Jak šil čtvrtek záplatu na středu (3,4)

Když jsem se rozhodla upéci čokoládový nákyp II., netušila jsem jak z něho budu rozčarovaná. Když mistrině píše čokoládu nastrouhat, tak tím myslí NASTROUHAT! - mlátila jsem se Sandtnerkou do hlavy nad splasklým nákypem. Nakonec mi ale ani noční můra v podobě čokoládového neštěstí nesebrala vítr z plachet. Středeční demotivace však musela býti něčím přelepena. Záplatou byla mi mramorová bábovka.

Když jsem ve středu měla malinkou hodinku času, hned jsem jí využila na to něco "rychlejšího" ukuchtit. Mrkla jsem do spížky a podle ingrediencí, které se tam zrovna nacházely jsem vybrala další skvělý recept ze Sandtnerky.

Do mušky vzala jsem si čokoládový nákyp II. Recept následující:

Čokoládový nákyp II.: (3)

V míse umícháme do pěny máslo, načež přidáme cukr, žloutky, vanilku, citr. kůru a třeme 20 minut. Pak přidáváme strouhanou čokoládu, strouhané neloupané mandle neb oříšky současně se sněhem z bílků. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané nákypové formy a zvolna nákyp pečeme asi 3/4 hodiny. Pak jej dáme na mísu a úplně studený ozdobíme šlehanou smetanou. Také můžeme nákyp ozdobiti sladkým sněhem s rumem a dáti jej ještě na několik minut zapéci.

Rozpočet pro 5 osob: malá forma: 7dkg másla, 7dkg cukru, vanilka, citr. kůra, 4 žloutky, 7dkg čokolády, 7dkg oříšků neb mandlí, ze 4 bílků tuhý sníh, 2dkg másla a 1dkg mouky na formu, 1/4 šlehané smetany a 3dkg cukru na ozdobu, nebo ze 4 bílků sníh a 28dkg cukru, 1 lžíce rumu.

 

Moje poznámky:

Když máte jen malinkou hodinu času, nesnažte se všechno urychlit nasekáním čokolády místo strouhání! Jako JÁ!!! Jak jsem si tak hezky pospíchala, svojí nezkušenou hloupostí jsem usoudila, že přeci nemůže vadit, když se čokoláda prostě jenom naseká na menší kousky. Asi to bylo pro výsledek čokoládového nákypu fatální. Nejen že se mi vůbec nezvedl ale také trvalo ukrutně dlouho, než byl hotový i uprostřed. Nedočkavá a spěchající jsem postupně přidávala teplotu v troubě až to začalo tak všelijak smrďo-vonět. Když se to tam trápilo už přes hodinu a já v tu chvíli už vůbec nestíhala svůj sraz, prostě jsem to vyndala a nechala vychladnout na lince. Bylo mi už fuk jestli je to hotový nebo ne.

Když jsem se domů k večeru vrátila, tu hrůzu jsem nakrojila a zjistila, že to docela dobře chutná s bílým jogurtem. Tak jsem to alespoň vyblejskla a mamince napsala vzkaz ať se toho neleká, ale že je to poživatelný :) Nakonec toho maminka zblajzla dobrou půlku.

Ve čtvrtek jsem ale měla velký den! Na vesnici u babičky jsem dala sbohem své frustraci. Babička je totiž velmi znalá správného pečení a nejen to, prostě skvěle vaří a vždycky má všechny ingredience! To ona mi vždycky ve chvíli kdy už mi padaj ruce únavou řekne něco ve stylu: "válej to těsto pořádně" nebo "máš na lince bordel, takhle nemůžeš nic upíct". Prostě bezva. Za to se mi ale u ní vždycky všechno povede. Proto jsme spolu udělali mramorovou bábovku.

 

Mramorová bábovka:(4)

Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citr. kůru a vše třeme 20-25 minut. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosijeme kypřící prášek. z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem. Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly, první díl nalijeme do máslem vymazané, str. houskou vysypané formy, do druhého díl zamícháme strouhanou čokoládu nebo kakao, přidáme k prvému a do třetího dílu přikapeme citr. šťávu a strouh. hořkou mandli a přidáme k ostatním. Takto připravenou bábovku dáme do trouby a pečeme zvolna 1 hodinu. Upečenou, prochladlou vyklopíme a pocukrujeme.

Rozpočet: 12 a 1/2 dkg másla, 24 dkg cukru, citr. kůra, 1/4l smetany, 5 žloutků, 42 dkg krupičkové mouky, z 5 bílků sníh, 1 balíček kypřícího prášku, 6dkg čokolády neb 1 a 1/2 dkg kakaa, 1 lžíce citr. šťávy, 1 hořká mandle, 2dkg másla, 2dkg strouhané housky

Moje poznámky:

Nevěděla jsem co je to krupičková mouka. Vlastně do teď to moc nevím. Jen jsme si s babí v pojednání o mouce přečetly, že jeto druh pšeničné mouky, které se také říká uherská a používá se třeba na kynutá těsta. My jsme daly polohrubou. Perfekt!

Nejvíc mě bavilo lití do formy (a vylizování mísy). Tři vrstvy, pěkný barvičky, no prostě lábuž.

Co vás čeká? Zápis z víkendové STÉ (100.) výpravy a dokonalý, dokonalý marcipánový dort od H. Matouškové plus další recept ze Sandtnerky tentokrát vařený pro 25 lidí.

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 10.5.2010 10:55 | karma článku: 14,09 | přečteno: 2503x