Pomorančový koláč (169)

Jde na mě jaro. Takovéhle krásné koláče bych mohla dělat každý den! Mrkněte na něj a určitě se do něj taky budete chtít hned pustit. Je poměrně jednoduchý a díky dobré šlehačce vypadá přímo profesionálně.

Tak nedávno jsem hlásila, že jsem se zamilovla do slevomatu. Ne! Teď mám novou lásku. Je to indukční sporák a horkovzdušná trouba. Naše elektrická trouba se v mých očích v mžiku změnila v totálního loosera. Myslela jsem si, že mi to nevadí, mít elektrický sporák, ale stačilo málo a absolutně jsem se propadla do spárů moderní kuchyňské technologie. Uvařit hrnec vody s brokolicí místo za 15 minut za 5, to je prostě trošku rozdíl. Nebo upéci dort tak, že ho nemusím po čtvrthodinách otáčet, protože se dělá všude stejně rychle, to mě taky mile překvapilo. Zkrátka a dobře, vrátit se teď domů zpět k mému ušmudlanému sporáčičíčku bude trošku zklamání…

Pomorančový koláč (169):

Z bílků si ušleháme hodně tuhý sníh, pak do něho zašleháme tlučený cukr, metlu vyndáme a vařečkou zamícháme hodně lehce žloutky, rozpouštěné, prochladlé máslo, pomorančovou šťávu i kůru a krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme do MVMV dortové formy a upečeme v prostředně horké troubě do růžova. Upečený, prochladlý, vyklopený koláč potřeme rybízovou zavařeninou, ozdobíme slazenou šlehanou smetanou a očištěným, na dílky rozebraným pomorančem.

Koláč můžeme též ozdobiti sladkým sněhem.

Rozpočet: 5 bílků, 8 dkg cukru, 5 žloutků, 2 dkg másla, ze ¼ červeného pomoranče šťáva i kůra, 8 dkg krupičkové mouky, 2 dkg másla, 2 dkg mouky na formu, 1 pomoranč na ozdobu, 8 dkg rybízové zavařeniny, 1/4l šlehané smetany a 3 dkg cukru

Moje poznámky:

Mouku použijte polohrubou. Dortovou formu to chce dobře vymazat, přeci jen, málo těsta se snáze přilepí. Jinak ale musím koláč určitě doporučit, byl moc dobrý :)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 15.3.2011 13:10 | karma článku: 15,44 | přečteno: 2337x