Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajina: ani státní převrat, ani demokratická revoluce

Překvapuje mě, jak i někteří naši nejvíce fundovaní odborníci na zahraniční dění hodnotí současné události za našimi hranicemi přes prizma začínajícího 21. století na Západě, a nejsou tak schopni postihnout příčiny a souvislosti v plné své složitosti. V následujících čtyřech blozích se pokusím tyto aspekty rozebrat.

Kulatý stůl na téma Ukrajiny

V úterý 3. listopadu se na půdě Senátu uskutečnil kulatý stůl „Evropská politika a důsledky ukrajinské krize“, jehož se zúčastnili popřední odborníci na zahraniční politiku v České republice, nevyjímaje zástupce ministerstva zahraničí, parlamentu, armády, rozvědky, obranného průmyslu a nevládní neziskové sféry. Jako vždy, když diskutujeme o Ukrajině, největší diskuse nastala mezi dvěma názorovými póly: prvním, který akcentuje neoprávněnost ruské vojenské agrese na Ukrajině a druhým, jenž zdůrazňuje neakceptovatelný nátlak Evropské unie na ukrajinské politiky.

Ten první pól u kulatého stolu reprezentoval doktor Petr Drulák, významný politolog, bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů a současný první náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Drulák a jeho názoroví souputníci vidí začátek současné krize na Ukrajině v protiprávním připojení Krymu k Rusku, které začalo 27. února 2014 obsazením krymského parlamentu neoznačenými příslušníky ruských ozbrojených sil. Tvrdí, že tím došlo k narušení územní celistvosti suverénní země – Ukrajiny. Opírají se o závaznost 3. a 4. zásady z Prvního koše Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE), jmenovitě zásadu neporušitelnosti hranic a zásadu územní celistvosti států.

Druhý názorový pól představoval u kulatého stolu významný bezpečnostní analytik a bývalý náčelník vojenské rozvědky generál Andor Šándor. On a zastánci podobných názorů tvrdí, že začátkem současné krize bylo nedodržení dohody mezi exprezidentem Janukovyčem a ministry zahraničí Polska, Německa a Francie ze strany Evropské unie a demonstrantů, jehož důsledkem byl státní převrat dne 22. února 2014. Opírají se o vysokou míru legitimity prezidenta Janukovyče z voleb v roce 2012, v nichž získal 49% hlasů (proti 45% hlasů poražené kandidátky) a o závaznost politické dohody z 21. února 2014 mezi prezidentem Janukovyčem, ministry zahraničí Polska, Německa a Francie a ombudsmanem Ruska.

Bohužel, nenarušitelnost územní celistvosti, anexe části území sousedního státu, dva roky stará legitimita z voleb, dodržování politických dohod nebo státní převrat jsou koncepty, které jsou v současném vývoji na Ukrajině použitelné jen v omezené míře. Dovolím si tvrdit, že jak Petr Drulák, tak Andor Šándor se v hodnocení příčin současné ukrajinské krize mýlí, protože používají koncepty, které jsou použitelné pouze pro území Západu začátkem 21. století. Avšak Ukrajina (zatím) na Západ rozhodně nepatří a procesy tam probíhající nelze hodnotit západní optikou. Tvrdím, že za začátek současné krize na Ukrajině je třeba považovat vznik nezávislé Ukrajiny v prosinci 1991.

Na frontové linii na východní Ukrajině dnes probíhají paralelně dva významné dějinné procesy. Jedním je ukrajinská národní revoluce a druhým transformace ruského impéria na národní stát. Když se podíváme na podobné dějinné události na Západě, dostaneme se o několik desetiletí do minulosti. Na jedné straně, ukrajinskou národní revoluci lze srovnávat s vývojem v letech 1848-71 v Německu a Itálii, případně s národními revolucemi v letech 1810-21 v Latinské Americe. Na straně druhé, ruskou transformaci z impéria na národní stát lze srovnávat s transformací Francie, Velké Británie, Nizozemska a Belgie v letech 1947-60 nebo Portugalska v letech 1974-75. V obou dvou případech se jedná o proces, který má již Západ dávno za sebou. I když se dnes na Ukrajině používají politické a vojenské technologie začátku 21. století, tamní společensko-politický vývoj nelze hodnotit optikou začátku 21. století na Západě.

