Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať žije hovězí! (70-72)

Poctivá, ale opravdu poctivá Hovězí polévka, roštěnky a nakonec úžasná piškotová bábovka. Všechno v rámci projektu "Sandtnerová". Kdo si chcete počíst o tom, jak probíhá vaření receptů ze slavné české kuchařky, čtěte dál...

Prázdniny, prázdniny, prázdniny. Zdá se, jako bych během těchto dvou letních měsíců ve vaření polevila. hm? Mno, je tomu tak. Už aby bylo září. Pravidelný denní režim na mě!

Na druhou stranu, když vařím někde mimo Prahu, je to vždycky pro nějaké zajímavé lidi a je u toho i více zábavy. Vařit pro kamarády se také občas může ukázat jako docela dobrý kulinářský test. Každý má jiné chutě a trefit se do žaludku všem najednou je občas kurňa Quest.

Na hovězí polévku jsem se obzvlášť těšila, protože jí dost miluju. Dokonce jsem jí tak strašně rychle chtěla sníst, že jsem jí vyfotila asi tak na tři snímky, neřešila žádnou ostrost, světlo ani kompozici, a prostě se do ní pustila.. No to je vám lábuž! Hovězí roštěnky jsou takové..mno, jedny z mnoha. A bábovka? Tak ta je luxusní!!!

Na začátek to nejlepší. Na statku na Vysočině, jsem se kamarádům jala dělat bábovku. Žádná elektřina, žádné indukční sporáky. Poctivá kamna, metla a vlastní síly. Pokyn "přidáme sníh" již nepředstavuje vytažení šlehače, zapojení do zásuvky a 2 minuty držení šlehače v misce, ale vytažení metly ze starožitné almary a 15 minut úmorného ručního šlehání. Uf uf. Nebýt Petra, nevím nevím, jak by to dopadlo (přeci jen, kluci mají na tohle takový nějaký grif :)

Stejně tak forma na bábovku..Žádná perfektní forma z domova o které přesně víte kolik mililitrů těsta se do ní vejde. Ale správná, stará, těžká, železná forma, co se z ní loupe modrá barva a z toho věčného visení na stěně má na sobě 2 cm prachu.

Jak tedy udělat třenou práškovou bábovku a připadat si fakt stylově, skoro jako Sandtnerka?

Vezměte si starou těžkou formu na velkou bábovku, starou kulatou mísu na šlehání, kamna, která aby jste v troubě docílili teploty alespoň 150°C musíte v nich půl dne nepřetržitě topit plus hodně odvahy a je to!

Třená prášková bábovka menší (70):

Máslo dobře utřeme s cukrem a žloutky, přidáme citr. kůru, strouhané hořké mandle, po lžících vlažného mléka a polovinu mouky. Pak přidáme do těsta lehce z bílků tuhý sníh a druhou polovinu mouky smícháme s 1 kypřícím práškem. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme je v mírné troubě asi 3/4 hodiny. Upečenou prochladlou bábovku pocukrujeme.

Rozpočet I.: 6 dkg másla, 12 dkg cukru, 4 žloutky, citr.kůra, 2 hořké mandle, 6 lžic vlažného mléka, 4 bílky, 1 kypřící prášek, 25 dkg krupičkové mouky, 2 dkg másla, 2 dkg strouhané housky

Rozpočet II.: 12 dkg másla, 12 dkg cukru, 4 žloutky, citr. kůra, 6 dkg sladkých loupaných mandlí, 2 hořké mandle, 6 vlahé smetany, 4 bílky, 25 dkg krupičkové mouky, 1 prášek do pečiva, 2 dkg másla, 3 dkg housky

Rozpočet III.: 12 dkg másla, 15 dkg cukru, 6 žloutků, citronová kůra, 2 hořké mandle, 1/4l smetany, 6 bílků, 35 dkg krupičkové mouky, 1 prášek do pečiva, 2 dkg másla, 3 dkg housky

Moje poznámky:

Krupičková mouka! ááh. Už mi to leze na nervy. Stále nevím, zda-li je to prostě mouka hrubá, nebo je to krupice, nebo co?! Grr. Asi zavolám do kulinářského institutu aby mi to řekli :D Každopádně doposud jsem na to uplně kašlala a dělala si to z jaké mouky se mi zrovna hodilo. A tak tomu ani teď nebylo jinak. Mouku měli jsme tam jen hladkou a polohrubou. Hladké asi 10dkg a polohrubé kolem 20dkg. A jelikož statek je umístěn na největší samotě světa a do krámu se mi teda fakt nechtělo, prostě jsem je smíchala a bylo! chichi...

Zatím se přikláním k teorii o tom, že krupičková mouka jest polohrubá..ale lidi, kdo si má bejt kurňa jistej?

Použila jsem rozpočet III., protože mi připadal jako na největší bábovku. A to jsem přesně potřebovala. O hořkých mandlích, to už tu jednou bylo..takže kdo si nevzpomíná, nebo nečetl, zde.

Pýcha se bohužel dostavila. A to, když mi z téhle prastaré formy, vysypané POUZE hladkou moukou (žádná strouhanka, ani piškot) vypadla bábovka jako řemen. Byla jemná a nadýchaná a zmizela tak rychle, že jsem jí ráno nestihla už vyfotit na sluníčku. jupí

food styling: Petr Marek (díky Peťo)

Hovězí polévka (71):

Hovězí řídké kosti se rychle operou, vloží do studené, osolené a odměřené vody a nechají se ohřáti. Pak se k nim vloží oprané a lehce naklepané maso a polévka se vaří asi jednu hodiny mírným varem jen s jedné strany a ne po celé nádobě. Tímto varem vystupují vločky šumu (které se nesmějí sbírati) na povrch. Šum - pěna na polévce  sráží se pak v kousky, které pomalu padají ke dnu, čímž se polévka čistí. Po hodinovém varu přidá se k polévce na kolečka nakrájená zelenina. Poměr zeleniny jest asi tento: více celeru, méně kapusty, méně petržele, ještě méně mrkve a póru. Též se dává k polévce vařiti hrstka zeleného hrášku. pro lepší barvu rozdělí se celer, mrkev a petržel na polovinu, která se usmaží na loji s nakrájenou cibulí a nakrájenými játry; nesmí se připáliti, neboť by dostala nahořklou chuť. Polévka se vaří se zeleninou 1 a 1/2 hod. Pak se procedí a buď se do ní dává zavářka, nebo se k ní dává vložka. Chuť polévky se zlepší čerstvímy dušenými hříbky, rajským jablíčkem a sekanou pažitkou.

Rozpočet pro 5 osob: 1a 3/4l vody, 1 a 3/4 dkg soli, 75 dkg masa, 5 dkg kostí, 8 dkg zeleniny, 2 dkg cibule, 5 dkg čerstvých hříbků, 1 dkg loje, 2 dkg jater, 5 dkg zeleného hrášku, pažitka, 1 rajské jablíčko

Moje poznámky:

Rajské jablíčko? Super věc. Houby? Taky! Polévku jsem necedila, mám ráda, když to v ní všechno zůstane. Závařka? Jo, normálně dávám, ale do téhle jsem to už nestihla. Bylo tak pozdě večer a já měla takový hlad!!! Žaludek skučel až na půdu. Co použít za maso/kosti? Žebra. Polévka vynikající, mňamózní!

Hovězí dušené roštěnky (72):

Z nízkého boku si nakrájíme roštěnky, kůžičku po straně dvakráte nařízneme, otřeme je utěrkou, osolíme opepříme, obalíme v mouce a v čistém loji opečeme na pánvi po obou stranách. ve větším kastrole na másle si usmažíme na drobno nakrájenou cibulku, zalijeme ji vařící vodou nebo polévkou z kostí, přidáme opečené roštěnky, přikryjeme je pokličkou a udusíme do měkka. pak urovnáme roštěnky na mísu a polijeme je procezenou šťávou. Také můžeme připraviti šťávu s kyselou smetanou a s udušenými houbami.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg nízkého boku roštěnce, sůl, 5 zrnek pepře, 4 dkg mouky, 4 dkg oleje, 3 dkg másla, 4 dkg cibule, (1/8l kyselé smetany, 5 dkg čerstvých hříbků, 2 dkg másla na dušení).

Moje poznámky:

Takové nic nezkazí, nezaujme. Omáčička dobrá, je potřeba podlévat! Dělá se asi 1-1,5 hodiny. Záleží na masíčku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 30.8.2010 11:00 | karma článku: 15,70 | přečteno: 2329x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15846x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky