše přecedíme, můžeme obarvit i několika kapkami červeného bretonu a dáme do mrazáku ztuhnout.
Moje poznámky:
Jednoduchá jahodová tříšť. S jogurtem na vrch ještě lepší. Zatím mi přijde, že zmrzliny u Sandtnerky znamenají tříště a zmražené pěny jsou zmrzliny.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
V Magdeburgu vichr strhl skákací hrad do Labe, šest dětí se zranilo
V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...
Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry
Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...
Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma
Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...
Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři
Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...
Byt k pronájmu 2+kk 39m2 , Tylovice Rožnov pod Radhoštěm
Na Harcovně, Rožnov pod Radhoštěm, okres Vsetín
12 000 Kč/měsíc
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz