Sandtnerová: Bramborové knedlíky s krupicí, třený svítek (171, 172)

Svítek. Ha, a kdo ví co to je? No! No! Kdo ví? Jen se ukažte, zda-li pak víte co je to svítek...pokračování projektu SANDTNEROVÁ (aneb 1500 receptů, jedna kuchyň, online)

Bramborové knedlíky s krupicí (171):

Uvařené, oloupané, prolisované brambory, dokud jsou ještě horké, smícháme s krupicí. Do vychladlých přidáme sůl, vejce, podle potřeby mouky a vypracujeme těsto. Pak do něho přidáme na másle usmaženou, na kostečky nakrájenou housku, dobře vše ještě zpracujeme, vaříme podle velikosti 15-20 minut. Vařené knedlíky hned natrhneme dvěma vidličkami, polijeme máslem neb je posypeme na másle usmaženou strouhanou houskou. Knedlíky můžeme též připraviti bez krájené housky tak, že těsto vyválíme na 1 a ½ cm silně, nakrájíme z něho čtverečky, naplníme je masitou nádivkou, zakulatíme a vaříme 8-12 minut. Na míse je mastíme rozehřátým sádlem.

Masová nádivka: 20 dkg uzeného masa smícháme s usmaženou cibulkou a strouhanou houskou (2 dkg)

Rozpočet pro 5 osob:  60 dkg brambor, sůl, 10 dkg krupice, 1 vejce, 3 dkg másla, 10 dkg krájené housky, 10 dkg mouky. Na posypání a pomaštění 3 dkg másla, 2 dkg strouhané mouky

Moje poznámky:

Nakonec jsem udělala plněné aj se smaženou houskou a docela to ušlo. Sice byly dost veliké, ale uvnitř bylo hodně náplně :)

Třený svítek (172):

Do másla, umíchaného se solí, přidáme žloutky (jeden po druhém) a dobře je utřeme; pak přilijeme trochu mléka, přimícháme zlehka z bílků sníh a krupičkovou mouku. Svítek upečeme na větší omeletní pánvi (vymazané máslem) v troubě.

Rozpočet: 2 dkg másla, sůl, 2 žloutky, 2 lžíce mléka, 2 bílky a 3 a ½ dkg mouky;  1 dkg másla a ½ dkg mouky na pánev

Moje poznámky:

Bála jsem se jak čert, ale nakonec to nějak vyšlo ani nevim jak. Chce to možná o něco menší pánev (max 20-25 cm průměr) ale jinak si myslim, že svítek si musí každej vychytat sám. uvidíme příště... Každopádně brokolicová polévka. Mňam!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 18.3.2011 13:10 | karma článku: 18,35 | přečteno: 2660x