Nejlépe střežené tajemství Chilských aerolinek

Vyznat se v cenách služeb leteckých dopravců je věda. Tarify, výjimky, slevy, bookovací třídy, letové třídy, míle, trasy, přestupy, poplatky, příplatky. Hrůza. Je však jedna aerolinka, která jde o úroveň dál. Chilský LATAM.

Při bookování letenek není neobvyklé, že se cena mění v čase. Jiná bude dlouho před odletem (třeba půl roku), jiná měsíc dva před odletem, a jiná, když do vaší vysněné dovolené zbývá týden nebo i méně. Může se měnit i několik hodin před nástupem do letadla. Může být jiná v úterý, jiná v pátek a jiná v neděli. Může se vám stát, že vás aerolinky sledují (např. pomocí tzv. cookies v prohlížeči) a pak vám aktivně zasílají reklamy na trasy, které často hledáte, nebo vám záměrně ukáží jinou (vyšší, ale třeba i nižší) cenu, než když se na stránky díváte poprvé a dané spojení vyhledáváte jako nový zákazník.

Často se stává, že některé aerolinky nabízí různé ceny, pokud si letenku koupíte na jiné jazykové verzi stránek. Znám lidi, kteří se prokousávali japonskýma verzema stránek, aby ušetřili pár stokorun. Občas může být výhodnější cena v jedné měně (např. 100 USD) než v jiné (100 EUR), takže když vyberete americkou verzi stránky oproti třeba německé, ušetříte.

Aerolinky LATAM vznikly sloučením chilských LAN a Brazilských TAM

Nikdy jsem ale neviděl tak propastný rozdíl, jako u Chilských aerolinek LATAM. Jižní Amerika je pověstná drahými letenkami. Neexistují tam sítě nízkonákladových dopravců jako v Americe, Evropě nebo Asii. Až na jednu výjimku: Chile. A právě na svém domovském hřišti LATAM musí svádět s konkurencí cenovou válku, na kterou není zvyklý jinde po Jižní Americe. Jen ten způsob, kterým ji svádí, je poněkud... nešťastný.

Donedávna se v rezervačních systémech, a mám za to, že i přímo na stránce rezervací LATAMu, u nejlevnějších tarifů objevovala poznámka, že tarif je určen pouze pro občany Chile. Dost sviňárna, co si budeme povídat. Nedávno, nevím proč - asi si někdo hodně důrazně stěžoval - se situace dost výrazně změnila. Nikde už se o podmínce stát se Chilanem nemluví, nižší tarif si můžete koupit i v případě, že máte pas třeba České Republiky, kreditku vydanou českou bankou, telefonní číslo s předvolbou +420 a email s koncovkou .cz. 

Jediné, co proto musíte udělat, je přepnout se na Chilskou verzi stránky:

Ano, musíte si poradit se španělštinou, ale získáte několik málo výhod. Teda hlavně jednu, a tou je cena. Například za letenku ze Santiaga do Punta Arenas v Patagonii, řekl bych možná nejčastějšího cíle cestovatelů v Chile, zaplatíte na Argentinské nebo Peruánské verzi 107 dolarů, tj. 2430 Kč. Pokud nechcete stránky ve španělštině, můžete sáhnout po verzi "Rest of Europe", zaplatíte pak 87 euro, tj. 2233 Kč. Když ale sáhnete po domácí, tj. chilské verzi, bude váš konečný účet (bez doplatků za zavazadla, výběr místa a podobné srandy, které ale platit nemusíte) 30582 chilských pesos. V českých korunách krásných 1034 Kč. 

Výhodnější ceny na stránkách leteckých dopravců (ale i jiných firem) po výběru jiné země nebo jazykové verze se stávají naprosto běžně, ale je to obvykle dáno fixním kurzem, který je nějak nastavený třeba i několik let, ale při jeho změně se prostě vyplatí platit tu v eurech, tu v jenech či australských dolarech. Rozdíl je ale minimální. LATAM je ale jiná liga. Stejnou zvrhlost vám nabídne i vyhledávač letenek Googlu: Místní cena (platná v době psaní článku pro 1.6.2019) "podle Chilských předpisů": 1035 Kč, podle "Italských předpisů" 2209 Kč.

Chtělo by se říci: Hustý! Více než poloviční sleva, a tak nějak jaksi za nic. Skoro jako by Škodovka prodávala oktávku "podle německých předpisů" za půl míče. A vedle tu stejnou, podle českých přepisů, za dvě stě třicet tisíc. Kterou si koupíte?

Více než jednou tolik platit za stejnou službu se může zdát hodně. Ale povedlo se mi v rezervačním systému najít ještě větší extrém. Pokud se ze Santiaga vydáte opačným směrem, do pouště Atacama, může pro vás být zajímavé letiště Calama, hodinu jízdy od turistického centra San Pedro de Atacama. Na stejný den, tj. 1. června 2019, tam v den psaní článku vyšla letenka přes Argentiské nebo Peruánské stránky LATAMu na 115 dolarů (2612 Kč). Přes stránky "Rest of Europe" na 95 euro (2439 Kč). No a jistě nikoho nepřekvapí, že cena přes chilskou mutaci je nižší. Ale o kolik? O dost! Letenka stojí neuvěřitelných 14 582 pesos. Lidových 494 Kč. Pětkrát méně.

Rezervační systémy leteckých společností občas nedávají smysl, ale to, co nějakým způsobem funguje v Chile, je spíše nesmysl. Navíc tenhle nesmysl nesmyslně nefunguje vždy a všude. Nefunguje na mezinárodní linky - ale i tam mohou být výjimky a mohu se mýlit. Nefunguje (minimálně tedy v den psaní článku a na daný termín) na lince ze Santiaga na Velikonoční ostrov, tam mi dokonce rezervační systém vyhodil v pesos vyšší částku, než v eurech či dolarech.

Nemám pro to žádné relevantní zdroje, ale přijde mi to jako snaha zvýhodnit vlastní občany za plus mínus nákladové ceny, a vydělávat na turistech. Je to ale stejná podpásovka, jako když má restaurace v centru Prahy jídelák v češtině (Pivo 35 Kč, Gulášová polévka 40 Kč) a v angličině pro turisty (Beer 79 CZK, Goulash Soup 99 CZK). U nás by zřejmě zakročila různá sdružení na ochranu spotřebitelů, chilská "ČOIka" má ale zřejmě svázané ruce. Považoval jsem (teď už si nejsem jistý) Chile za jednu z nejvyspělejších zemí v Jižní Americe. Podobné podrazy ale nevede ani Kolumbie, Čína nebo Uzbekistán. Co s tím? Asi nic. Jen si na podobné praktiky dávejme pozor.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Gill | čtvrtek 28.3.2019 8:31 | karma článku: 16,20 | přečteno: 971x