Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak šil čtvrtek záplatu na středu (3,4)

Když jsem se rozhodla upéci čokoládový nákyp II., netušila jsem jak z něho budu rozčarovaná. Když mistrině píše čokoládu nastrouhat, tak tím myslí NASTROUHAT! - mlátila jsem se Sandtnerkou do hlavy nad splasklým nákypem. Nakonec mi ale ani noční můra v podobě čokoládového neštěstí nesebrala vítr z plachet. Středeční demotivace však musela býti něčím přelepena. Záplatou byla mi mramorová bábovka.

Když jsem ve středu měla malinkou hodinku času, hned jsem jí využila na to něco "rychlejšího" ukuchtit. Mrkla jsem do spížky a podle ingrediencí, které se tam zrovna nacházely jsem vybrala další skvělý recept ze Sandtnerky.

Do mušky vzala jsem si čokoládový nákyp II. Recept následující:

Čokoládový nákyp II.: (3)

V míse umícháme do pěny máslo, načež přidáme cukr, žloutky, vanilku, citr. kůru a třeme 20 minut. Pak přidáváme strouhanou čokoládu, strouhané neloupané mandle neb oříšky současně se sněhem z bílků. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané nákypové formy a zvolna nákyp pečeme asi 3/4 hodiny. Pak jej dáme na mísu a úplně studený ozdobíme šlehanou smetanou. Také můžeme nákyp ozdobiti sladkým sněhem s rumem a dáti jej ještě na několik minut zapéci.

Rozpočet pro 5 osob: malá forma: 7dkg másla, 7dkg cukru, vanilka, citr. kůra, 4 žloutky, 7dkg čokolády, 7dkg oříšků neb mandlí, ze 4 bílků tuhý sníh, 2dkg másla a 1dkg mouky na formu, 1/4 šlehané smetany a 3dkg cukru na ozdobu, nebo ze 4 bílků sníh a 28dkg cukru, 1 lžíce rumu.

 

Moje poznámky:

Když máte jen malinkou hodinu času, nesnažte se všechno urychlit nasekáním čokolády místo strouhání! Jako JÁ!!! Jak jsem si tak hezky pospíchala, svojí nezkušenou hloupostí jsem usoudila, že přeci nemůže vadit, když se čokoláda prostě jenom naseká na menší kousky. Asi to bylo pro výsledek čokoládového nákypu fatální. Nejen že se mi vůbec nezvedl ale také trvalo ukrutně dlouho, než byl hotový i uprostřed. Nedočkavá a spěchající jsem postupně přidávala teplotu v troubě až to začalo tak všelijak smrďo-vonět. Když se to tam trápilo už přes hodinu a já v tu chvíli už vůbec nestíhala svůj sraz, prostě jsem to vyndala a nechala vychladnout na lince. Bylo mi už fuk jestli je to hotový nebo ne.

Když jsem se domů k večeru vrátila, tu hrůzu jsem nakrojila a zjistila, že to docela dobře chutná s bílým jogurtem. Tak jsem to alespoň vyblejskla a mamince napsala vzkaz ať se toho neleká, ale že je to poživatelný :) Nakonec toho maminka zblajzla dobrou půlku.

Ve čtvrtek jsem ale měla velký den! Na vesnici u babičky jsem dala sbohem své frustraci. Babička je totiž velmi znalá správného pečení a nejen to, prostě skvěle vaří a vždycky má všechny ingredience! To ona mi vždycky ve chvíli kdy už mi padaj ruce únavou řekne něco ve stylu: "válej to těsto pořádně" nebo "máš na lince bordel, takhle nemůžeš nic upíct". Prostě bezva. Za to se mi ale u ní vždycky všechno povede. Proto jsme spolu udělali mramorovou bábovku.

 

Mramorová bábovka:(4)

Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citr. kůru a vše třeme 20-25 minut. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosijeme kypřící prášek. z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem. Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly, první díl nalijeme do máslem vymazané, str. houskou vysypané formy, do druhého díl zamícháme strouhanou čokoládu nebo kakao, přidáme k prvému a do třetího dílu přikapeme citr. šťávu a strouh. hořkou mandli a přidáme k ostatním. Takto připravenou bábovku dáme do trouby a pečeme zvolna 1 hodinu. Upečenou, prochladlou vyklopíme a pocukrujeme.

Rozpočet: 12 a 1/2 dkg másla, 24 dkg cukru, citr. kůra, 1/4l smetany, 5 žloutků, 42 dkg krupičkové mouky, z 5 bílků sníh, 1 balíček kypřícího prášku, 6dkg čokolády neb 1 a 1/2 dkg kakaa, 1 lžíce citr. šťávy, 1 hořká mandle, 2dkg másla, 2dkg strouhané housky

Moje poznámky:

Nevěděla jsem co je to krupičková mouka. Vlastně do teď to moc nevím. Jen jsme si s babí v pojednání o mouce přečetly, že jeto druh pšeničné mouky, které se také říká uherská a používá se třeba na kynutá těsta. My jsme daly polohrubou. Perfekt!

Nejvíc mě bavilo lití do formy (a vylizování mísy). Tři vrstvy, pěkný barvičky, no prostě lábuž.

Co vás čeká? Zápis z víkendové STÉ (100.) výpravy a dokonalý, dokonalý marcipánový dort od H. Matouškové plus další recept ze Sandtnerky tentokrát vařený pro 25 lidí.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 10.5.2010 10:55 | karma článku: 14,09 | přečteno: 2503x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15845x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky