Projekt: Sandtnerová

Tento blog vznikl proto, abych zde mohla uskutečnit svůj poměrně rozsáhlý projekt. Kdo viděl film Julie a Julia, určitě už tuší. Jeho inspirací, jsem se rozhodla uvařit všechny recepty ze slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, která spolu s Magdalenou Rettigovou patří mezi zakladatelky české kuchyně.

Proč?

Ráda vařím a už dlouho se chystám na to podniknout něco velkého. Film o Julii Child, ve kterém hrála Meryl Streep a Amy Adams v úžasném kulinářském tandemu, mi byl dobrým startovním potenciálem.

Začala jsem se tedy zajímat o to, jestli by se někde u nás doma,  nebo u příbuzných nenašla stará kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, jak známo jedné z nejproslulejších českých kuchařek. To teda nenašla! Pražské antikvariáty jakbysmet. Všude jsem byla odkázána na internetová knihkupectví, takže jsem nakonec zabrouzdala na Aucro, kde jsem našla to co jsem hledala! Za 2.500 kč, bych už teď mohla mít staré vydání Magdaleny Dobromily Rettigové doma. Ale nemám.

Místo toho, jsem u nás doma objevila starší vydání kuchařky od paní Marie Janků-Sandtnerové. Chtěla jsem to jen tak zběžně prolistovat, ale nešlo to. Když jsem se ocitla v sekci "o masu", nebylo možné přeskočit jedinou stránku. Dušená oháňka? Smažené vemínko? Telecí srdce na slanině? To mě prostě dostalo. Ne, že by se mi teď hned chtělo smažit hovězí vemínko (dnes už je ale dávno za mnou), ale rozhodně například taková Skopová kýta na houbičkách? hmm...

Jak?

Na rozdíl od Julie, z již dříve jmenovaného filmu, nebudu mít na uvaření všech receptů roční lhůtu. Přeci jen, okolo patnácti set receptů, to vydá přinejmenším na 3 roky, nebo i na dýl...Mno, uvidíme. Každopádně už teď vím, že to bude výzva, na kterou si určitě netroufnu úplně sama. Co si budeme povídat, bažanta, tetřívka, nebo křepelku, ulovit neumím a stejně tak bych to ani sama všechno nesnědla. Takže pro koho budu vařit? Pro rodiče, prarodiče, přítele, kamarády, spolužáky, zkrátka všechny v mém blízkém okolí, kdo rádi jedí...

Každé jídlo společně s receptem vyfotím a budu jej publikovat na idnes blogu. Tak hurá do toho! Pokud chcete všechno mít trochu lépe pod kontrolou, můžete mě následovat na facebooku: ZDE

Cíl:

Naučit se vařit starou, poctivou českou kuchyni, užít si zábavu při shánění ingrediencí a při vaření odvážných pokrmů a dobře se najíst!

Jedno z posledních vydání magazínu Týden: "...a my stále hledáme někoho, kdo obrodí českou kuchyni..." Řekněme, že toto může být s trochou nadsázky jeden z pokusů o obrodu české kuchyně, nebo alespoň inspirace pro ty, kteří mají chuť vařit česká jídla.

citát z filmu Julie and Julia: "Julia Child wasn´t always Julia Child"

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | neděle 2.5.2010 17:00 | karma článku: 30,31 | přečteno: 13703x