Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nikdy nevěřte politikům aneb poučení z krizového vývoje

Když jsem po smrti posledního pamětníka v roce 2010 převzal naše malé velmi skromné muzeum, jenž bylo navíc vyloupeno a exponáty ve vitrínách chyběly. Měli jsme spolu s obecním úřadem připraveno mnoho plánů. Naučnou stezku druhého odboje, spolupráci s Památníkem Lidice, kterou tehdejší i nynější ředitel PL pan Červencl přislíbil nevěda o mých plánech, které jsem mu prozradil, chtěl jsem rekonstruovat nebo postavit nové muzeum Prlovské tragédie a odboje na Valašsku, které by si tento region zasloužil. Tvář pana ředitele přešla z úsměvů ke křečovitému stažení rtů a srdečný rozhovor se změnil v trapné chvíle ticha. „Aha, tak to jsem pěkně podělal“ řekl jsem si v duchu, „ten si myslí, že chci peníze jen po něm“, přitom jsme chtěli jen záštitu a formou o.p.s spravovat finance od dárců a sponzorů. 

Po chvíli jsem se zastavil s paní bývalou místopředsedkyní senátu paní Alenou Gajdůškovou, která do Prlova jezdí pravidelně a ona jediná projevila alespoň snahu o nápravu, když vytvořila na krajské úrovni tým, který měl vymyslet jak půjde financování Ploštiny a Prlova začlenit do rozpočtu Zlínského kraje. Výsledek žádný. Čtyři a půl roku vyčerpávajících jednání mého otce coby starosty a moje snažení v oblasti propagace muzea sice přinesly úspěchy ve formě mnoha nových exponátů v nevyhovující staré místnosti. Která je výtvarně řešena velmi hezky, ale texty na zdech jsou z roku 1985, kdy se ještě nemohla úplná pravda o Prlově říkat. Ve spolupráci s kluby vojenské historie jsme uspořádali také tři ročníky ukázek bojů mezi partyzány a Němci.

 

 

Myslím si, že z naší strany jsme udělali téměř vše co bylo v našich silách, vždy se dá udělat víc, ale v případě ideálních podmínek. Nestěžuji si , otec který teď po volbách už není starostou a po 24 letech ve funkci je v soukromé sféře a chystáme nějaké novinky. Poslední novinkou v Prlově, je rok stará replika partyzánského bunkru, kterou stejně jako muzeum můžete navštívit zdarma, nebo za dobrovolný příspěvek. Ještě v roce 2009 kdy jsme ještě nespolupracovali s armádou a kdy vrcholila kampaň na očerňení druhého odboje na Valašsku se odehrávaly pietní akty v atmosféře velkých obav o zachování povědomí o těchto historických událostech. Naštěstí se to díky již zmiňované AČR, podařilo vytvořit tradici důstojných pietních aktů.

 

Na spodní fotografii můžete vidět jak komorně probíhaly pietní akty, jen pamětníci a pár opravdových lidí, kteří si uvědomovali, že se takové akce konat musí.

Za pět let se u pomníku při pietních aktech vystřídalo celé politické spektrum, ale z jejich slibů se neuskutečnilo nic. Ptám se proč a doufám, že dostanu odpověď.

 

Děkujeme tímto Armádě České republiky za vzornou spolupráci.

 

Obec Prlov měla na začátku války 590 obyvatel, po válce, kdy se většina lidí spojená s tragédií přestěhovala do pohraničí, především do Troskotovic na Znojemsku a populační křivka klesla o 100 lidí. Dnes má Prlov 548 obyvatel, takže nevymírá a je to dobré místo k životu až na to, že se nějak pozapomnělo na to, že ani ve 21. století nemáme vodovod. Před revolucí se budoval pět kilometrů odsud a stavba se nevím proč zastavila. Vzpomenou si také na toto naši zákonodárci. Škody způsobené Němci byly kolem 2 -3 miliónů korun v roce 1945. Až na jednu výjimku si poškození museli domky zaplatit sami. Je tolik věcí, jenž by se měly napravit tolik let po válce. Prlov si zaslouží lepší přístup.

 

Jen z Prlova bojovalo se zbraní v ruce 27 mužů a téměř celá ves pomáhala. Například pekař Černý, který zásoboval partyzány chlebem se nedočkal ani jmenování pomocníkem partyzánů aby dostal příplatek k důchodu. Prostě nikdy více totalitu, ani tu „plutodemokratickou“.

 Jiří Vítek ve svém článku o švédské kapele Sabaton a jejich Československých hrdinů vážících si repertoár psal o příteli, který říkal cituji "kdybychom si pamatovali všechny naše hrdiny... tak bychom si už nepamatovali ani vlastní jméno" a že je to buď hloupost, nebo věta s neskutečnou hloubkou. Já se připojuji k druhému posouzení slov onoho přítele, neboť hrdinů máme opravdu hodně a těch neznámých široké veřejnosti je devadesát procent. Josef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Alois Opálka a další výsadkáři z Velké Británie jsou jen špičkou ledovce.

Kdo zná třeba Josefa Sousedíka a jeho činy, Františka Hašu učitele z Prostřední Bečvy,Stanislava Kozu.

    

Závěrem chci poznamenat, že sliby se mají plnit nejen o Vánocích, nechci být patetický, ale heslo na prezidentské standartě pořád platí, je to již v bibli, že pravda vždy vyjde najevo jako olej na vodu, dříve nebo později a dobrá věc se prosadí stejným způsobem.  Poznávejme svoji ne tak dávnou minulost, věřte mi, že pěkná řádka studentů historie si může na partyzánském hnutí udělat na různá témata diplomové práce a získat tak své tituly.

Jde o kus národní historie a nevidím důvod, proč by se nemohl například Vojenský historický ústav, který jsem už pětkrát mailem žádal o spolupráci, ale někdo prostě nechce slyšet. Šlo nám o zapůjčení znehodnocených zbraní a součástí uniforem. V depozitářích VHÚ jsou tuny těchto zbraní z nichž my jsme chtěli jen ty se kterými se u nás bojovalo. 

Hrdinů máme dost, ale zapomínáme na ně.

My pracovat nepřestaneme a Vás milí spoluobčané prosím, budete-li mít cestu okolo Prlova zavolejte a budete vítáni.

 

Autor: Daniel Gargulák | čtvrtek 11.12.2014 14:15 | karma článku: 14,24 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Daniel Gargulák

1945-1968-2016

Ke 21. srpnu vyšlo mnoho článků a některé jsou povedené jiné méně.Naše historie je opravdu takovým lakmusovým papírkem, stejně jako názory Židovské komunity. Viz. Terezínské projevy 2016.

21.8.2016 v 21:36 | Karma: 7,94 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Konec státnosti? A oprava :-)

Premiér by měl vyslyšet názor většiny. Prosím Vás pane Sobotko. Zvyšme daň z lihu nebo cigaret "příklad", ale neustupujte. Řeč je samozřejmě o jednání s Merklovou. Nejsem členem žádné politické strany a nejsem člověk bez empatie.

20.8.2016 v 7:16 | Karma: 21,54 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Názor obyčejného člověka

Dlouho jsem nepsal blog. Proč? Protože jsem měl pocit, že lidé již nemají "ten" šestý smysl, kterým by pravdivě popsali celý ten kolotoč informací, jež se na ně sápe tu z reproduktorů v obchodě, tady zase z rádia, večer z televize

29.1.2016 v 22:51 | Karma: 11,68 | Přečteno: 969x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Leskovecký masakr

Pro mnoho lidí nudné omílání dějinných obrazců, ale poznáte hlubší význam?

3.4.2015 v 5:50 | Karma: 19,26 | Přečteno: 1453x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie IV. Prlov

Další porada ve Vizovickém zámku Rosa Mariae založeném v roce 1261. Osazenstvo stejné jako v případě Ploštiny, za SS Erich Wienecke, za SS Einheit Josef Pawlovski, Tutter, Michalský, Valko, Beutel (Archiv bezpečnostních složek 125/3), dále příslušníci Zlínského gestapa Raschka, Supparitch, Ziegler, Kraiger,Frankhauser, Touschek a další. Důkazy proti Prlovu byly na stole, ale Einheit Josef nebyl ještě připraven na své poslání v týlu Rudé armády, Tutter tedy posílá v neděli 22.4.1945 tři pětičlenné skupiny převlečené ve slovenských uniformách a s legendou, že jsou zběhové a chtějí k partyzánům.

29.12.2014 v 19:20 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1535x
Chci silou médií pomoci v boji za zachování povědomí o II.národním odboji kde umírali Vaši předkové a jeho ozbrojeném zakončení partyzánském hnutí. Od roku 1989 vyšla jediná seriózní kniha o partyzánech - Marie Hrošová -Na každém kroku boj 2012. Pokud chcete navštívit Prlov a muzeum Prlovské tragédie, spojte se se mnou buď mailem, nebo telefonicky přes www.obecprlov.cz.