Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zapomenuté tragédie číslo dvě a tři I.

Překrásné valašské kopce se jen neochotně vymańovaly z krátlovství paní zimy na jaře roku 1945. V hlubokých lesích se ukrývala řada partyzánských skupinek a oddílů, které působily na různých místech Zlínského kraje. Nejznámější oddíly působily pod velením důstojníků Rudé armády a v dubnu 1945 jich bylo již nejméně 1200. Pod tvrdým,ale spravedlivým velitelem kapitánem Petrem Buďkem operoval tzv. 1. prapor brigády Jana Žižky o velikosti asi 240 lidí z toho asi 190 Čechů a 50 jiných státních příslušníků národností jiných. Mezi jinými v ní byli Jugoslávci, Rakušané, Němci, Poláci a samozřejmě množství národností ze SSSR. 

Právě soustředění všech jednotek do prostoru "Trubiska" v katastru obce Pozděchov, bylo příčinou toho, že oddíl Ploština byl 19. dubna 1945 velmi oslaben. Asi třicetičlenná skupina pod velením Petra Scherera odešla ze své základny dva dny před tím. Na místě zůstali jen partyzáni, kteří měli za úkol hlídat zásoby munice, pancéřových pěstí a trhavin ukrývaných na Ploštinských pasekách.

Tehdy již měl Ploštinský oddíl za sebou mnohou patálii. První velitel Saša Kotljarov, zahynul v Juříčkově mlýně. Pod jeho vedením byl Ploštinský oddíl stejný jako ostatní. Po smrti Kotljarova nastoupil Nikolaj Kostin, který též dovedl udržet disciplínu, ale dle pamětníků, nebyl tak rázný a tvrdý jak by měl být. Jednoho dne na začátku dubna chtěl Nikolaj demontovat hlavici pancéřové pěsti, ta mu ovšem vybuchla mezi koleny a přibližně tak jak to popisuje kniha i film Smrt si říká Engelchen, spáchal sebevraždu střelou do spánku. Tento den byl nešťastný i z jiného důvodu.

Uprchli dva maďarští důstojníci, kteří byli ušetřeni a také ošetřeni partyzány po jedné akci z 9. dubna 1945 a mohli vědouce, že konec války je na dosah přestát zbytek války v oddíle partyzánů jako zajatci, nebo později i bojovníci, tak jako třicet jejich krajanů. Ale tihle se odvděčili za své životy jinak! Po svém útěku okamžitě alarmovali SS a gestapo a podle orientačních bodů, které si sami pamatovali se pokoušeli vypátrat, kde to byli uvěznění, ale naštěstí jejich hlídači dodržovali při přesunech zavázání očí, takže na místo samotné se nedostali.

Jenomže se stala další zlá věc, která byla později Prlovu osudná, gestapo polapilo partyzána skupiny Prlov Aloise Oškeru z Deštné. Nejdříve zatkli celou jeho rodinu a tím jej natolik psychicky vykolejili, že bez dovolení opustil Prlov a šel domů, kde na něj již gestapáci čekali. To se odehrálo asi 12. dubna.

Mezitím se naplno rozběhl výcvikový kurz terostické skupiny Einheit Josef ve Vizovicích. Zatím mladí sudetští Němci a příslušníci POHG a HG(HM), plnili menší úkoly a trávili hodiny nácvikem teorie, hlavně v provokačních metodách  což měl na starost bývalý poručík, který byl degradován na praporčíka resp. SS - Oberscharfurera Kurt Werner Tutter. Před lety v Liberci měl několik kázeňských přestupků, takže měl zaražený postup.

16. dubna 1945 dvě nákladní auta přijíždějí na Vizovické paseky, kde probíhá druhá zapomenutá tragédie, dva domy v plamenech a tři mrtví muži Vaculíkovi a co utkvělo svědkyni, která to přežila ? Neuvěřitelná brutalita a rabování. Všechno cenné bylo odnešeno. Akce je připisována ZbV No.31 - komandu ke zvláštnímu určení pod velením Wieneckeho a vybraným příslušníkům Einheit Josef.

 

O tři dny později se před rozedněním ve Vizovicích vše připravuje k dlouho připravované akci proti pasekářské osadě Ploština. Gestapo nasadilo do tého krásné, válkou zatím nepoznamenané vísky dva konfidenty Františka Machů a Oldřicha Baťu, které před příchodem řádně pomláti, aby jejich "legenda" byla věrohodná. Přijímal je ještě Kostin a ten je nechal hlídat. Po jeho smrti však nový velitel Grigorij Slepcov podlehl charismatu Machů pro nějž byl prostoduchý Baťa jen jakýmsi nutným zlem. U oddílu byli asi tři týdny, když jednou utekli z hlídky ke svým chlebodárcům pro jidášský groš, nebo že by věřili ve vítězství německých zbraní? To sotva.

 

Ráno 19. dubna 1945, k Ploštině se blíží ze tří stran, před tím, vyslali provokační jednotky o pěti mužích ze skupiny Josef, aby si v praxi ověřili své znalosti. Ale selhali a k vojsku se připojili až když se přiblížili k Ploštině místo aby splnili rozkaz a pokusili se proniknout na Ploštinu před vojáky a provokační metodou usvědčili pasekáře ze zrady říše. ( Podařilo se jim to o čtyři dny později při, zapomenuté tragédii číslo čtyři).

Ze Zlína vyrazila asi 30 členná skupina gestapáků vedená SS- Untersturmführerem  Helmutem Heineckem, který ovšem nastoupil teprve předešlého dne a o akci podle jeho slov, toho moc nevěděl. Jeli na "bojovou" poradu do Vizovického zámku, kde již čekali velitelé dvou stěžejních jednotek tohoto příběhu. Erich Wienecke, Walter Pawlovski, Kurt Werner Tutter, poručík Michalský, poručík Valko, velitel psovodů npor.Dominick - důstojníci ZbV No.31 a Einheit Josef. Tato porada měla rychlý závěr, nechyběli tady ani František Machů a Oldřich Baťa, jejichž úkol byl na konci války, tak strašlivý, krutý, cynický a ve spojení s frustrací Němců a jejich "totalkrieg" změnila jednu část protektorátu v peklo na zemi.

Vyrážejí tři kolony. První k Pozděchovu, druhá k Vysokému Poli a třetí k Tichovu. Na určených místech zastavili a vytvořili rojnici, která měla pročesat lesy v okolí a každého podezřelého zatknout.

První komplikace nastala hned pod Pozděchovským kostelem, kde se z Vizovic vracel na kole prlovský občan Josef Vařák, vezl větší množství léků pro nemocnou matku, která, když se s ním ráno loučila říkala  "Pepečku, vrať sa ně brzo" a udělala mu na čelo křížek, nevrátil se.  Jeho tělo našli o několik dnů později 22. dubna 1945 v lese Klínovici byl zastřelen. Josef Vařák je první obětí toho dne i když už se asi nedozvíme proč k tomu došlo.

Druhá skupina vjela do obce Újezd, kde na návsi stála pojízdná maringotka kočovných brusičů Ladislava a Vlasty Ranglových s dvěma malými dětmi a švagrem Rudolfem Pflégrem. Němci zastavili a esesmani bez jakéhokoliv vyzvání, nebo legitimování zastřelili oba muže, kteří byli před maringotkou, ve dveřích se objevila vyděšená Vlasta Ranglová s miminkem na rukou, dávka ze samopalu ji skolila k zemi. Ihned poté odjeli. Farář Růčka, který tuto hrůznou scénu zaznamenal, odebíral ze zakrvaveného těla matky zázrakem přeživšího chlapečka, jehož starší bratr byl uvnitř maringotky v nejzazším koutě. Jako důvod uvedli nacisté, že dostali udání, že Rangl hrál partyzánům na harmoniku.

Po tomto hrůzném divadle se ocitla Ploština v obklíčení.  Bylo upáleno 27 lidí v 8 staveních.  Ploština téměř přestala existovat.

Objevily se fámy, že partyzáni bezhlavě utekli a dívali se na tuto tragédii z blízkého lesa. Pravda je jiná, pasekáři, kteří věděli od spojek, že se Němci blíží přemluvili partyzány aby odešli. Sami partyzáni se chtěli zpočátku bránit, jenže co by se stalo s okolními vesnicemi, kdyby se prokázalo, že jsou tady všude kolem partyzáni? Hořely by další vesnice. Němci měli plán, které vypálí, ale naštěstí jim to partyzáni a Rudá armáda překazili.

Odporná je role dvou zrádců, kteří byli krátce po válce popraveni, tady vidím jediné selhání partyzánů, že vzali mezi sebe tyto zrádce.

 

 

 

 

 

Autor: Daniel Gargulák | sobota 27.12.2014 12:37 | karma článku: 20,24 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Daniel Gargulák

1945-1968-2016

Ke 21. srpnu vyšlo mnoho článků a některé jsou povedené jiné méně.Naše historie je opravdu takovým lakmusovým papírkem, stejně jako názory Židovské komunity. Viz. Terezínské projevy 2016.

21.8.2016 v 21:36 | Karma: 7,94 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Konec státnosti? A oprava :-)

Premiér by měl vyslyšet názor většiny. Prosím Vás pane Sobotko. Zvyšme daň z lihu nebo cigaret "příklad", ale neustupujte. Řeč je samozřejmě o jednání s Merklovou. Nejsem členem žádné politické strany a nejsem člověk bez empatie.

20.8.2016 v 7:16 | Karma: 21,54 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Názor obyčejného člověka

Dlouho jsem nepsal blog. Proč? Protože jsem měl pocit, že lidé již nemají "ten" šestý smysl, kterým by pravdivě popsali celý ten kolotoč informací, jež se na ně sápe tu z reproduktorů v obchodě, tady zase z rádia, večer z televize

29.1.2016 v 22:51 | Karma: 11,68 | Přečteno: 969x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Leskovecký masakr

Pro mnoho lidí nudné omílání dějinných obrazců, ale poznáte hlubší význam?

3.4.2015 v 5:50 | Karma: 19,26 | Přečteno: 1453x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie IV. Prlov

Další porada ve Vizovickém zámku Rosa Mariae založeném v roce 1261. Osazenstvo stejné jako v případě Ploštiny, za SS Erich Wienecke, za SS Einheit Josef Pawlovski, Tutter, Michalský, Valko, Beutel (Archiv bezpečnostních složek 125/3), dále příslušníci Zlínského gestapa Raschka, Supparitch, Ziegler, Kraiger,Frankhauser, Touschek a další. Důkazy proti Prlovu byly na stole, ale Einheit Josef nebyl ještě připraven na své poslání v týlu Rudé armády, Tutter tedy posílá v neděli 22.4.1945 tři pětičlenné skupiny převlečené ve slovenských uniformách a s legendou, že jsou zběhové a chtějí k partyzánům.

29.12.2014 v 19:20 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1535x
Chci silou médií pomoci v boji za zachování povědomí o II.národním odboji kde umírali Vaši předkové a jeho ozbrojeném zakončení partyzánském hnutí. Od roku 1989 vyšla jediná seriózní kniha o partyzánech - Marie Hrošová -Na každém kroku boj 2012. Pokud chcete navštívit Prlov a muzeum Prlovské tragédie, spojte se se mnou buď mailem, nebo telefonicky přes www.obecprlov.cz.