Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odkud imigranti proudí a kam míří?

Abychom lépe pochopili příčiny dnešní imigrantské krize a hledali řešení, musí nám být jasné, odkud migranti proudí a kam míří.

Politická diskuse v České republice se vede na velmi nízké úrovni. Od odpůrců imigrantů se dovídáme, že „cesta do Česka pro ně nemá smysl, protože nevaříme skopové a nemáme dostatek mešit“. Podporovatelé imigrantů zase tvrdí, že „není třeba vyvolávat hysterii, poněvadž imigranti do Česka nechtějí“. A ještě se dovíme, že jsme proti kvótám, které nám chce nanutit hnusný Brusel. Nic z toho ale nepomáhá k pochopení příčin a možných řešení krize.

 

Skladba uprchlíků a imigrantů podle země původu

Nejdřív bychom si měli zanalyzovat, odkud migranti do Evropy přichází. Podle statistik Eurostatu tvořili žadatelé o azyl na území EU plus Schengenu v roce 2014 625 tisíc lidí. Přibližně 25% z toho tvořili imigranti z Evropy – především z Balkánu (Kosovo, Albánie, Makedonie, Srbsko, Bosna), Ruska, Ukrajiny a Kavkazu (Gruzie, Arménie).

Dalších 20% tvořili občané válkou zmítané Sýrie a následujících 20% imigranti z jiných muslimských zemí Středního Východu a přilehlých oblastí (především z válkou zmítaného Afghánistánu a Iráku, extrémně chudého Pákistánu, z diktatur v Súdánu, Íránu, Egyptě a Ázerbajdžánu, z okupované Palestiny a Západní Sahary, jakož i z tradičních migrantských zemí – Alžírska, Turecka, Maroka a Tuniska).

Asi 11% tvořili imigranti z východní Afriky (z totalitní diktatury v Eritrei, diktatur v Etiopii a Ugandě a z občanskou válkou zmítaného Somálska a Jižního Súdánu) a dalších 11% imigranti ze Západoafrického hospodářaského společenství – ECOWAS (především z Nigérie, Mali, Gambie, Guiney, Senegalu, Ghany a Pobřeží Slonoviny). Napokon asi 5% ze zemí jižní a východní Asie (z Bangladéše, Srí Lanky, Číny), asi 2% ze zemí střední a jižní Afriky (Dem.rep. Kongo, Kamerun, Angola, Rep.Kongo, Středoafrická republika, Čad, Zimbabwe) a asi 1% z Ameriky a Pacifiku (Haiti, Kuba). Zbývající 4% nelze identifikovat.

Co se týče způsobu přílivu imigrantů, podle údajů pohraniční agentury EU FRONTEX se v roce 2014 do Evropy dostalo přes Středozemní moře asi 220 tisíc a Balkánskou cestou téměř 65 tisíc lidí.

Z imigrantů po moři tvořili polovinu občané Sýrie a dvojice východoafrických zemí – Eritrey a Somálska (Sýrie 30% resp. Eritrea a Somálsko 19%). Dalších 12% tvoří občané tří západoafrických zemí (Mali, Gambie a Nigérie) a 14% občané jiných zemí Černé Afriky (především ze Súdánu, DR Konga, Kamerunu, Nigeru, Čadu, Středoafrické republiky, Senegalu, Guiney, Ghany a Pobřeží Slonoviny). Afghánci tvořili 6% a Palestinci 3% imigrantů po moři, zatímco zbývajících 16% občané mnoha zemí světa a neidentifikovatelní.

Skladba imigrantů Balkánskou cestou v roce 2014 byla jednodušší. Celých 50% tvořili albánští a romští imigranti z Kosova a Albánie. Syřané tvořili 20%, Afghánci 15% a zbývajících 15% byla směsice lidí z různých jiných zemí.

V prvním pololetí roku 2015 dorazilo podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci – IOM do Řecka (Balkánskou cestou) víc než 140 tisíc imigrantů a do Itálie (přes Středozemní moře) asi 90 tisíc.

Na Středomořské cestě tvořili polovinu imigranti ze tří východoafrických zemí (Eritrea 25%, Somálsko 7% a Súdán 6%) a ze západoafrické Nigérie (12%). Naopak, Syřané tvořili pouze 5% lidí.

Na Balkánské cestě přes Řecko (tj. bez balkánských imigrantů) tvořili občané Sýrie a Iráku dvě třetiny imigrantů (Sýrie 61% resp. Irák 4%). Téměř 30% tvořili občané Afghánistánu a Pákistánu (23% resp. 6%).

Poslední statistikou bude podíl na téměř 65 tisíc imigrantech registrovaných v Maďarsku za první pololetí roku 2015. Dve pětiny tvořili albánští a romští obyvatelé Kosova. Třetinu představovali občané Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše (27%, 5% resp. 2%) a pětinu občané Sýrie a Iráku (17% resp. 5%). Zbylých asi 7% tvořili občané mnoha jiných zemí.

Z posledních dvou statistik prvního pololetí 2015 (Řecko a Maďarsko) lze usoudit, že asi polovinu všech imigrantů Balkánskou cestou tvoří stále převážně albánští a romští přistěhovalci z Kosova, Albánie, Makedonie a Srbska. Čtvrtinu zřejmě tvoří uprchlíci ze Sýrie a Iráku a další čtvrtinu lidé z Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše.

 

Kam uprchlíci a imigranti míří

Abychom diskutovali věcně, je důležité si z hlediska České republiky uvědomit, kam míří uprchlíci a imigranti v rámci Evropy. Na tom závisí, zda máme očekávat příliv imigrantů a uprchlíků do Česka nebo nikoli.

Podle údajů EUROSTATu mířila v roce 2014 bezkonkurenční většina imigrantů z Balkánu (Srbska, Makedonie, Albánie) do Německa a německy mluvívích zemí (Rakouska, Švýcarska). Výjimkou byli obyvatelé Kosova, kteří ve většině mířili do zemí na hranici Schengenu (do Maďarska). ¨

Z imigrantů z východní Evropy (Rusko, Ukrajina) mířila asi třetina do Německa a německy mluvících zemí, čtvrtina do zemí bývalého východního bloku (Polsko, Česko, Pobaltí) a pětina do Francie a Beneluxu.

Uprchlíky a imigranty z  mimoevropských zemí lze zařadit do čtyř skupin.

První skupinu tvoří uprchlíci z válkou zmítané Sýrie, Iráku a Somálska a z totalitního režimu v Eritreji, z nichž téměř polovina směřuje do Německa a něměcky mluvívích zemí a třetina dál do Skandinávie (především Švédska). Zatímco uprchlíci ze Sýrie a Iráku se pohybují převážně balkánskou cestou, z Eritrey a Somálska cestou středomořskou.

Druhou skupinu tvoří imigranti z extrémně chudého Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše, z nichž dvě pětiny žádaly o azyl v zemích na jihovýchodní hranici Schengenu (Maďarsko, Řecko, Bulharsko).

Třetí skupina se skládá ze zemí Západoafrického hospodářského společenství (Nigérie, Mali, Gambie, Senegal). Podobně jak u druhé skupiny, i oni žádali o azyl na hranici Schengenu, ale na té jižní (Itálie, Španělsko).

Čtvrtou skupinu tvoří jednak obyvatelé některých francouzských kolonií v Africe (DR Kongo, Guinea), ale i imigranti z utlačovaných národnostních menšin (Dárfúrci ze Súdánu, Tamilové ze Srí Lanky), kteří žádali o azyl z velké části ve Francii a zemích Beneluxu.

 

Skutečně se imigrace netýká České republiky?

Z výše uvedených čísel je možné konstatovat, že není pravdou, že se tato uprchlická a imigrantská vlna Česka netýká. Týká se nás ve dvou poměrně pravděpodobných případech.

Za prvé, může se stát, že proces shromažďování uprchlíků a imigrantů do uprchlických táborů a jejich registrace v Maďarsku zkolabuje a Rakousko bude stále blokovat svou hranici. V tom případě se imigranti z druhé skupiny (Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše) přesunou „o dům dál“ – především na Slovensko a do České republiky.

Za druhé, je možné, že uprchlíci natolik zatíží německý a rakouský sociální systém, že Německo a Rakousko dočasně nebo trvale uzavře své hranice. V tomto případě ta část uprchlíků z první skupiny, která se přesouvá balkánskou cestou (Syřané a Iráčané), bude pravděpodobně končit v nejbohatší zemi před hranicemi Německa, a tou je Česká republika.

Za třetí, na přelomu srpna a září došlo k určité změně chování uprchlíků a imigrantů na balkánské cestě. Imigranti z Afghánistánu a Pákistánu se přizpůsobili uprchlíkům ze Sýrie a Iráku a začali odmítat registraci a azyl v hraničních zemích Schengenu (Maďarsku a Řecku) a jednoznačně požadují průchod do Německa. Tyto zradikalizované skupiny se budou snažit proniknout do Německa všemi způsoby a trasami. Je třeba si uvědomit, že na cestě mezi Budapeští a Berlínem leží Brno a Praha. Když bude kolabovat systém přijímání uprchlíků v Německu, cílem se aspoň dočasně stane Česká republika.

Za čtvrté, po zimě se na jaře 2016 obnoví příliv uprchlíků do Evropy. Na rozdíl od let 2014 a 2015, kdy migrovali hlavně příslušníci bohatších vrstev a střední třídy, lze předpokládat, že pod vlivem jejich úspěšného příchodu do EU se v roce 2016 na cestu vydá mnohem početnější vlna příslušníků nižších vrstev. S přílivem většího počtu uprchlíků a migrantů do Německa, Švédska nebo Rakouska bude růst odpor obyvatelstva těchto zemí k imigrantům, budou růst preference xenofobních stran a hrozba jejich úspěchu ve volbách a bude se snižovat schopnost jejich sociálního systému přijímat další uprchlíky a imigranty. Tímto se obrovským způsobem zvýší tlak vlád Německa, Rakouska a Švédska na zavedení kvót pro ostatní členské státy EU, kterému nebude možné odolat. Česká republika by se na to měla připravit – máme na to přibližně půl roku.

Autor: Ladislav Garassy | pondělí 7.9.2015 7:20 | karma článku: 28,80 | přečteno: 6657x
  • Další články autora

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Británie, Francie a Itálie, 1921

Na jaře 1921 Britové a Francouzi zradili Kurdy, když nepodpořili jejich povstání. Také nezabránili imperiální výpravě křesťanského Řecka a Itálie proti Turecku, které přivedly Kurdy do náruče tureckých nacionalistů.

13.3.2019 v 8:06 | Karma: 10,01 | Přečteno: 332x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Rusko a Francie, 1918-22

Těsně po americké zradě Kurdů a Asyřanů, jak jsem popsal v předchozím textu, následovaly další dvě zrádcovské mocnosti: Leninovo bolševické Rusko a Francouzská republika.

4.3.2019 v 8:35 | Karma: 9,61 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: USA, 1921

Spojené státy zradily Kurdy a Asyřany dokonce již dva měsíce před podpisem mírové smlouvy ze Sévres, která ukončila první světovou válku s Osmanskou říší.

27.2.2019 v 8:17 | Karma: 17,98 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Trump a sprostá zrada Kurdů a Asyřanů (1)

Rozhodnutí amerického prezidenta Trumpa stáhnout své vojáky ze Sýrie je nejen dalším projevem jeho nepředvídatelné zahraniční politiky, ale je projevem sprosté zrady.

6.2.2019 v 7:04 | Karma: 22,10 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Proč je kurdské referendum o nezávislosti oprávněné?

Před včerejším referendem o nezávislosti iráckého Kurdistánu zástupci velmocí a OSN intenzivně žádali jeho prezidenta Barzáního, aby pod záminkou řešení důležitějších otázek upustil od referenda. Co jsou ale ty důležitější otázky?

26.9.2017 v 7:27 | Karma: 12,95 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1662x
Jsem zanícený občan, kterému záleží na tom, jak se bude žít za několik desetiletí. Jinak, geograf, cestovatel a příznivec strany evropani.cz.

Twitter: @LGarassy

Seznam rubrik