Karty jsou rozdány, kostky vrženy, je třeba se pustit do práce

Volby máme za sebou a nastává těžký úkol: Jak z dílků puzzle o devíti různě velkých dílcích sestavit obdélníkový obrázek, který bude dávat smysl nejenom milovníkům abstraktního umění. Zkusím to vzít právě po těch dílcích:

A zkusím to nezaujatě, i když to asi bude těžké:

ANO: Ano, bez něj to nepůjde. Babiš i ostatní budou muset trochu otupit hrany, pokud má nějaká smysluplná vláda vzniknout. Pro ANO je ANO bez Babiše jasné "NE", pro ostatní je "NE" ANO s Babišem. Jak tohle dopadne...

ODS: Jediná strana, která má naději utvořit s ANO vládu s prťavou, ale většinou. Programy nemusí být celkově tak odlišné, ale hlavní programový rozdíl, EET, bude jenom těžko překousnutelný.

Piráti: Příliš velký počet požadavků a prorostlost ANO s Agrofertem nedává velkou šanci, obě strany by musely hodně ustoupit a ani jedna nebude chtít. Přitom programový průnik by tady mohl být největší, nicméně byla by třeba ještě jedna menší strana - třeba Starostové. A trochu potlačit ego.

SPD: Tady to vypadá, že SPD do vlády chce za každou cenu a možná ani Babiš jednou nohou v kriminále by nemusel být problém. Pořád je to ale rovná stovka a najít pro tohle schéma podporu, případně třetího do party, nebude vůbec snadné. Spíš nemožné.

KSČM: S komunisty snad do vlády nikdo nepůjde, samotní mají s ANO málo, takže jejich role zřejmě zůstane opoziční, i kdyby je ANO nakrásně za nevěstu chtělo.

ČSSD: Nedělám si iluze, že by ČSSD nenašla programový průnik s ANO teď, když ho našla před čtyřmi lety, nicméně ČSSD spolu s ANO má pořád málo a jejich vyostřená kampaň jednoho proti druhému taky nevypadá. Kdyby přece, pak je třeba hledat pro tohle piáno třetí nohu.

KDU-ČSL: Tradiční doplněk různých vlád, a je možné, že se k této roli uchýlí i tentokrát. Klidná síla, kterou ale část voličů opustila, a řekl bych, že různými směry. Křesťanské hodnoty ateisty moc netáhnou.

TOP 09: Upřímně jsem jí nefandil, když se blížila k pětiprocentní hranici. A to jsem volil Schwarzenberga. Kalousek měl odstoupit a nechat místo mladším a méně kontroverzním: potřebujeme alternativu k ODS a oligarchistické ANO na pravici, ale pro hodně lidí není TOPka řešení, protože Kalousek. Kalousek a Babiš v jedné vládě asi nedává moc smysl, ale...

STAN: Uvidíme. Z podstaty věci by mohli být Starostové konstruktivní, protože vzešli z komunální politiky a tam je potřeba spolupracovat. To se v nejvyšších patrech moc nenosí, tak uvidíme, jestli by se našla vůle přijmout úlohu třetího vzadu.

 

Všechno teď může vyřešit jediná věc: někdo se musí lehce zpronevěřit svým před a těsně povolebním slibům, spolknout svou hrdost, naštvat své voličstvo (ti to stejně rychle zapomenou), změnit rétoriku, a s ANO do vládního projektu jít. Alespoň podpořit menšinovou vládu.

Karty jsou rozdány, a voliči nadělili esa hnutí ANO. Je třeba tuto skutečnost akceptovat a slevit ze svých nároků - takový je úděl menšího koaličního partnera. Kdybych si měl vsadit, kterou - nebo které - z nevěst nakonec dokáže ANO opít a odtáhnout před oltář, asi bych šel raději do Sportky. Tam je šance větší.

Autor: Aleš Gill | pondělí 23.10.2017 15:47 | karma článku: 17,14 | přečteno: 603x