Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A stejně si myslím, že zbraně do rukou (Američanům) nepatří

USA si v pátek zažily další tragédii, když šílený střelec zabil ve škole v Newtownu 28 žáků a učitelů. Jako po každém takovém incidentu se znovu vynořují debaty o zpřísnění držení zbraní. Debaty, které přijdou na přetřes vždy po řádění takového šílence. Proč tedy zbraně přísněji neregulovat? Být Američanem, jsem pro.

Jednak prostě proto, že nejsem kovboj a zbraně nemám rád. Kromě toho bych měl i pár, doufám, relevantnějších důvodů.

„Dobře organizovaná domobrana je nezbytná v zájmu bezpečnosti svobodného státu; právo lidu držet a nosit zbraně nesmí být omezováno.“ – tak praví druhý dodatek k Ústavě USA. Domobrana je zde zamýšlena jako těleso zajišťující bezpečnost státu, jako jakási náhražka armády. Dodatek byl přijat ještě v dobách, kdy byla Amerika relativně slabá, ale v současnosti, kdy je americká armáda největší na světě a je rozmístěna všude po světě, nemá instituce domobrany valný význam. Ze znění dodatku mi přijde, že hlavní důvod držení zbraní spočívá v zajištění právě této domobrany a nemá tedy v dnešní době toto historické opodstatnění.

A že se jedná o americkou tradici? Myslím si, že tradice se udržuje nejen kvůli ní samotné, ale i proto, že stále funguje, což zde není vůbec jasné. Silácky-kulturními argumenty rednecka a kovboje mě nepřesvědčí, ne v případě zbraní. Co se týče prodeje automatických a poloautomatických zbraní, tak o tom snad nemůže být ani řeč. Resp. řeč být samozřejmě může, ale nevidím jediný důvod, proč by pravidla pro jejich držení neměla být co nejpřísnější.

Co vnímám z médií, slyším o podobném útoku často v souvislosti se školním prostředím. Útočník si tedy vybírá místo, kde by se ani za stávající úpravy nemohl nikdo bránit, pokud bychom snad nechtěli dát zbraně do rukou dětem. A učitelé? No nerad bych pouštěl své dítě do školy, kde by vyučující chodili se zbraní. Zbraně prostě do školy, stejně jako třeba do kina, nepatří. Abychom omezili možnost útoku ve školách, je tedy nutno snížit možnost, že se vůbec takový maniak ke zbrani dostane.

Argument držení zbraně pro svou vlastní sebeobranu mi rovněž nepřijde neprůstřelný. Představme si, že se zloděj vkrádá do vašeho domu. Nikdy jsem nešel nikoho vykrádat, ale osobně bych měl pocit, že pokud ozbrojený zloděj v domě uvidí někoho neozbrojeného, může mu zbraní vyhrožovat, zažene s ní člověka do kouta a zatím on či jeho případný parťák krade. Pokud však uvidí obyvatele domu sahat po zbrani, nebude se zloděj rozpakovat střílet. A vzhledem k tomu, že ozbrojený zloděj má větší kontrolu nad situací a dá se předpokládat, že je v ovládání zbraní zběhlý, skončí situace tak, že kromě loupeže si půjde sednout i za vraždu.

A co se obrany majetku týče, můžu být pro někoho divná nátura, ale pokud mi člověk krade švestky ze stromu, nářadí z boudy nebo klidně i auto z garáže, tak ho nezastřelím, i kdybych měl doma zbraní, že bych s nimi mohl tapetovat. Zbraň může být ve výjimečném případě dobrý sluha, ale mnohem častěji je zlý pán, který nutí člověka ji použít i v situaci, kdy by to nebylo úplně proporční. Kdybychom byli ozbrojení oba, tak pravděpodobně taky ne, protože by to se mnou pravděpodobně dopadlo tak, jako jsem popsal v minulém odstavci.

Debata o přísnější regulaci zbraní je zajímavá i proto, že se v ní znalci neshodují. Jak v právních argumentech, tak těch, které se dotýkají efektu regulace na společnost. Já znalec sice nejsem, ale to je vlastně jedno, prostor k vyjádření by měl dostat každý. Nicméně z nerozhodnosti debaty znalců bych vyvodil jedno doporučení. I když by pro a proti regulaci byly přesně půl na půl, je lepší zbraně omezit, protože život bez nich je jaksi méně chmurný. Dobrý den a mír. 

P. S. Zájemcům o téma bych doporučil dokument s názvem Národ zbraní.

Autor: Jan Géryk | pondělí 17.12.2012 8:34 | karma článku: 25,14 | přečteno: 3589x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.