 

Stát bez národa

Co se týče ukrajinské národní revoluce, jedná se dnes o vytváření ukrajinského politického národa, resp. národního státu. Ukrajina jako samostatný stát vznikla již v prosinci 1991. Dokonce i území Ukrajiny jako členského státu Sovětského svazu v letech 1922-91 (a členského státu OSN v letech 1945-91) se od území dnešní Ukrajiny lišilo pouze v několika západních guberniích a v případě Krymu. Lze tedy tvrdit, že již více než 90 let disponuje ukrajinský stát stabilním územím, alespoň ve střední a východní části země. Až do roku 1991 však lze mluvit pouze o částečně rozvinutém ukrajinském politickém národě a Ukrajina byla součástí jakéhosi většího, ne-etnického sovětského politického národa. Jinými slovy, Ukrajina se v prosinci 1991 stala nezávislou zemí bez završení vzniku politického národa, součástí jakéhosi východoevropského politického vakua Bělorusko-Ukrajina-Moldávie. V tomto se podstatně liší od Gruzie nebo Arménie.

Před revolucemi v roce 1917 tvořila dnešní střední Ukrajina generální gubernii Malorusko (historický název pro Ukrajinu), jejíž částí byly gubernie Kyjevská, Podolská, Volyňská, Černigovská a Poltavská. Koncem roku 1917 se tu vytvořila Ukrajinská lidová republika pod vedením protibolševických levicových sil. Naopak gubernie dnešní jihovýchodní Ukrajiny, historicky nazývány Novorusko, vznikly na území tatarských států a kozácké Záporožské Siče. Před revolucemi 1917 tvořily integrální součást Ruské říše a po bolševické revoluci se tu vytvořily tři státní útvary: Ukrajinská sovětská republika (na území Charkovské gubernie), Doněcko-Krivorožská sovětská republika (na území  Jekaterinoslavské/Dněpropetrovské gubernie) a Oděská sovětská republika (na území Chersonské gubernie). Tyto bolševické státní útvary však byly Leninovou vládou formálně sjednoceny do Ukrajinské sovětské republiky již v květnu 1918 a od té doby jihovýchodní území sdílejí vývoj se zbytkem Ukrajiny.

 

Územní expanze ukrajinské národní revoluce

I když Ukrajina již po více než 90 let disponuje stabilním územím ve své střední a východní části, územní expanze ukrajinského politického národa postupovala od roku 1991 jen po malých krocích. Slušným indikátorem této expanze jsou výsledky referend a voleb v letech 1991-2014. Výjimkou jsou pouze referendum o nezávislosti Ukrajiny v prosinci 1991 a prezidentské volby v květnu 2014, kdy zavládl konsensus mezi voliči na celém území Ukrajiny.

V Gorbačovově referendu o zachování Sovětského svazu v březnu 1991 hlasovali za rozpad SSSR pouze voliči třech oblastí Halyče – Lvivské, Ivanofrankivské a Ternopilské. Právě tyto tři oblasti hlasovaly v prezidentských volbách v prosinci 1991 za nacionalistického kandidáta Vjačeslava Čornovila, zatímco zbývajících 22 oblastí hlasovalo za postkomunistu Leonida Kravčuka.

V prvních letech nezávislosti došlo k expanzi ukrajinského nacionalismu na východ a v prezidentských volbách 1994 již za novopečeného nacionalistu Kravčuka hlasovaly nejen tři oblasti Halyče, ale i tři oblasti Volyně, dvě oblasti Podolí, dále Bukovina, Zakarpatská oblast a dokonce na řece Dněpru Kyjevská a Čerkasská oblast, zatímco zbývajících již jen 13 oblastí hlasovalo za postsovětského kandidáta Leonida Kučmu. V parlamentních volbách 1998 ovšem došlo k určité redukci, když Čornovilova nacionalistická strana Ruch zvítězila pouze v bývalé polské části Ukrajiny – ve třech oblastech Halyče a dvou západních oblastech Volyně, zatímco ve zbývajících 20 oblastech zvítězili komunisté, socialisté a jiné národně „nevykrystalizované“ síly. Návrat k situaci z roku 1994 nastal v čase parlamentních voleb 2002, a to v teritoriálním rozložení sil mezi nacionalistickým Blokem Viktora Juščenka a komunistickou stranou Petro Symonenka.

K další územní expanzi ukrajinského politického národa došlo v době Oranžové revoluce – ve volbách 2004 se již území nacionalistického kandidáta Viktora Juščenka rozrostlo o další čtyři středoukrajinské oblasti: Černigovskou, Poltavskou, Sumskou a Kirovohradskou, zatímco za kandidáta „jihovýchodu“ hlasovalo pouze 9 oblastí. Toto rozdělení se opakovalo i v parlamentních volbách v letech 2006, 2007 a 2010 mezi nacionalistickými stranami Julie Tymošenko, Viktora Juščenka a Vitalyje Klyčka na jedné straně a Strany regionů Viktora Janukovyče na straně druhé, jakož i v prezidentských volbách 2010 mezi Julií Tymošenko a Viktorem Janukovyčem.

Proto se rozdělení 16:9 vžilo na různých propagandistických mapách jako „trvalé národnostní rozdělení Ukrajiny“ a Ukrajina se začala vyhlašovat za umělý stát, od kterého by se mělo 9 oblastí jihu a východu oddělit. Aby se tomuto rozdělení vdechl znak historické autentičnosti, stala se vlajka efemérní, pouze několikatýdenní Doněcko-Krivorožské sovětské republiky z roku 1918 – černo-modro-rudá trikolóra – i vlajkou dnešní separatistické Doněcké lidové republiky. Vlajka separatistické Luganské lidové republiky je zase jakýmsi křížencem této trikolóry s trikolórou Ruské federace.

Volby v roce 2014 však ukázaly, že toto rozdělení bylo jen dočasné a trvalo pouze 10 let. I když pomineme fakt, že v prezidentských volbách v květnu 2014 zvítězil ve všech oblastech s výjimkou odtrženého Krymu nacionalistický kandidát Petro Porošenko, kandidáti anti-Majdanu Sergej Tihipko a Michail Dobkin byli již v polovině Chersonské a Mykolajivské oblasti a v částech Oděské a Dnipropetrovské oblasti dokonce poraženi i v pořadí druhou nacionalistkou Julií Tymošenko.

Zatím poslední politicko-územní expanzí ukrajinského nacionalismu byly parlamentní volby v říjnu 2014. Nejenom že nacionalistický Blok Petra Porošenka zvítězil ve třech oblastech tzv. Novoruska – v Oděské, Chersonské a Mykolajivské, zatímco proruský Opoziční blok Jurije Bojka dokázal již zvítězit pouze ve zbývajících pěti oblastech (na anektovaném Krymu se volby nekonaly). Navíc v Dnipropetrovské a Záporožské oblasti nezískal vítězný Opoziční blok ani čtvrtinu odevzdaných hlasů a nacionalistický Blok Petra Porošenka tam skončil v těsném závěsu za ním.

Tak se nám ukrajinský politický národ, který začínal v roce 1991 ve třech oblastech, postupně rozrostl na 21 oblastí Ukrajiny, zatímco „Novorusko“ v politickém smyslu slova se smrsklo z původně 22 oblastí na pouhé čtyři: anektovaný Krym, separatisty částečně ovládanou Doněckou a Luganskou oblast a na jádro bolševické Ukrajiny z let 1918-1935 – Charkovskou oblast.

Autor: Ladislav Garassy | pondělí 10.11.2014 6:00 | karma článku: 13,92 | přečteno: 1308x
  • Další články autora

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Británie, Francie a Itálie, 1921

Na jaře 1921 Britové a Francouzi zradili Kurdy, když nepodpořili jejich povstání. Také nezabránili imperiální výpravě křesťanského Řecka a Itálie proti Turecku, které přivedly Kurdy do náruče tureckých nacionalistů.

13.3.2019 v 8:06 | Karma: 10,01 | Přečteno: 332x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Rusko a Francie, 1918-22

Těsně po americké zradě Kurdů a Asyřanů, jak jsem popsal v předchozím textu, následovaly další dvě zrádcovské mocnosti: Leninovo bolševické Rusko a Francouzská republika.

4.3.2019 v 8:35 | Karma: 9,61 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: USA, 1921

Spojené státy zradily Kurdy a Asyřany dokonce již dva měsíce před podpisem mírové smlouvy ze Sévres, která ukončila první světovou válku s Osmanskou říší.

27.2.2019 v 8:17 | Karma: 17,98 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Trump a sprostá zrada Kurdů a Asyřanů (1)

Rozhodnutí amerického prezidenta Trumpa stáhnout své vojáky ze Sýrie je nejen dalším projevem jeho nepředvídatelné zahraniční politiky, ale je projevem sprosté zrady.

6.2.2019 v 7:04 | Karma: 22,10 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Proč je kurdské referendum o nezávislosti oprávněné?

Před včerejším referendem o nezávislosti iráckého Kurdistánu zástupci velmocí a OSN intenzivně žádali jeho prezidenta Barzáního, aby pod záminkou řešení důležitějších otázek upustil od referenda. Co jsou ale ty důležitější otázky?

26.9.2017 v 7:27 | Karma: 12,95 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1662x
Jsem zanícený občan, kterému záleží na tom, jak se bude žít za několik desetiletí. Jinak, geograf, cestovatel a příznivec strany evropani.cz.

Twitter: @LGarassy

Seznam rubrik