Projekt: Sandtnerová
Proč?
Ráda vařím a už dlouho se chystám na to podniknout něco velkého. Film o Julii Child, ve kterém hrála Meryl Streep a Amy Adams v úžasném kulinářském tandemu, mi byl dobrým startovním potenciálem.
Začala jsem se tedy zajímat o to, jestli by se někde u nás doma, nebo u příbuzných nenašla stará kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, jak známo jedné z nejproslulejších českých kuchařek. To teda nenašla! Pražské antikvariáty jakbysmet. Všude jsem byla odkázána na internetová knihkupectví, takže jsem nakonec zabrouzdala na Aucro, kde jsem našla to co jsem hledala! Za 2.500 kč, bych už teď mohla mít staré vydání Magdaleny Dobromily Rettigové doma. Ale nemám.
Místo toho, jsem u nás doma objevila starší vydání kuchařky od paní Marie Janků-Sandtnerové. Chtěla jsem to jen tak zběžně prolistovat, ale nešlo to. Když jsem se ocitla v sekci "o masu", nebylo možné přeskočit jedinou stránku. Dušená oháňka? Smažené vemínko? Telecí srdce na slanině? To mě prostě dostalo. Ne, že by se mi teď hned chtělo smažit hovězí vemínko (dnes už je ale dávno za mnou), ale rozhodně například taková Skopová kýta na houbičkách? hmm...
Jak?
Na rozdíl od Julie, z již dříve jmenovaného filmu, nebudu mít na uvaření všech receptů roční lhůtu. Přeci jen, okolo patnácti set receptů, to vydá přinejmenším na 3 roky, nebo i na dýl...Mno, uvidíme. Každopádně už teď vím, že to bude výzva, na kterou si určitě netroufnu úplně sama. Co si budeme povídat, bažanta, tetřívka, nebo křepelku, ulovit neumím a stejně tak bych to ani sama všechno nesnědla. Takže pro koho budu vařit? Pro rodiče, prarodiče, přítele, kamarády, spolužáky, zkrátka všechny v mém blízkém okolí, kdo rádi jedí...
Každé jídlo společně s receptem vyfotím a budu jej publikovat na idnes blogu. Tak hurá do toho! Pokud chcete všechno mít trochu lépe pod kontrolou, můžete mě následovat na facebooku: ZDE
Cíl:
Naučit se vařit starou, poctivou českou kuchyni, užít si zábavu při shánění ingrediencí a při vaření odvážných pokrmů a dobře se najíst!
Jedno z posledních vydání magazínu Týden: "...a my stále hledáme někoho, kdo obrodí českou kuchyni..." Řekněme, že toto může být s trochou nadsázky jeden z pokusů o obrodu české kuchyně, nebo alespoň inspirace pro ty, kteří mají chuť vařit česká jídla.
citát z filmu Julie and Julia: "Julia Child wasn´t always Julia Child"
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci
Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
Zubař si roky vymýšlel úkony a okradl pojišťovny o miliony. Dohodl si podmínku
Stomatolog z Mostecka posílal několik let zdravotním pojišťovnám účty za zákroky, které však nikdy...
V Indii po výbuchu chemičky zahynulo devět lidí, zraněných jsou desítky
Nejméně devět lidí zahynulo při výbuchu a požáru v chemické továrně v západní části Indie ve státě...
Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo
Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...
Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů
Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3358x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz