Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právo není spravedlnost ! Aneb jak v Čechách vládne bezpráví.

       „ Právo není spravedlnost, o pravdu tu přeci nejde ! “ řekla mi kdysi jedna advokátka na chodbě soudní budovy a já jsem si uvědomila, že v tom je právě problém naší justice, naší společnosti.    Soudní spory jsou pouhé bitky advokátů, kteří se do krve bijí za své klienty, protože je za tuto práci platí. Nelze to mít advokátům za zlé, neboť pokud by si měli své klienty vybírat dle morálního kreditu, patrně by se neuživili.    Obecně v našem soudnictví platí „ čím více peněz dáte do hry, tím větší šanci máte na výhru”.     

    Jestliže například vedete pracovně právní spor se svým bývalým zaměstnavatelem, který vyčíslil výši manka po čtyřech měsících od provedení inventury a požaduje, abyste se na něm finančně podíleli např. ve výši 10.000,-Kč i přesto, že bylo manko vyčísleno v době, kdy jste již tři měsíce nebyl zaměstnancem této firmy, selský rozum by řekl, takový spor nelze prohrát, neboť na mé straně stojí zákon, avšak……   Podáte odpor proti platebnímu rozkazu a žádáte nařízení soudního líčení, kam přinesete všechny dokumenty svědčící ve váš prospěch a říkáte si hrdě „ teď jim ukážu, kde je pravda “.

   Dle zákona je váš zaměstnavatel povinen prokázat(v případě kolektivní hmotné odpovědnosti), že manko vzniklo, nikoli míru zavinění jednotlivých zaměstnanců – to už je na vás vyvinit se zčásti či zcela.

   Soudce však není schopen posoudit, zda byla inventura a její následné vyčíslení provedeno správně a proto je nutné toto předat k posouzení soudnímu znalci, kterého musíte zaplatit – předem. „ Posudek soudního znalce bude stát cca 30.000,-Kč, takže se o tyto náklady účastníci sporu podělí rovným dílem a teprve potom budete moci předložit další materiály “ prohlásí soudce.

   V němém úžasu zjistíte, že abyste mohli dokázat, že částka 10.000,-Kč je od vás vaším zaměstnavatelem požadována neoprávněně, musíte nejprve zaplatit 15.000,-Kč za posudek a pak se teprve začne soud zabývat vašimi důkazy.

  Nemáte-li peníze na posudek, nemáte nárok na spravedlnost !  

   Chce se vám křičet, řvát, nadávat (na to však pozor, mohli byste ještě vyfasovat nějakou tu korunu navíc za pohrdání soudem, to se raději vyplakejte, nikoho tím nedojmete, ale je to zadarmo), zvýšil se vám tep a nevíte, jak se rozhodnout.

   Většina obyčejných lidí uvažuje stejně „ deset je méně než patnáct a výsledek by byl stejně nejistý – jsme přece v Česku.

„Sláva vítězům, čest poraženým !” a „další pán na holení !”. 

   Když jsem před lety poprvé oblékla soudcovský talár, jako tak zvaný soudce z lidu, přísedící, členka senátu pro pracovně právní vztahy u okresního soudu, dmula se mi hruď pýchou, že to budu právě já, čestný člověk, kdo se bude podílet na průchodu spravedlnosti.

   O své iluze jsem však přišla hned u prvního líčení, kdy jsem soudce upozornila na rozpory ve výpovědi jednoho z účastníků sporu a jimiž se však soudce odmítl zabývat.

   Byla jsem poučena, že úkolem soudce je posuzovat případ pouze ve vztahu k platným zákonům, nikoli z hlediska lidského rozumu, či pocitů, dojmů.

   Je třeba uzavřít případ co nejdříve, zbytečně ho neprotahovat, protože na stole leží dalších několik spisů, které je potřeba co nejrychleji vyřešit.

      Pochopila jsem, co se od soudců z lidu, přísedících, očekává – nemyslet, nemluvit, nemít žádné pocity a pochopit, že právo není spravedlnost.    Pak podepíšete rozsudek, protože nic jiného dělat nemůžete a ze soudní síně odcházíte naplněni hnusem.

   Své lustrační osvědčení, kde mojí bezúhonnost a poctivost, potvrdil sám bezúhonný a poctivý pan Stanislav Gross, jsem strčila do šuplíku a žádného dalšího soudního líčení jsem se jako přísedící již nezúčastnila.

    Přesto však má senát obrovský význam, protože tam, kde jsou přísedící si nemůže soudce vymyslet soudní líčení, které neproběhlo.    Dle mého názoru, jsou SOUDY zahlceny obrovským množstvím spisů, nikoli proto, že bychom měli málo soudců, ale proto, že je v naší zemi bezpráví a samotné soudy nás svými rozhodnutími k nečestnosti a nepoctivosti přímo nabádají „ Proč bys nekradl, nepodváděl, netuneloval ? Podívej kolika lidem před Tebou už to vyšlo ! Jen do toho, za pokus to stojí !”    Stále se diskutuje o reformách školství, ale ono je úplně jedno, jakým způsobem budou naše děti maturovat, na kolik škol si budou moci podat přihlášku, důležité je, aby z nich vyrostly čestní a slušní lidé, což nám, rodičům, naši politikové vůbec neusnadňují, protože dnes a denně vtloukáme našim dětem do hlavy prostřednictvím médií, že kdo lže, krade a podvádí, má šanci dotáhnout to až na politika či soudce.

   Apeluji proto na naše politiky : Přestaňte ukazovat prstem jeden na druhého, kritizovat, odsuzovat či vyznamenávat činy druhých a začněte s reformami každý sám u sebe. Chovejte se tak, aby vaše činy byly hodny úcty nás obyčejných lidí, aby byly hodny úcty vás samých.

   Buďte příkladem pro naše děti, pomozte nám z nich vychovat slušné lidi a za pár let se již soudci nebudou muset prokousávat hromadou spisů a učitelé se nebudou muset našich dětí bát a budou moci vykonávat svojí práci s láskou.

    Dokud však právě soudy, justice nebudou pro občany České republiky zárukou spravedlnosti, nelze očekávat jakoukoli změnu.                                                                                    

                                                                                               Jitka Gotterová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Gotterová | úterý 1.4.2008 20:28 | karma článku: 21,11 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 585x | Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jurečkův resort s vánočním večírkem pochybil. Čeká ho přestupkové řízení

15. května 2024  18:22

Státní úřad inspekce práce ukončil kontrolu ohledně vánočního večírku na ministerstvu práce a...

Nizozemská krajní pravice prorazila do vlády. Wilders oznámil koaliční dohodu

15. května 2024  18:18

Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy